Mennesker og bier, hånd i hånd

23.02.2015
Mennesker og bier, hånd i hånd
Forfatterfoto

"Dina og biene" er en koselig historie om Dina som går litt langt når hun vil ha tak i noe hun har lyst på. Det ender med at hun ødelegger for andre og hun sitter igjen med vond samvittighet. Dina får heldigvis en lur ide! Hun får erfare hvor viktig det er å si unnskyld og hvor mye lettere det blir når hun og biene jobber sammen. Den handler om å ha omsorg for hverandre og ta hensyn. I boken kan også barna lære litt om verdien bier og humler har og hvor viktig det er at vi tar vare på dem.

-Inspirasjonen til boken er min datter Dina. Hun har alltid vært en nysgjerrig jente og var veldig glad i innsekter da hun var liten. Jeg har også alltid vært fasinert over den enorme og viktige jobben bier og humler gjør, sier forfatter Bente Østbø Maribu.

Bente Østbø Maribu (f. 1973) bor på Hundvåg i Stavanger. Hun ga ut en stor håndtegnet farge- og malebok i 2013, og i 2014 kom Gresshoppen som ikke kunne spille. Hun har kalt sin andre barnebok Dina og biene.

-Drivkraften i denne boken, som i min første bok, er å få barn til å tenke litt med hjertet og være mer oppmerksomme på andres følelser og strider. Jeg tror omsorgsfulle barn blir omsorgsfulle voksne. Det har også vært viktig å få med hvor dyrebare bier og humler er. Vi mennesker er mer avhengig av disse små flotte insektene enn mange er klar over, fortsetter hun.

Budskapet i denne boken er at det ikke er greit å ta noe andre har jobbet for. Der er ikke riktig å bare forsyne seg av goder du ikke har rett på. Men så er det også alltid en mulighet å si unnskyld om man kjenner på dårlig samvittighet. Da kan man rydde opp etter seg og finne en løsning som passer for alle. "Unnskyld" er ikke bare et ord men også en handling.

-Målgruppen min er barn fra 3- 8 år, samme som min første bok, og denne gangen kommer jeg også å ta turen rundt i barnehager og vise boken min. Boktittelen kom av seg selv, og har derfor ikke vurdert å gjøre forandringer. Det var jo selvfølgelig viktig å ha med navnet til min datter i tittelen. Ideen til boken fikk jeg for en ca. 5 år siden. Da ble tekst og illustrasjoner laget. Dette er en historie jeg er veldig glad i, så jeg tok frem boken for et par år siden og jobbet mer med teksten og tegnet alle illustrasjonene på ny. Da ble resultatet mye bedre enn det var i utgangspunktet! Det var veldig kjekt å både skrive tekst og lage illustrasjonene selv. Da blir det lettere å få det utrykket i boken som jeg ønsker. Bøkene mine er veldig personlige og det er derfor godt å ha den muligheten, sier hun videre.

-Siden dette er min 2. barnebok vet jeg litt mer hva som må til. Og jeg gleder meg. Min første bok ble veldig godt mottatt i barnehager i Stavanger. Det var utrolig kjekt å besøke barnehagene og se hvordan boken min "traff". Begge bøkene mine er bøker som passer godt til samlinger og gjerne en liten diskusjon blant de små etterpå. Det følger med gratis fargeleggingshefter, med illustrasjoner fra boken, til barnehager og skoler som kjøper bøkene mine. Jeg er også invitert til Sølvberget der jeg skal lese "Dina og biene" og "Gresshoppen som ikke kunne spille" og tegne litt med barna. Dette er søndag 1. mars kl. 14-15. Det gleder jeg meg til, forteller Bente Østbø Maribu.

-Jeg ser virkelig fram til at denne boken kommer ut. Som min første bok "Gresshoppen som ikke kunne spille", kommer også denne boken direkte fra hjertet mitt. Derfor er det ekstra godt og veldig stas å se bøkene mine i butikkhyllene. Min 3. barnebok "Ruffen finner lykken" er så og si ferdig. Denne boken handler om en maur i en maurtue som føler seg veldig ensom. Er det mulig å føle seg ensom i en maurtue? Ja, det er faktisk det. Alle har vi vel et ønske om å bli sett og satt pris på. Jeg er også veldig godt i gang med min 4. barnebok. Jeg har mye jeg må skrive om.

-Til slutt må jeg bare få si at jeg håper boken kan inspirere barn til å bli litt mer nysgjerrige på dette flotte insektet, sier hun avslutningsvis.

Carsten Flo

Stikkord i denne artikkelen
Bente Østbø Maribu, Dina og biene,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...