En liten bit av alt

21.09.2020
En liten bit av alt
Lyrikkforlaget
Mathilde Skarsem Thrana

Mathilde Skarsem Thrana er vant til å skrive. Hun har publisert en rekke tekster både som frilansskribent og debattant, men nå debuterer hun som forfatter med boka «En liten bit», som gis ut på Lyrikkforlaget.

Lar kreativiteten blomstre

Thrana beskriver seg selv som en dagdrømmer og en kreativ sjel, og hun lar kreativiteten komme til uttrykk på en rekke forskjellige måter. – Jeg liker godt å utvide spekteret mitt, forteller hun. – Det kan være å prøve meg på en ny oppskrift, lage en video, skrive tekster i ulike sjangre, fotografere eller synge. Jeg har dessuten drevet med dans i mange år og elsker hvordan bevegelse kan være med å fremme ulike uttrykk. I tillegg har jeg så vidt begynt å lære meg å spille gitar og piano. Jeg brenner altså for å la kreativiteten i meg blomstre mest mulig, men skriving er uten tvil min største lidenskap.

Hun er dessuten også en ivrig leser: – Jeg er veldig glad i å lese bøker. Jeg leser en god del dramabøker om dagen, men blant mine favoritter finner du klassikere som Fuglane av Terje Vesaas, The Great Gatsby, Peter Pan, Stolthet og fordom, Harry Potter-serien – og så har jeg i det siste forvillet meg inn i Lucinda Rileys Syv søstre-serie.

Thrana har god erfaring med å skrive. – Jeg har tidligere jobbet som frilansskribent og innleggsforfatter hos Trdby/Adresseavisen, så på nett kan man finne en god del tekster som jeg har skrevet, forteller hun. – I tillegg har jeg også hatt menings - og debattinnlegg publisert hos både Trønderbladet og VG.no. Dette er likevel første gang jeg gir ut en håndfast bok, og det gleder jeg meg helt enormt til!

Et vell av ideer ble til bok

Thrana forteller at boka har vært moden lenge – uten at hun nødvendigvis har vært helt klar over det selv. – Jeg har i løpet av årene skrevet svært mye. Jeg er veldig sånn at jeg «bare må» skrive så snart inspirasjonen trekker meg, om jeg så sitter på en buss, er på tur, ligger for å sove eller ser en serie. Tekstene i «En liten bit» er frukten av dette.

– En kveld da jeg satt hjemme og organiserte filer på harddisken min, snublet jeg over diverse tekster som jeg nesten hadde glemt at jeg hadde liggende, forteller hun. – Dette førte til en videre skattejakt etter lignende materiale. Og det fant jeg, både på notater på telefonen min og i diverse skrivebøker og gamle dagbøker. Alt fra korte små statements til tanker og skildringer, og noen lengre tekster fra hverdagslivet. Jeg bestemte meg for å lagre alt sammen i én og samme fil, og voilà – dermed hadde jeg det første utkastet til «En liten bit». 

Tekster om livet

Forfatteren henter inspirasjon fra alle livets sider. – Tittelen «En liten bit» gjenspeiler det jeg gir dere gjennom denne boka, forteller hun. – Det er en liten bit av absolutt alt det rare og kaotiske som kan oppstå når du blander drømmer, tanker, minner, fantasi og virkelighet i en og samme mølje, og alle med samme tema og motiv: livet. Og livet er jo noe vi alle har erfaring med.

Og inspirasjonen kan komme hvor som helst, når som helst: – Det å høre noen si noe, se noen gjøre noe, observere fremmede bak et vindu på en kafé: Alt dette vil kunne inspirere meg til å skrive. Jeg elsker å skape flere virkeligheter enn min egen, og jeg trenger å skrive om opplevelsene jeg møter.

Thrana fletter også inn sine egne erfaringer blant oppdiktede elementer. – I «En liten bit» kan man for eksempel lese dagboksitater som er faktiske avsnitt tatt rett ut fra min egen private dagbok i tenårene, forteller hun. – Mer virkelig blir det neppe. Du møter dialoger fra det virkelige liv, men også oppdiktede dialoger. Dere vil lese om ekte hendelser, ekte folk og ekte minner, men også oppdiktede hendelser, oppdiktede folk og oppdiktede minner.

Bred appell

Thrana gleder seg til utgivelsen, og hun håper at boka blir godt mottatt og kan bli et springbrett til nye muligheter og flere utgivelser. Hun synes selv det er blitt en lettlest tekstsamling som vil appellere til svært mange.

– Jeg har forsøkt å skape en samling som skildrer livet på en enkel, ærlig og direkte måte, forteller hun. – Jeg tror boka mi skiller seg fra andre ved at den snakker direkte og ufiltrert uten at jeg forsøker å gjemme på noe. Språket tror jeg dessuten vil skille seg fra andre, da det spenner seg fra både dialekt og bokmål, samt konkrete utsagn i kontrast med poetiske skildringer. Jeg tror det er vanskelig å kjede seg gjennom verket, da den kan være en smule uforutsigbar – og det tror jeg er et pluss.

Hun mener også at de fleste vil kjenne seg igjen i mange av tekstene. Hun foreslår selv å kjøpe boka som julegave: – Jeg ville kjøpt denne boka, lagt den i en liten gavepose med en liten sjokolade og skrevet et søtt kort. Der har du en unik og hjertevarm gave til noen du er glad i. 

Veien videre

Thrana har heller ikke tenkt å la dette bli siste bok. – Jeg har absolutt flere prosjekter på gang! Hos meg er pennen stadig i bevegelse, og jeg har allerede kommet godt i gang med enda en tekstsamling, forteller hun. – Jeg har i tillegg en del skjønnlitterære prosjekter på gang. Jeg vet ikke når og hvordan, men dette håper og tror jeg bare er begynnelsen. Jeg kan jo ikke gi meg allerede nå, vel? 

Thrana skriver også jevnlig på bloggen sin, som du finner på Mathildethrana.blogspot.com.

– Der kan man jo følge med om man er nysgjerrig på veien videre!

Audun Rømcke

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

Anmeldelser

Public Art in Trondheim

Public Art in Trondheim

It is almost unknown that Sandefjord is ...

Vonde følelser «mellom to permer»

Vonde følelser «mellom to permer»

Følelser er mangt og mye – og i sin ...

Gråt Treblinka

Gråt Treblinka

Av og til blir en bok meg for meget. Innholdet ...

Mer og mye å lære om imperialismen

Mer og mye å lære om imperialismen

Som et spennende alternativ til våren ...

India - “a never ending story”

India - “a never ending story”

Hva skal vi si om det veldige landet India? ...