Kriminelt mange historier

04.03.2016
Kriminelt mange historier
Jan Erik Vik

Jan-Erik Vik fra Kristiansand har lesere over hele Skandinavia, da han jevnlig skriver noveller for magasiner både i Norge, Danmark og Sverige. Han har også gitt ut tre novellesamlinger tidligere, og nå altså En god natts søvn – en ren krimnovellesamling. Hvordan fikk han idéen til den?

– De siste årene har jeg skrevet krimnoveller til magasiner i både Norge, Danmark og Sverige. Ettersom de stadig ble antatt, så tenkte jeg slik at kvaliteten kanskje ikke var så verst. Jeg har alltid ønsket å gi ut en krimsamling til påske og sendte derfor inn en forespørsel til Commentum om å samle mine beste krimnoveller mellom to permer. De tente på idéen, og dermed var arbeidet i gang med å finne de beste til en slik samling. Jeg har til sammen skrevet over 100 ulike noveller, så det var mange å ta av. Ingen av disse novellene har stått i noen av de tidligere bøkene mine, som har vært samlinger med noveller av ulike sjangre.

– Drivkraften min er enkelt og  greit at jeg elsker å skrive noveller og at jeg har en utømmelig fantasi på idéer … I hvert fall frem til nå, sier han og smiler.

Ren underholdning

– Jeg har ingen spesielle budskap annet enn at jeg ønsker å skrive noe som er lettlest, fengende, gjengkjennelig, ugjenkjennelig, spennende og morsomt. Ganske enkelt spille på lesernes følelser. Dersom leseren koser seg og finner en novelle han/hun husker i ettertid, er jeg fornøyd. Med 23 ulike noveller håper jeg alle vil finne «sin» favorittnovelle. Dersom jeg i tillegg kan overraske og gi leseren en følelse av «hva skjedde egentlig nå?», så er jeg fornøyd.  Når jeg selv leser gode noveller, så kan jeg i ettertid sitte og smile og tenke at: «Det var smart …» Jeg håper jeg kan gi andre en slik opplevelse.

– Dette er en bok for alle voksne/ungdommer som liker krim. Det er ingen stygg bok med grove detaljer, men mer i retning av en krim på tv, kanskje med en ekstra tvist. Tittelen «En god natts søvn» er navnet på en av novellene.  Valget gjorde jeg sammen med forlaget, og den passer godt til en slik bok. Jeg kan røpe så mye som at tittelen er ironisk i novellen den er hentet fra …

Om boken og skriveprosessen

– Boken min handler om 23 ulike situasjoner/historier som man kan kjenne seg igjen på noen områder, og andre ikke. Det kunne vært meg eller deg, men heldigvis er de vanlige menneskers liv litt kjedeligere enn dette. Alle novellene var ferdigskrevet, så prosessen har handlet om språkvask og nå reklamering. Konsulenten min, Henriette Mæland, fra Commentum har vært en særdeles dyktig sparringspartner og jeg vil berømme forlaget Commentum for å være et forlag som tar godt vare på meg som forfatter. Jeg håper å utgi flere bøker i fremtiden hos dem.

– Forventningene mine nå handler ikke om annet enn at jeg ønsker å spre denne boken så mye som mulig, og kan glede flest mulig lesere. Jeg vet at noveller ikke nødvendigvis er det letteste produktet å selge, men håper likevel at flere og flere får øynene opp for denne sjangeren, som jeg tenker passer ypperlig i en travel hverdag. En ny historie hver kveld før man sovner… Kan det bli bedre enn det?

– I tillegg vil det garantert komme helt nye miljøer og historier etter hvert som boken skrider frem. 23 noveller er det til sammen og jeg tør nesten garantere at man vil bli overrasket et par ganger. Liker man spenning, krim og små tvister, så gå for denne boka.

Vik smiler og fortsetter: – Perfekt mellom skiturene, appelsinskrellingen og brettspillingen i påska. Jeg kan gi stikkord som: Mord, utro prester, gamle damer, ekstreme samlere, penger og god påskelesning

– Helt til slutt, se også på min filmreklame som jeg har laget sammen med en utrolig dyktig produsent og musiker, Ianco Ilies i firmaet iTent. Det er en minikrimnovellefilm på ett minutt som jeg håper vil fange manges oppmerksomhet. Videoen florerer etter hvert på sosiale medier, men kan også sees på Commentum sine nettsider eller om man søker på navnet mitt på YouTube.

Svein Kåre Gunnarson

Stikkord i denne artikkelen
påskekrim, krim, noveller,

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Ny bok om Kompani Linge trekker frem ukjente helter

Ny bok om Kompani Linge trekker frem ukjente ...

Det er – holdt jeg på å si – nær ...

Gunvor Hofmos prosatekster mellom to permer

Gunvor Hofmos prosatekster mellom to per...

Det er noen bøker det er lettere å ...

Katti Anker Møller – skapes det slike kvinner i dag?

Katti Anker Møller – skapes det slike kvinner ...

Endelig foreligger det en ny bok om Katti ...

Filosofering om det å bli gammel

Filosofering om det å bli gammel

Ingrid Strümke heter en voksen dame ...

«Kan jeg, kan du…»

«Kan jeg, kan du…»

Ganske morsomt ... Stortingsrepresentant ...