Narsissistens mytologi – nyttig bok om et svært alvorlig tema

03.11.2021
Narsissistens mytologi – nyttig bok om et svært alvorlig tema
Pål Grøndahl og Alv A. Dahl
Narsissisme

Det er flere måter å forbygge misforståelser på. En av dem er å ha en klar og tydelig kommunikasjon med andre mennesker, en annen er å tilegne seg kunnskaper slik at man vet hva man vet og at man vet at det man vet er sant

Ofte opplever man at det særlig rundt psyken, psykiatrien og psykologien oppstår store problemer både i omgangen og kommunikasjonen med andre fordi kunnskapsgrunnlaget ikke strekker til. Og det er kanskje ikke så rart. Det er de færreste av oss som kan og vet noe om sjelslivet; rent bortsett fra at «psykopatbegrepet» ofte sitter løst hos mange av oss.

Psykiatere, psykologer og ikke minst de som på en eller annen måte er rammet av en psykisk sykdom har ført en iherdig kamp siden «tidenes morgen» for å rive ned barrierer slik at den som er rammet kan fremstå som et levende menneske. Det er ikke lett, og det kan hende kampen aldri opphører.

Vi andre kan gjøre en god del for å skaffe oss kunnskaper om ulike deler ved menneskelivet slik at vi i hvert fall vet noe om hva vi snakker om. Det ruster oss både som privatmennesker og i den profesjonen vi står i.

Boken «Narsissisme» av psykolog Pål Grøndahl og psykiater Alv A. Dahl tar for seg dette og skriver både om opphavet til den greske myten om Narkissos. Han møtte sine medmennesker med hovmod, kulde og arroganse. Han trengte ikke andre enn seg selv. Det er begynnelsen – kanskje – til det begrepet vi kjenner som «narsissist».

Begrepet kan defineres slik: «Ekstrem selvopptatthet med overdreven følelse av egen betydning, kjennetegnet ved en typisk beundring – forelskelse/forgapelse i seg selv.»

Jeg kjenner typen, tenker du kanskje, ja vi har vel alle møtt mennesker som i større eller mindre grad passer inn i denne definisjonen – men en narsissist er noe mer, og det er flere typer av dem – og nivåer.

De to forfatterne beskriver og forteller. Et lettlest språk gjør at dette ofte utilgjengelige stoffet som kan være vanskelig å forstå, virkeliggjøres på en enkel og forklarende måte. Dette gjør boken til ikke bare en bok for fagprofesjoner som psykepleiere, leger, psykiatere og psykologer, men for mennesker som ønsker å vite mer om ulike personlighetsforstyrrelser.

Narsissisme i «full blomst» er en ubehagelig opplevelse. Det handler om neglisjering, grandiositet, selvgodhet, stormannsforestilling og mye annet man kan lese seg til i denne boken. Det er nyttig lesning for de fleste.

Aller bakerst er det tatt inn en sjekkliste med 29 spørsmål. Her kan leseren teste seg selv.

Det kan være fort gjort å bli skikkelig overrasket om man er ærlig!

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...