En pasjonert hundeeier

03.04.2020
En pasjonert hundeeier
Bjørg Jovall
Klabb og Labb

Bjørg Jovall er den stolte eier av to elghunder. Det har gitt inspirasjon til barneboka om Klabb og Labb.

Jovall er født på Hønefoss og flyttet til Horten som 20-åring. Der bor hun fortsatt med mann og to elghunder. To voksne døtre og fire barnebarn hører også med til historien.

Friluftsliv og turer i skog og mark, sommer som vinter, har vært familiens hovedinteresse i alle år. Ektemannen er ihuga jeger.

– I voksen alder har jeg alltid levd med elghunder. Jeg har erfart at de, tross likhet, er særegne individer. Ingen av våre hunder har vært like av oppførsel. Noen har vært kosete, noen mindre kjælne, noen litt reserverte og andre igjen utrolig sosiale. De er på sett og vis lik oss mennesker, bortsett fra at en hund alltid vil ha «villdyret» i seg. De er styrt av instinkter. Det er en viktig ting vi ikke må se bort ifra, sier Jovall, som nå har en 12 år gammel hund og en valp på 10 måneder i hus. Det er disse to som har inspirert henne til å skrive boka om Klabb og Labb, som utkommer på Publica i disse dager.

Utspring i virkeligheten

All handling i boka har sitt utspring i virkeligheten, men Jovall har en god dose fantasi i hodet sitt, og dermed er det blitt en morsom fortelling ut av det hele.

– Jeg har alltid vært interessert i kunst og kultur, og tok utdanning i den retningen. Å skrive har jeg alltid syslet med, da jeg nærmest har en iboende vill fantasi. I tillegg er jeg en lesehest, det er kanskje en av årsakene til at jeg begynte å sysle med tanken om å skrive bok selv. Det har alltid fasinert meg å beherske kunsten å skrive en god historie, forteller en ivrig Bjørg Jovall.

Det var imidlertid først som pensjonist at hun gjorde alvor av drømmene sine om å skrive. Da Folkeuniversitetet arrangerte et skrivekurs i Horten, var hun rask til å melde seg på. Dette har så langt resultert i to barnebøker. Hun har ingen planer om å «legge vekk pennen».

– Det er mulig jeg avanserer til voksenbok etter hvert, novelle eller roman, sier hun entusiastisk.

Tosomhet er utgangspunkt for Klabb og Labb også.

Den første barneboka kom i 2018, med tema tvillingidentitet. Den heter Vi er meg og handler om de eneggede tvillingjentene Hedda og Hermine som er prikk like utseendemessig, men totalt forskjellige av natur.

Undring omkring hunder og hundehold

Jeg har stadig undret meg over hvordan en hund tenker. En liten valp er prisgitt sin familie. Det er ikke alle forunt å få et godt liv. Hunder har utrolig mye de må lære. Kommunikasjon mellom hund og menneske er spesielt, det er mye som skal forstås. Hunder må ha grenser, de må lære hva som er rett og galt. Ikke minst må de ha enormt med kjærlighet for å bli en trygg, tillitsfull og god hund. Hva foregår i hodet på en liten valp? Hva tenker de om oss mennesker? Dette var noe av tankene som surret rundt i hodet mitt da jeg skrev boka, forteller forfatteren.

Gjenkjenning

– Jeg håper at barn vil like boka. Det er en snill fortelling med islett av spenning.

Hundeeiere tror jeg også vil like den. De vil nok nikke gjenkjennende til mange av episodene. Dessuten synes jeg illustratør Elin Eriksen har gjort en fantastisk god jobb. Dette er en morsom og snill bok. Barn er glade i dyr, og i tillegg er det fint å vite at en hund også har tanker. De er redde for mange ting, og veldig glade i mennesker hvis de får masse kjærlighet, understreker Bjørg.

– En hund elsker familien sin over alt i verden. Den er menneskets beste venn, forteller forfatteren entusiastisk.

Yngve Grotmol

Nyheter

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Anmeldelser

«Dette er London»

«Dette er London»

Under krigen 1940-45 i Norge var det en ...

Amerikabåt med egen biografi

Amerikabåt med egen biografi

Det må ha vært en helt spesiell ...

Oppmerksomhet er en livvakts første bud

Oppmerksomhet er en livvakts første bud

Det er vanskelig å komme utenom at en ...

Jakten på bevisene

Jakten på bevisene

For mange mennesker er fagfeltet kriminalteknikk ...

Ingen var høyere elsket enn kong Olav V

Ingen var høyere elsket enn kong Olav V

Antageligvis er det slik at ingen nordmann ...