Det kunstneriske Oslo mellom to permer

20.07.2021
Det kunstneriske Oslo mellom to permer
Forlaget Press
Oslo – en kunstguide

Før sommeren satte inn for alvor, kom det en bok som nesten ble borte i glade nordmenns ferieforberedelser: «Oslo – en kunstguide». 234 sider med veiledning om hvor all kunsten er plassert i Oslo og om hvor man kan gå for å se og oppleve den kunstneriske byen.

Boken er ført i pennen av Espen Hauglid, og teksten ledsages av bilder tatt av Katinka Hustad. Jeg har innledningsvis to kritiske merknader: For det første er boken «klønete» innbundet, noe som gjør den vanskelig å bla i, vanskelig å finne frem i og vanskelig å ta med seg på byvandring fordi den faller sammen og ikke lar seg ligge oppslått på et bord e.l. For det andre er mesteparten av bildene gjengitt i sort/hvitt. Det skjemmer i vår tid hvor farger er det som teller; spesielt når det gjelder kunst og kunstformidling.

Så til innholdet. Det er forbilledlig interessant med både små og store detaljer som gjør at den som følger boken, vil få en kunstopplevelse av de sjeldne.

Boken er delt inn i områder i byen og tar for seg kunstverkene etter hvert som de dukker opp i gatene man vandrer i. Det er spennende, og det gir vandringen karakter av en oppdagelsesreise i kunstens verden som alle kan ha både glede og nytte av. Det å kunne mer om sin by – eller den byen man besøker – har mange fordeler. Det å kunne fortelle om noe, er alltid en styrke – og denne boken gir deg de kunnskapene du trenger for å kunne forstå litt mer og kunne fortelle.

Mye av det som presenteres i «Oslo – en kunstguide», finnes andre steder – i brosjyrer og bindsterke bøker om kunst, men her er alt samlet på en enkel og grei måte med de ulike områdene hvor kunsten finnes inndelt, slik at man vet hva man skal lete etter der man er. Genialt!

Jo, det er mye å se og mye å lære – og kunsten er til for å berike våre liv. Det er f.eks. nesten umulig å stille seg likegyldig til alle skulpturene i Vigelandsanlegget i Frognerparken (som forøvrig er meget godt beskrevet i boken). Hver skulptur og hvert uttrykk forteller noe – og det er hva vi som lesere (og seere) legger i dette, som er det viktigste. Kikk godt på «Sinnataggen» i Frognerparken – han har mye å fortelle uansett hvilke himmelstrøk vi kommer fra. Flere ganger er han blitt stjålet, men har alltid kommet tilbake til broen i det gigantiske Vigelandsanlegget.

Flott og innholdsrik bok, men fargebildene kunne vært flere. Det hadde satt en ekstra spiss på kunstopplevelsen.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Krim fra virkeligheten

Krim fra virkeligheten

Fra den virkelige verden presenterer Rune ...

Livsvisdom fra eks-biskop Per Arne Dahl

Livsvisdom fra eks-biskop Per Arne Dahl

Livet er en skole - et teppe vevd av snubletråder ...

Hva noen av dagene forteller

Hva noen av dagene forteller

Terje Nordby har skrevet en praktfull bok ...

Tre små leksikon om Oslo

Tre små leksikon om Oslo

Ikke noe mindre, og ikke noe annet, en tre ...

«Den som glemmer historien, må leve den om igjen»

«Den som glemmer historien, må leve den om ...

I sin nye bok – tredje bind av serien «Under ...