Kent Wold Christensen, en skaper av nye verdener

11.11.2019
Kent Wold Christensen, en skaper av nye verdener
Forlagshuset Publica
Kent Wold Christensen

– De svarte skipene har blitt til over et tidsrom på flere år.

Det startet med noen notater om et rike som ble styrt av en gudedronning og flere mektige hus med spesielle krefter, og så bygget jeg videre ut fra dette.

Og dette er visstnok bare begynnelsen.

– Bok to og tre er alt skrevet, men det gjenstår nok en god del etterarbeid før de er klare for utgivelse.

 

Det var ikke nødvendigvis bok det skulle bli da Kent skrev de første linjene av det som nå er blitt noe så sjeldent som episk fantasy i norsk språkdrakt.

– I starten var det bare noe jeg gjorde for moro skyld. Jeg har alltid likt å leve meg inn i fantasiverdener, både de skapt av andre og de jeg har laget i eget hode, la fantasien få utfolde seg og ta meg med på fantastiske reiser. Men etter hvert som jeg jobbet med verdenen, begynte det å vokse fram en historie, som om den hadde et slags liv av seg selv. Hovedpersonene materialiserte seg for meg, og snart var jeg i full gang med skrivingen av boka.

 

Den første ideen var altså ikke til en historie, men til en verden, og så kom historien og karakterene mer eller mindre av seg selv etter hvert som han jobbet med verdenen.

– Det var en nokså rar opplevelse, men fin også, og det har vært en stor glede å utvikle og bli kjent med karakterene i boka. Etter å ha jobbet og levd med dem i flere år, ser jeg at de har vokst fram som personligheter med egne følelser og meninger, og har vært med på å forme hvilken retning historien tar. Det er flere ganger jeg har opplevd at jeg har sittet og skrevet på en del av historien bare for å oppdage at nei, det ville ikke personen gjort, og så har jeg måtte skrive det om.

 

Hvem er personen bak boka? Gjør du noe annet enn å skrive?

– Skriving har, ikke overraskende, kanskje, vært en av mine hovedinteresser i mange år. Jeg har tatt et utall skrivekurs, lest bøker om skriving og prøvd å lære meg rettskriving og grammatikk (med varierende hell). Jeg har også alltid likt å bruke kroppen, med en økende interesse for friluftsliv de siste årene. Jeg har en stillesittende jobb, og med skrivingen i tillegg er det viktig at jeg kommer meg ut med jevne mellomrom og får gjort noe helt annet.

 

– For litt over to år siden begynte jeg i tillegg å spille fiolin, igjen for å ha noe annet å drive med. Kan ikke påstå at jeg er spesielt flink, men det er heller ikke meningen. Er bare fint å kunne koble av og bruke andre deler av hjernen og andre sanser enn det jeg vanligvis gjør. Har hatt et par mindre konserter som den nærmeste familien har måttet lide seg gjennom, ellers spiller jeg kun for egen del.

 

– Mange vil nok oppfatte meg som en stille person som ikke gjør så mye utav seg, og det stemmer nok på flere områder. Men bak det stille ytret lurer det en svært aktiv hjerne, på godt og vondt, full av tanker og ideer – også en del tull og tøys som jeg godt kunne klart meg uten. Av og til hadde det vært deilig med en av-knapp der oppe og bare fått det helt stille, men det vil jeg tro gjelder veldig mange.

 

Kent har ikke gitt ut noen skjønnlitterære bøker tidligere, men rundt 2010 tok han et kurs i nettjournalistikk, og i forlengelsen av det fikk han tre artikler på trykk.

– Den første var en artikkel om kartlegging av rovfuglreir og spillplasser for storfugl i Lier og Røyken, og kom på trykk i lokalavisen Røyken og Hurums avis. Her var jeg ute i felten og intervjuet folk fra kommunen og ornitologisk forening, noe som var både spennende og litt skummelt. Fikk presset noen grenser der. De to neste artiklene ble publisert i Aftenposten innsikt. Den første var historisk rettet og omhandlet arbeidet med å bekjempe spedalskhet i Norge på andre halvdel av 1800-tallet. Den andre tok for seg online rollespill og hva slags mennesker som fordyper seg i dette. Et ganske vidt spenn, med andre ord.

 

En ny verden, i ekte fantasystil

Handlingen i De svarte skipene foregår i et stort rike styrt av en eneveldig gudedronning som har sittet på tronen i snart tusen år. For å opprettholde makten og holde ro og orden i riket har hun dannet syv mektige «Hus» med forskjellige krefter og oppgaver. Styret hennes er imidlertid i ferd med å svikte. Husene har blitt korrupte, og uro, frykt og misnøye vokser fram i befolkningen. Ting blir ikke bedre av at fremmede kommer til vestkysten i merkelige, svarte skip som kan seile uten seil. Ved første øyekast ser de ut som fredelige handelsmenn, men enkelte begynner å mistenke at det bare er et skalkeskjul for mørkere planer.

