Klisjespekket isbader

15.10.2011
Klisjespekket isbader
Isbaderen

ANMELDELSE: En finansbyråkrat blir funnet død i hovedstadens havnebasseng, og en stortingspolitiker kobles til hendelsen. Plottet for "Isbaderen" er greit nok, men ødelegges av en uendelig lang rekke av klisjeer.

Alle tror at byråkratens badetur er en ulykke, men politietterforsker Lena Stigersand ser annerledes på det. Hun får sine mistanker bekreftet, men klarer ikke å overbevise sjefen sin om at man bør sette fullt trykk på saken. Sjefen er nemlig opptatt av å pleie sine gode forbindelser oppover i systemet. Samtidig må våre gode, gamle venn - politiførstebetjent Gunnarstranda - etterforske et mulig selvdrap i hovedstadens t-banesystem. Det viser seg snart at isbaderen og t-banehopperen kan linkes sammen.

Kjell Ola Dahl har skrevet en rekke svært gode kriminalfortellinger, med "Kvinnen i plast" som et mulig høydepunkt. "Isbaderen" kommer dessverre ikke i nærheten. Plottet i "Isbaderen" er greit nok. Utgangspunktet er oljefondet og dets etikkråd, og ikke minst mulighetene for å påvirke oljefondet til å gjøre uheldige investeringer. Det kan imidlertid se ut som at Dahl har manglet stoff til fortellingen sin, for han pøser på med ubetydeligheter og avsporinger - samtidig som klisjeene selges i dusenvis fra palleplass på Europris.

Lena Stigersand oppdager en mystisk kul i brystet, og får følgelig diagnostisert kreft. Dermed får hun også en slags "walk down memory lane", siden faren hennes døde av denne sykdommen. Hvilken sammenheng dette har med plottet i "Isbaderen", fremstår som et mysterium for undertegnede. Likeledes hvordan Gunnarstranda tilbereder fiskesuppe. Fiskesuppen og dens innhold er så inngående skildret, at Ingrid Espelid Hovig bare mangler mengdeforholdene for å kunne gjenskape suppen på sitt eget kjøkken.

Så var det dette med klisjeene, da. En fullstendig liste vil bli altfor lang, men vi gjentar noen høydepunkter: Slem politisjef kjefter på flink underordnet, en annen slem politisjef gir flink underordnet munnkurv, slem politisjef suspenderer flink underordnet, selv om flink underordnet er uskyldig, en annen slem politisjef refser flink underordnet for noe helt annet, journalist og politikvinne pleier romantiske relasjoner, journalist utnytter romantiske relasjoner med politikvinne for å hente ut informasjon, politikvinne drikker seg full og driter seg ut for sine kolleger, udugelig politimann gjør jobben vanskelig for kollegene sine, udugelig politimann blir beskyttet av sjefen sin, udugelig politimann spiller på lag med skurkene uten å vite at han spiller på lag med skurkene, og sist, men ikke minst: plottet er så gjennomskuelig at leseren kan utpeke gjerningsmannen allerede etter de innledende kapitlene.

BOKFAKTA:
Isbaderen
kriminalroman
Forfatter: Kjell Ola Dahl
ISBN: 9788205418370
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Format: Innbundet
Trykket: 2011
Utgitt: 2011
Sider: 379
Nivå: Voksen

Gert Larsen

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Gert Larsen, Isbaderen,

Nyheter

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Anmeldelser

Norske, kvinnelige krigsdeltakere frem i lyset

Norske, kvinnelige krigsdeltakere frem i ...

Denne boken skulle ha vært skrevet for ...

Bergen by – et slags himmelen??

Bergen by – et slags himmelen??

Kan man i fullt alvor gå rundt å ...

Et noe annerledes julehefte

Et noe annerledes julehefte

Takk og lov! Juleheftenes tid er så ...

Bydelsbok om Majorstuen og Frogner innfrir bare delvis forventningene

Bydelsbok om Majorstuen og Frogner innfrir ...

«Det er skrevet mye om Frogner; ikke så ...

Gnistrer det i ditt liv?

Gnistrer det i ditt liv?

Noe av det kjedeligste av alt, er kanskje ...