Skummelt og morsomt i jungelen

22.09.2015
Skummelt og morsomt i jungelen
Margareth Helen Jacobsen

– Jeg ønsket å skrive en historie med mye humor, forteller Margareth Helen Jakobsen. – Vill og spennende, men likevel med mye mening, en historie jeg og sønnen min kan lese og le av når han blir eldre.

– Jeg ønsket at hovedkarakteren skulle være en sterk karakter, både fysisk og mentalt, men som likevel hadde et stort hjerte. Jeg syntes en gorilla passet perfekt til det. Han er sjefen og jungeloverlegen i en vill og gal verden, med få regler. I Amazonas dype jungler kan alt skje.

– Jeg har laget cover og illustrasjonene til historien selv, og har virkelig kost meg med å lage dem. Håper karakterene blir like levende for leserne som de er i mitt hode.

– Historien er ment å være spennende, uforutsigbar, skummel og også romme litt kjærlighet. Den er muligens en oppmuntring for barn som har vært mye på sykehus, og foreldre som jobber i helsebransjen vil kanskje få seg en god latter. Boken har en kanskje noe uventet, men likevel passende slutt? Historien er til tider ganske så skummel, men den er iblandet så mye humor, at jeg mener det tar brodden av å bli ordentlig skummelt for barna. Da ler de samtidig av det skumle. Jeg ønsket at handlingen skulle finne sted i et sykehus i jungelen, av alle ting. Til daglig jobber jeg på tannklinikk, så pasient–behandler forholdet er jo noe jeg er kjent med; en sykehussituasjon er ikke så langt unna, og noe jeg syns er lett å se for meg.
Denne barneboken er kanskje litt satireaktig, men er ment som en ren barnebok. 

Et budskap og et engasjement for regnskogen ligger bak boka:

– Barn kan lære mye; den rommer mye om utrydningstruede dyrearter, planter og viktigheten av å ta vare på regnskogen. Børge Brøl karakteren er veldig løst basert på personligheten til min far, som gikk bort i 2009. Hvis han hadde vært en gorilla, hehe. Men denne boken er dedikert Regnskogfondet. Den er med å støtte Regnskogfondets arbeid, noe jeg er veldig stolt av. Det er et faktum, at da jeg hadde skrevet den første versjonen av boka, og det åpnet seg for muligheten å få den utgitt, syntes jeg at jeg «utnyttet» en truet regnskog og utrydningstruede dyr for en god historie, hvis jeg ikke «gav noe tilbake». Jeg ønsker å tenke lenger enn min egen nesetipp, og hjelpe noen og noe som det faktisk står mye verre til med enn meg selv. Innen man er ferdig med å lese dette forfatterintervjuet vil det ha forsvunnet flere fotballbaner med regnskog, Hvert år forsvinner det regnskog tilsvarende halve arealet til Norge, og det kommer aldri tilbake. Det er ufattelig trist. Så jeg håper denne historien varmer hjerter så mye, at det skaper engasjement. 

Svein Kåre Gunnarson

Nyheter

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Anmeldelser

Flott guide til norske fugler – både med og uten kikkert

Flott guide til norske fugler – både med ...

Det kan hende dette er den flotteste fugleboken ...

Til å bli klok av – om kroppen

Til å bli klok av – om kroppen

Å lese om kroppen i medisinske fagbøker ...

Bauta over en norsk psykiatris nestor

Bauta over en norsk psykiatris nestor

Denne boken - «Møter med sårbare ...

Søtt, sukkerfritt, sunt og godt

Søtt, sukkerfritt, sunt og godt

Selvfølgelig skal den som har diabetes ...

Døden kommer ingen unna

Døden kommer ingen unna

I våre liv er det to ting som er absolutt ...