– Gjennom boka følger vi tre hovedpersoner som på hver sin måte blir viklet inn i hendelsene i riket. Det hele presenteres på et nært og personlig plan, hvor vi får ta del i hovedpersonenes tanker, usikkerhet, tvil og sorg, men også glede og håp, i møte med hva skjebnen kaster deres vei.

 

– Boka er i hovedsak rettet mot voksne og ungdom (YA) som interesserer seg for sjangeren. Men jeg tror den også vil passe godt for de som liker å lese historiske romaner eller bare ønsker en spennende historie å fordype seg i. Jeg mener det ikke kreves noen spesiell kunnskap om, eller interesse for, fantasy for å få utbytte av boka, selv om en del av navnene for enkelte kanskje vil virke litt rare og fremmede i starten.

  

Hva har vært din drivkraft eller inspirasjon i skriveprosessen?

– Jeg skal ikke legge skjul på at det å skrive en bok er slitsomt. Det krever masse arbeid, evne til å jobbe systematisk og målrettet over lang tid, være kreativ på kommando og ikke gi seg, selv når det butter imot som verst. Men det er lyspunkter også: Det er dager hvor skrivingen går av seg selv, ordene strømmer fram uten motstand; dager hvor jeg kjenner at jeg har et gjennombrudd i historien eller karakterene; øyeblikk av solskinn hvor jeg til min overraskelse oppdager at det faktisk blir bra. For ikke å snakke om den dagen jeg taster inn siste bokstaven på førsteutkastet. Det er en helt spesiell opplevelse å ha gjennomført noe av en slik størrelse.

 

– Jeg finner også mye glede i rundene med omskriving, hvor jeg ser at et uferdig førsteutkast sakte, men sikkert utvikler seg mot ferdig bok. Det gjelder å huske på denne gleden når forlagene kommer med den ene refusjonen etter den andre; når jeg må skrive om store deler av boka for tredje gang; når jeg kjenner på håpløsheten over å stå og stampe uten å komme noen vei. Men så er det et forlag som sender en positiv konsulentuttalelse, et hint om at jeg er på riktig vei, og da er all motgangen glemt, jeg retter ryggen, slår på pc-en og starter opp igjen med friskt mot. Så det er her inspirasjonen og drivkraften ligger: i glimtene av lys, øyeblikkene av innsikt, og i følelsen det gir å fullføre noe som man først trodde var umulig.

 

– Da jeg skrev boka, hadde jeg aldri i tankene at den skulle ha noe spesielt budskap. Jeg var mer opptatt av å skape en god leseopplevelse, få leseren engasjert i hovedpersonene og historien, få leseren til å leve seg inn i det som skjer, vekke følelser. Har jeg klart det, har jeg nådd mitt mål, så kan heller leserne legge det budskapet de selv ønsker inn i boka. Det er jo tross alt deres opplevelse som er viktig for dem, ikke min.

  

Hvordan skiller boka seg ut fra andre?

– En fantasybok på norsk, skrevet av en norsk forfatter for et voksent publikum. Allerede der tror jeg boka skiller seg ut fra mengden. Så vidt jeg vet fins det ikke så mange slike på bokmarkedet i Norge. I tillegg mener jeg noe av det som gjør boka spesiell, er kombinasjonen av troverdige karakterer som kommer under huden på en, en levende og nær verden og en spennende historie som engasjerer. Et aldri så lite kinderegg, med andre ord.

 

– Samtidig har jeg ganske lave forventninger. Folk er så forskjellige og har så ulik smak. Det har i flere år vært et mål for meg å få utgitt bok på et forlag, noe jeg nå har gjort, så det målet har jeg nådd. Jeg har ikke tenkt så mye lenger enn det, men det vil selvfølgelig være gøy om boka når ut til en stor leserskare.

 

– De som fortsatt er usikre, må gjerne ta en kikk på Facebook-siden til boka. Der er det utklipp fra de første kapitlene, bakgrunnsinformasjon om verdenen og innblikk i hva det vil si å utgi en bok på et norsk forlag i dag.

  

Har du flere prosjekter på gang? Oppfølgere?

De svarte skipene er første bok i en trilogi, så her vil det komme oppfølgere så sant det fins et forlag som er villig til å gi dem ut. Bok to og tre er alt skrevet, men det gjenstår nok en god del etterarbeid før de er klare for utgivelse.

 

Boken kan bestilles her, i diverse nettbutikker eller hos din lokale bokhandel.  

Mai Britt Hareide

Nyheter

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Intellektuell melkespreng

Intellektuell melkespreng

Drew Rodgers skriver dikt preget av ironi ...

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...