Sikkerhetspolitiske analyser med personlig vri

06.06.2023
Sikkerhetspolitiske analyser med personlig vri
Janne Haaland Matlary
Verden blir ikke den samme

«Verden bli ikke den samme» slår Janne Haaland Matlary fast allerede i tittelen i sin nye bok og sikter selvfølgelig til tiden før og etter krigen i Ukraina. «Vår nye sikkerhetspolitiske hverdag», er undertittelen.

I denne boken setter hun den tragiske krigen inn i en større sammenheng og forsøker å analysere hvordan den vil prege verden fremover. Det er selvfølgelig et ambisiøst ønske, men ikke desto mindre spisser professoren pennen og gyver løs på de vanskelige resonnementene som det ikke er gitt alle verken å arbeide med eller forstå. Det blir for vanskelig for de fleste.

Men Janne Haaland Matlary åpner opp og bringer veien til kunnskap slik at leseren kan forstå litt mer. Innimellom krydrer hun fremstillingen med små episoder fra eget liv, noe som gjør boken – hvor innviklet den enn er – til en type allemannseie hvor vi alle er mennesker og aktører.

Det er likevel galt å si at Matlary menneskeliggjør den forferdelige krigen, men hun gjør noe av den forståelig for leseren. Den er ellers vanskelig nok som den er med krigshisseren Putin som snart mener at vi alle er nazister.

Det går fint å være uenig med Janne Haaland Matlary og hennes fremstilling, men hun er skarp og vet å analysere. Som universitetsprofessor har hun den aller beste bakgrunn for å mene og skrive om Ukrainakrigen og sikkerhetspolitikk, og hun linjerer opp både teorier og forslag.

Å finne og vinne freden er ikke gjort i en håndvending, og det blir vanskeligere og vanskeligere jo lengre krigen varer. Med nye medlemmer av forsvarsalliansen NATO og Sverige på «vippen» for medlemskap alt avhengig av Tyrkia, er det en spennende og beveget situasjon hvor det ikke er gitt hvilken vei det vil gå. «Ukraina vil vinne» krigen er omkvedet. La oss se hva som skjer.

Men det er også andre konflikter som rulles opp i denne boken – f.eks. klimapolitikken; en ting som på en eller annen måte bør finne sin løsning. Europa er neppe enig med USA, og hva som så kan skje i forhold til Kina er et åpent spørsmål. Utenrikspolitikk er ikke lett.

Janne Haaland Matlary har igjen skrevet en meget leseverdig bok som vender seg til den som vil følge med i samfunnet, i utviklingen, i krigen – og i freden. Det er bare å øse av hennes kunnskaper – og stille kritiske spørsmål.

Verden venter ...

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Spennende og informativt om Islam

Spennende og informativt om Islam

Det synes fremdeles å være uklart ...

Gråten tar meg ...

Gråten tar meg ...

Det er ingen tvil om at det er en prestasjon ...

Trondheim Torv – en studie

Trondheim Torv – en studie

Det er sagt at det store torvet i Krakow ...

Kjærlighetens brukermanual...?

Kjærlighetens brukermanual...?

Lar det seg gjøre å skrive en brukermanual ...

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig vri

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig ...

«Verden bli ikke den samme» slår Janne ...