I remember Elvis Presley

16.02.2015
I remember Elvis Presley
Forfatterfoto

Elvis Aron Presley (1935-1977), kongen av rock, har solgt nærmere 2 milliarder plater verden over, og han er følgelig i særklasse tidenes mest solgte plateartist selv om beregningene spriker noe. Det likevel ikke alle vet, et at han også var en stor gospelsanger, og han ble innlemmet i gospelmusikkens æresgalleri i 2001.

- Jeg har vært "Elvis-fan" siden 1960-tallet. Som voksen, og som offiser i Frelsesarmeen i mange år, oppdaget jeg ikke minst gospelsangeren Elvis Presley. Jeg skrev litt om ham i ulike sammenhenger, men i 2007, da det var 30 år siden Elvis døde, hadde jeg et arrangement på Frelsarmeen i Askim om Elvis og gospel. En av de som var til stede den kvelden fikk øynene opp for en helt ny side ved Elvis, og han tok etter hvert initiativ til en kirkekonsert i Askim der lokale sangere og musikere hadde et program med noen av Elvis sine gospelsanger. Askim kirke var stapp full, og det er blitt flere kirkekonserter i Indre Østfold etter den, forteller forfatter Nils-Petter Enstad.

- Jeg har vært med på disse konsertene som kåsør, og sagt litt om de ulike sangene og om Elvis og gospel. Og etter hvert ble det tydeligere og tydeligere for meg at her ligger det en fortelling som bør formidles. Jeg er forfatter fordi jeg liker å fortelle og fordi jeg synes jeg har noe å fortelle om. Når det gjelder Elvis og gospel, synes jeg det er en god og interessant fortelling – kanskje tilmed oppbyggelig?

Nils-Petter Enstad er født i 1953. Han har bakgrunn fra Frelsesarmeen, og har jobbet med informasjon og journalistikk i flere sammenhenger. Han ga ut sine første bøker på 1990-tallet, og har vært forfatter på heltid siden 2012. Han bor nå i Arendal.

79 gospelsanger

- Det er alltid vanskelig å vite på forhånd hvem man treffer med en bok. Jeg vil tro de som er interessert i Elvis generelt, eller gospelsang generelt, vil være interessert i denne. Jeg forteller jo bakgrunnshistorien til samtlige av de 79 gospelsangene som Elvis spilte inn, så bare der burde det ligge litt snadder for de som er interessert i slike ting. De aller fleste kristne sanger har jo gjerne en bakgrunnsfortelling, og det gjelder i høy grad mange av de gospelsangene Elvis hadde på sitt repertoar, sier han.

- Jeg synes Kjell "Elvis" Bjørnstad oppsummerer innholdet så bra i det forordet han har skrevet: «Man kan faktisk risikere å bli frelst av å lytte på Elvis sin gospelmusikk!». Jeg kommer fra Frelsesarmeen, der vi har stor og sterk tro på det å evangelisere gjennom sang, og når Elvis synger "O store Gud", eller "How Great Thou art", er man vesentlig mye nærmere himmelen enn når man hører mye annen sang, fortsetter Enstad.

- Jeg har skrevet et 30-tall bøker og har nok en viss rutine med skriveprosesser. Man går fra idéfase til "stoffsamlingsfase", derfra til skrive- og redigeringsfase, er innom noen skrivesperrer og så tror man at man er i mål. Men så dukker det opp noen momenter som også må på plass. Jeg er så heldig at jeg har en forlegger som hadde like stor tro på dette prosjektet som meg, så dialogen med forlaget har vært god hele veien, sier han videre.

- Boka kommer jo ut samme året som Elvis ville fylt 80 år. Jeg mener helt oppriktig at Elvis Presley var en av de største stemmene i populærmusikkens historie, og vil gjerne gi mitt bidrag til at den stemmen ikke blir glemt. Som kristen vil jeg også gjerne bidra til at budskapet i gospelsangene hans heller ikke blir glemt. For som det heter i en av dem: "Where should I go, but to the Lord?", avslutter Nils-Petter Enstad.

Carsten Flo

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...