Om å føle seg innestengt

19.03.2018
Om å føle seg innestengt
Tom Gaudland
Målfrid J. Frahm Jensen er aktuell med sin hittil sterkeste diktsamling.

Målfrid J. Frahm Jensen er aktuell med sin syvende diktsamling, som har fått tittelen Innestengd.

– Diktene kom i en utfordrende periode av livet, der jeg følte meg innestengt. Det er mange måter å føle seg innestengt på. Det kan være både fysisk, psykisk og sosialt. Det er mange som føler det slik, av og til. Men skal man ut av innestengtheten, handler det også om å ta grep, om å «ta tyren ved hornene», forklarer Frahm Jensen.

Selv om diktsamlingen tar for seg alvorlige tema, kan forfatteren spøke litt også.

– Den opplagte oppfølgeren må vel hete Utestengt, smiler hun, før hun henter seg inn igjen og filosoferer mer omkring de to motsetningene.

– Det å føle seg innestengt kan være det samme som å oppleve seg utestengt, for føler man at man er innestengt, opplever man seg kanskje utestengt fra noe eller noen.

 

Litterær utvikling

Målfrid J. Frahm Jensen debuterte med diktsamlingen Spor i menneskeland, som var illustrert med foto av John Sirevåg. Den kom i 2001. Når diktbok nummer sju nå er på trappene, hersker det liten tvil om at forfatteren har utviklet seg litterært.

– De første diktene var nakne og kom på trykk nesten slik de ble skrevet på blokka. Nå jobber jeg mye mer med diktene. Mye mer, understreker lyrikeren, mens hun plukker fram en rosa notatblokk fra håndveska. Notatblokka er en trofast følgesvenn. Men hun noterer også på mobilen.

«Mormor var farget glass, små vindu, av farget glass», leser hun fra mobilen.

– Jeg ønsker å få frem mest mulig med færrest mulig ord, sier Frahm Jensen. Hun kan fortelle at diktene bør røre og berøre leserne.

– Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger. Til og med gamle grinebitere omfavner boka. Tårene rant hos en da jeg leste avslutningsdiktene i boka. Det er fint når leserne blir grepet av diktene ut fra sitt eget ståsted og når de kjenner seg igjen.

Innestengd er Frahm Jensens første bok på nynorsk.

– Mange av diktene i Innestengd kom til meg på nynorsk. Nynorsk er ikke mitt hovedmål, men det er et kraftfullt språk, så jeg liker det veldig godt i dikt.

 

Alle har en indre kraft

Boka er dedikert til Solbjørg Lyse.

– Solbjørg setter stor pris på diktene mine. Hun kjenner seg igjen i diktene, og de gir henne mye. Hun fortjente en dedikasjon, av mange grunner, smiler Frahm Jensen, som ble kjent med Solbjørg i 2013, da Frahm Jensen arbeidet på Stavanger Universitetssjukehus, psykiatrisk klinikk. Solbjørg er en utrolig omsorgsfull, snill og klok person.

 

Innestengd kan være en sammenhengende fortelling, som kan leses fra perm til perm. Men diktene kan utmerket godt stå alene og leses enkeltvis, understreker Frahm Jensen.

 

Samfunnsengasjert

Ruth Lillegraven er et av Målfrid J. Frahm Jensens litterære forbilder.

– «Sigd» er bare helt fabelaktig. Det er noe med måten hun skriver på. Det hun skriver, griper meg. Jeg har hørt henne lese flere ganger. Det er sterkt.

Frahm Jensen nevner også Inger Hagerup og Olav H. Hauge. For ikke å glemme Helge Torvund, som hun henter mye inspirasjon fra.

– Torvund har skrevet nyttige ting om poesiterapi, om viktigheten av å skrive, forklarer Frahm Jensen, som foruten sine sju diktbøker også har vært redaktør og medforfatter i en håndfull fagbøker, alle skrevet fra et helseståsted. Hun er samfunnsengasjert og opptatt av alt fra homofili og kirke til helsetjeneste og eldreomsorg.

Et uunngåelig spørsmål til en forfatter som nettopp har utgitt noe, er om det er mer på trappene? Svaret fra Målfrid J. Frahm Jensen er selvsagt: Ja!

– Jeg holder på med en sakprosabok om varsling i helsetjenesten. Den har den foreløpige arbeidstittelen «Varsleren på psykiatrisk». Samtidig tar en ny diktsamling form. Den foreløpige tittelen er «Blondegardin», om tid som har gått og mennesker som har levd.

Trond Nilsen

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Spektakulær historie bak mange av Oslos gatenavn

Spektakulær historie bak mange av Oslos ...

Når man begynner å sette seg inn ...

Samenes historie og mangfold

Samenes historie og mangfold

Hvis man setter seg ned med den nye boken ...

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, menneskene og mulighetene

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, ...

Boken «Sonja – samtaler med Dronningen» av ...

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...