Våken undring

21.10.2019
Våken undring
Lyrikkforlaget
Synøve Henriksen Ramberg

Synøve Henriksen Ramberg har lenge ønsket å gi ut bok. Nå er hun klar for lansering av diktsamlingen «Tankespinn». – I mitt indre har jeg ofte sett meg selv holde en selvskrevet bok mellom hendene. Dette har kanskje vært en indre drivkraft som har ligget i underbevisstheten, og som nå endelig har fått slippe ut.

Lot seg utfordre

Ramberg er svært interessert i kultur av forskjellige slag, det være seg kino, konserter, teater, opera eller ballett. Hun er også aktiv i Bislett kammerkor og spiller trompet. Ønsket om å formidle noe i tekstform har hun hatt lenge. – Først var tanken å skrive en roman, men jeg kom aldri ordentlig i gang, forteller hun.

Ramberg la merke til at det var mange som la ut dikt på Instagram, og hun lot seg inspirere til å bli med på skriveutfordringen «30 dager, 30 dikt», der man legger ut ett dikt hver dag i 30 dager. – Dette gjorde at jeg hele tiden hadde tankene på diktningen og hva jeg skulle skrive om til neste dag.

Hun fortsatte å skrive dikt også etter disse 30 dagene, og den ferdige samlingen på 40 dikt sendte hun inn til vurdering. Den fikk tittelen «Tankespinn» og gis nå ut av Lyrikkforlaget.

Ord og bilder

Det visuelle står sterkt i Rambergs formidling, og boka inneholder en rekke fotografier som ledsager diktene. Bildene har hun selv og ektemannen tatt.

Hun beskriver seg selv som nysgjerrig og vitebegjærlig, og dette skinner igjennom i diktsamlingen. – Boka handler om å ha øyne og ører åpne for det som skjer rundt oss, og å undre seg. Over fjerne og nære, små og store ting. Universet. Menneskesinnets merkverdige register og hvordan elementene påvirker oss.

Boka er svært variert både i tekst og bilder, og Ramberg har tro på at den kan favne bredt. – Jeg ønsker å påvirke leserne til å få tilbake fokus. Koble av med tanker som demper støy, og bli mer bevisst sine nære omgivelser. Håpet er at den kan bli en liten skatt som folk kan rømme inn i ved behov for egentid.

«Tankespinn» blir heller ikke det siste vi hører fra Ramberg. – Jeg arbeider så langt med to andre diktsamlinger, avslører hun.

Audun Rømcke

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

Anmeldelser

«Du er min historie»

«Du er min historie»

Tit vet jeg ikke hva jeg skal mene om Trine-Lise ...

Husmannsvesenets skjebne

Husmannsvesenets skjebne

Å snakke om husmannsvesenet i Norge ...

Public Art in Trondheim

Public Art in Trondheim

It is almost unknown that Sandefjord is ...

Vonde følelser «mellom to permer»

Vonde følelser «mellom to permer»

Følelser er mangt og mye – og i sin ...

Gråt Treblinka

Gråt Treblinka

Av og til blir en bok meg for meget. Innholdet ...