Kokkelering for barn

03.12.2012
Kokkelering for barn
Hellstrøm jr. 60 oppskrifter & gode tips

ANMELDELSE: Eyvind Hellstrøm har tatt mål av seg å rydde opp på kjøkkenet i de tusen hjem. Nå står ungdommen for tur.

På tv-skjermen prediker Hellstrøm viktigheten av å gi barn gode matvaner allerede fra de er bitte, bitte små. Han har jo et poeng. Barn bør tørre å smake på ulike ting, eksperimentere, kanskje til og med delta i matlagingen. Nå har de muligheten til det, takket være Hellstrøms nye oppskriftsbok myntet på et yngre publikum.

I boken møter vi Sara, som utgir seg for å være fadderbarnet til Eyvind. Hun er oppvokst med foreldre i restaurantbransjen, men trekker likevel fram Eyvind Hellstrøm som sin egen læremester. Og hun skriver at selv om Eyvind kan være streng, så kjefter han ikke like mye på henne som han gjør til familiemødrene og -fedrene på tv. Det var jo godt å høre...

Eyvind selv forteller i forordet at forskjellen mellom et godt og et dårlig liv sitter i hodet. Det er mentaliteten vi må gjøre noe med, dersom vi skal komme noen vei, enten det gjelder det ene eller det andre. Innen matområdet må vi altså innprente oss selv en ny mentalitet for å gå bort fra matindustriens ferdigprodukter til å bruke rene og gode råvarer. Akkurat som han prediker på tv.

Boka er lagt opp med interessante - og korte - faktakapitler, skrevet i en forenklet stil, nesten som "Supernytt" på NRKsuper. Hvordan vaske grønnsaker? Hvordan filetere fisk? Hva er det som er så fantastisk med hvitløk? Dette er selvsagt tilpasset målgruppen, og later til å fungere bra.

Boken inneholder et sekstitalls oppskrifter, delt inn i syv ulike kapitler, hvor ett eget kapittel er viet fredagsmat (området hvor trolig flest norske familier "synder" ved å hive en Grandiosa eller to på bordet). Utvalget av oppskrifter er i beste fall dristig, men vi må stole på at Hellstrøm vet hva han gjør når han bretter ut blåskjell, røkelakskrem, grillede sjøkreps og sushi! Så absolutt dristig, men samtidig er jo dette litt av poenget. Hva er vitsen med å lage nok en lettvintkokebok for barn, av den typen bokhandelen flommer over av? Det er en styrke at Hellstrøm våger å gå nye veier, selv om blåskjell med pommes frites (belgisk spesialitet) kanskje ikke blir hverdagsmat blant norske barnefamilier helt med det første.

Til Hellstrøms "forsvar" må det nevnes at han også drar fram temmelig grunnleggende ting også, som for eksempel hvordan man steker og koker egg.

Oppskriftene er presentert med flotte foto av Stian Broch og med en "skoletavle"-layout som fremhever budskapet. Vårt testpanel på 7, 10 og 11 år har forsøkt seg på et par av oppskriftene, og ingen av dem ble skremt bort fra skjærefjøla. Resultatet ble virkelig velsmakende.

BOKFAKTA:
Hellstrøm jr.
60 oppskrifter & gode tips
Forfattere: Eyvind Hellstrøm,
Stian Broch (illustratør)
ISBN: 9788203390456
Katalognr: 4226
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
Format: Innbundet
Trykkeår: 2012
Utgitt: 2012
Sider: 189
Nivå: Barn (12-16 år)

Siri Pedersen

Redaktør -

Nyheter

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Anmeldelser

Et personlig dokument fra kong Harald

Et personlig dokument fra kong Harald

«Kongen forteller» heter boken som kanskje ...

«Dette er London»

«Dette er London»

Under krigen 1940-45 i Norge var det en ...

Amerikabåt med egen biografi

Amerikabåt med egen biografi

Det må ha vært en helt spesiell ...

Oppmerksomhet er en livvakts første bud

Oppmerksomhet er en livvakts første bud

Det er vanskelig å komme utenom at en ...

Jakten på bevisene

Jakten på bevisene

For mange mennesker er fagfeltet kriminalteknikk ...