Morsomt og vakkert om Oslo

25.06.2012
Morsomt og vakkert om Oslo
VÅRT OSLO

ANMELDELSE: «Vårt Oslo» har Tor Wilthill og Jørn-Kr. Jørgensen kalt sin bok om hovedstaden Oslo som foreligger på Forlaget Victoria i disse dager. På 175 sider presenterer de to i akvarelltegninger og tekst byen de er så glad i og som de begge bor i.

Boken inneholder kort og godt vel 170 Wilthill-akvareller av kjente og kjære steder i Oslo som Jørgensen har satt en beskrivende og forklarende tekst til i en litt kåserende stil, og på den måten er det blitt en flott bok som kan ligge på en hvilket som helst kaffebord til både glede og aktiv informasjon.

Tegneren Tor Wilthill har illustrert flere bøker tidligere med motiver fra ulike steder rundt Oslo-fjorden, en bok fra Vestfold og en med motiver fra Bærum. I emning denne ettersommeren og høsten har Wilthill en bok fra Asker og en bok fra Telemark; sistnevnte i samarbeid med pressemannen Svein Døvle Larssen som tidligere var sjefredaktør i bl.a. Tønsbergs Blad.

Jørn-Kr. Jørgensen har også skrevet flere bøker – bl.a. en om sine opplevelser i Sri Lanka, om Cirkus Arnardo, om norsk psykiatri og flere essaysamlinger med hovedmotiv fra hverdagslivet.

Wilthill og Jørgensen har kjent hverandre i over 30 år og har reist mye sammen i verden. De er skjønt enige om at «borte er bra, men er hjemme best». Sine hjerter har de nærmest for evig og alltid tapt til Oslo som gjerne kalles «byen med det store hjertet».

I boken «Vårt Oslo» finner vi f.eks. En tegning av Tøyen skole, av den jødiske gravlunden på Sofienberg, av Slottet, av Stortinget, av det første Waisenhuset i hovedstaden og av gamle Norges Bank. Både tegneren og forfatteren har forsøkt å fordele byen og ta med tekst og akvareller fra både vest- og østsiden. Av de mer spesielle ting, er noe så enkelt som Sagene lunsjbar både tegnet og omtalt. For mange er den om ikke et landemerke, så et stamsted, i hovedstaden.

Det er mye fint å se på i «Vårt Oslo» og det er mye å lese. Mange av historiene er fortalt før, men det meste må gjentas for ikke å bli glemt. Derfor vil alle ha glede av denne nye boken. Boken hevdes å ha en «humoristisk snert». Det kan godt hende. Når man leser litt får man lyst til å lese mer. Og her og der kommer også smilet frem. Akvarellen og teksten står godt til hverandre – og med Tor Wilhills detaljrikdom og fargebruk, er «Vårt Oslo» blitt til en bok som faller meget godt inn i den øvrige Oslo-litteraturen. Ordfører Fabian Stang har skrevet forordet. Det gir «Vårt Oslo» et løft.

BOKFAKTA:
Jørn-Kr. Jørgensen og Tor Wilthill
VÅRT OSLO
Forlaget Victoria 2012
ISBN 978-82-93251-00-2

Siri Pedersen

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Siri Pedersen, VÅRT OSLO,

Nyheter

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Anmeldelser

Et personlig dokument fra kong Harald

Et personlig dokument fra kong Harald

«Kongen forteller» heter boken som kanskje ...

«Dette er London»

«Dette er London»

Under krigen 1940-45 i Norge var det en ...

Amerikabåt med egen biografi

Amerikabåt med egen biografi

Det må ha vært en helt spesiell ...

Oppmerksomhet er en livvakts første bud

Oppmerksomhet er en livvakts første bud

Det er vanskelig å komme utenom at en ...

Jakten på bevisene

Jakten på bevisene

For mange mennesker er fagfeltet kriminalteknikk ...