Konkret og direkte om Irans moderne historie

08.01.2024
Konkret og direkte om Irans moderne historie
Hulda Kjeang Mørk
En kort introduksjon til Irans moderne historie

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne historie – fra slutten av 1800-tallet og frem til våre dager – har muligheten nå. I serien «En kort introduksjon til» foreligger det en spennende bok av Hulda Kjeang Mørk på Cappelen Damm Akademisk Forlag.

Det kan hende mange mennesker har ramlet av lasset når det gjelder Iran etter at Sjahen (han het Mohammad Reza Pahlavi) og hans sjarmerende hustru (som i sin tid var på et storslått Norgesbesøk) ble borte og Ayatollah Khomeini kom til makten. Men faktum er at dette landet lever i beste velgående og har en historie det er interessant å sette seg inn i. Det bugner av hendelser, overraskelser og mennesker – og landet tar vendinger for å kjempe seg frem gjennom revolusjoner og annet politisk materiale.

Å lese om et lands historie er alltid nyttig. Det rykker flere plasser fremover i bevisstheten og gjør det spennende for den enkelte leser å følge nyhetstelegrammene fra denne delen av verden. Hulda Kjeang Mørk gir et utmerket bakteppe for å forstå noe av utviklingen. Vil leseren gå lenger tilbake enn slutten av 1800-tallet finnes det god litteratur – noe på norsk, men mest på engelsk.

Og her skal det fortelles at på midten av 2000-tallet ble det gitt ut flere bøker på norsk av Kader Abdolha. Som ved en tilfeldighet kom jeg til å lese hans tre bøker «Spikerskrift», «Min fars notatbok» og «Huset ved moskeen» – og jeg ble helt betatt. Ikke bare av hva Kader skrev, men av hele mannen og bøkene. Han hadde – og har – noe ved seg som representerer en modernitet med en slags sprengkraft.

Kader Abdolha bor i Nederland, i nærheten av Delft. Derfra skrev han bøkene Sendebudet Muhammad og «En vandring gjennom Koranen» i et velment forsøk på å gi Vesten et innblikk i muslimenes viktige bok. Det er modig gjort, men som tidligere aktiv i studentbevegelsen før Khomeini, hadde han både mot og forstand. Han flyktet fra Iran i 1985 og bosatte seg med familien i et trygt land i Europa.

Så gikk det ikke «bedre» enn at jeg en dag i pur begeistring over Kaders forfatterskap ringte Abdolha og fikk en avtale med han på Delft jernbanestasjon fire dager senere.

Jeg tok toget fra Amsterdam, gikk av i Delft og langt borte gjennom regn og sludd kom det en mann med blå frakk, sixpence og stor mustasje smilende mot meg. Han så ut som en moderne agentutgave av ingen ringere enn Albert Schweitzer. Overraskelsen og gleden var på min side.

Vi fant en kafe ved kirken og ble sittende til siste tog tok meg tilbake til Amsterdam mange kaffekopper senere; snakkende, gestikulerende, diskuterende, leende... lyttende. Du milde himmel hvor mye det er å lære!

Hulda Kjeang Mørk tar leseren med i denne læreprosessen i sin flotte bok – som er forsiktig illustrert – for å forklare og fortelle om Iran. I 2024 er dette det beste man kan lese om akkurat dette.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Platon-Sokrates forsvarstale

Platon-Sokrates forsvarstale

I juni sendte Cappelen Akademisk Forlag ut ...

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...