Konflikter og omveltninger i kjærligheten

09.11.2015
Konflikter og omveltninger i kjærligheten
Ragnhild Anita G. Bjørklund

– Idéen til Skyggen bak drømmen kommer fra en historie jeg skrev på begynnelsen av 90-tallet, og sendte inn til en romankonkurranse, forteller Ragnhild Anita G. Bjørklund. – For tre år siden fant jeg den frem igjen fra skapet for å skrive den om, og for å gi den litt mer «kjøtt på beinet». Denne historien har jeg tenkt på siden jeg var ung og gikk på skolen i Kristiansand.

– Mine tidligere utgivelser gjorde at jeg hadde lyst til å finne frem dette manuset fra skapet igjen for å «prøve lykken på ny.» Det var annerledes å jobbe med dette når jeg var 53 enn når jeg var 29 år, og kom rett fra litteraturstudiet på Blindern. Etter hvert som jeg jobbet medteksten, ble drivkraften og inspirasjonen mye sterkere. Behovet for å «komme seg bort fra sin egen traurige hverdag» ved å skape et romanunivers er stor.

– Romanen har en historie som i utgangspunktet kunne ha skjedd i virkeligheten. Dette betyr videre at livslagnadene for de tre hovedpersonene med ett blir forandret til noe annet enn forventet. Ingen kan forvente at alt i livet skal gå som planlagt.

– Det var vanskelig å finne frem til den rette tittelen som kunne være dekkende for denne historien. Jeg og mannen min diskuterte og prøvde flere alternativer, men kom til slutt frem til Skyggen bak drømmen, fordi det er skygger bak drømmene til de tre hovedpersonene. Det vil si at ikke alt gikk som de trodde, men at det skjer noe annet som ikke helt var planlagt.

Ruth på 18 år er en flink og målrettet skoleelev som går tredje året på videregående, treffer den ti år eldre Rolf som studerer psykologi på Blindern. Ruth synes at han er kjekk og spennende mens han synes at hun er ung, søt og tiltrekkende. De stifter bekjentskap som utvikler seg til gjensidige følelser overfor hverandre. På en annen kant av landet bor Siri, som er en barndomsvenninne av Rolf. De to har en gammel avtale fra barndommen, men som for Siri fremdeles er gjeldene. Så skjer det noe med begge kvinnene, på hver sin kant, som gjør at fremtiden blir annerledes enn forventet.

Noen bestemt målgruppe hadde hun ikke i tankene da hun skrev boka, men hun håper at lesere i alle aldre, fra ungdom til de eldre, kan ha glede av historien.

Hvordan var skriveprosessen for Bjørklund?

– Som sagt, jeg hadde lyst til å jobbe mer med en tidligere idé etter at den forrige romanen min, Kvinnen fra en annen tid ble utgitt vinteren 2013. På vårparten samme år fant jeg frem mappen med det gamle papirmanuset. Under hele skriveprosessen lå det gamle papirmanuset bak meg, men det gikk lang tid før jeg torde å lese dette på nytt. Det var den samme handlingen, men mye enklere. Jeg skrev inn flere hendelser og flere støttepersoner som skulle være med på å forsterke handlingen. Disse er venner og slektninger av hovedpersonene. Selv om jeg begynte på dette manuset i april 2013, var det sommeren og høsten 2014 at jeg virkelig kom i siget, som det heter, og virkelig fikk fart på handlingen. Jeg tenkte, diskuterte hendelsesforløpet med mannen min, og fikk nye idéer. Etter hvert som jeg skrev, dukket det opp nye ting og episoder som jeg ikke hadde tenkt på. Det er det som er så spennende med å være forfatter!

– Om jeg skulle si noe om hvorfor min bok skulle bli plukket opp fra bokhylla, må det være først og fremst fordi den er både enkel og spennende på samme tid. Det er en kjærlighets­historie med konflikter og omveltninger. Jeg håper også at leserne vil finne den interessant og rørende.

Svein Kåre Gunnarson

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Skriv bedre engelsk – skriv!

Skriv bedre engelsk – skriv!

På 123 sider – en, to, tre – morsomt ...

Løgn på løgn på løgn på løgn

Løgn på løgn på løgn på løgn

Det er nesten fristende å åpne ...

Spennende, levende og interessant om Jugoslavia

Spennende, levende og interessant om Jug...

Boken «Jugoland» virker som en innsiktsfull ...

Legenden om St. Hallvard

Legenden om St. Hallvard

I Norge har vi beskjedne ti helgener, nemlig ...

Konge i krig og fred

Konge i krig og fred

Det andre bindet av Tore Rems gigantiske ...