Dikt i en urolig tid

13.01.2021
Dikt i en urolig tid
Lyrikkforlaget
Kristin Yvonne Brevig Karlsen

Kristin Yvonne Brevig Karlsen har latt seg inspirere av poeten Åse Marie Nesse når hun nå diktdebuterer med tekst- og bildesamlingen Pensel og poesi på Lyrikkforlaget.

– Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for språk og litteratur, noe som i ung alder ledet meg til studier i engelsk, tysk og fransk på Universitetet i Oslo. Det var spesielt forelesningene til den kjente poet og universitetslærer Åse Marie Nesse og hennes innføring i poesiens verden, ordenes klang og rytme og hennes sterke utstråling i måten hun formidlet diktene på, som gjorde et sterkt inntrykk på meg, forteller Brevig Karlsen, som er oppvokst i Molde, men som har vært bosatt i Ålesund de siste 25 årene.

– I voksen alder begynte jeg så smått å lage sanger og dikt til festlige anledninger, og etter hvert skrev jeg også poesi til bildene som min søster Beate Brevig Garcia maler. Jeg fremførte dikt ved flere av min søsters kunstutstillinger både i inn- og utland, og konseptet «Pensel og poesi» ble født, forteller lyrikeren.

Inspirasjonen har gått begge veier mellom de kunstneriske søstrene. Noen ganger gir et dikt inspirasjon til å male et bilde, eller omvendt, et bilde gir en idé til utformingen av et dikt.

– Idéen til en bok kom i kjølvannet av kunstutstillingene med opplesing av poesi. Jeg syntes tanken var god og satte sammen et manus som jeg mente kunne være spennende. Heldigvis fikk jeg napp hos Lyrikkforlaget. 

 

Poesi har de siste årene blitt mer og mer populært både blant ungdom og voksne, særlig den poesien som man ikke må analysere til minste detalj, men som er lett å forstå og samtidig har et innhold som engasjerer og setter i gang tankeprosesser rundt eget liv.  

– Boken min, som blant annet omhandler kjærligheten og bruddet, å gi slipp på det som var og gå videre, kan fenge de som leser den fordi dette er tema som folk lett kan kjenne igjen. Å finne kraften i seg selv gjennom meditasjon, dans og drømmer, og ikke minst ved å ferdes i naturen, er essensielt for å oppnå balanse i kropp og sjel, sier Brevig Karlsen, som selv er glad i natur og friluftsliv.

– Naturen her i Ålesund ligger vakkert til med fjord og fjell, og jeg elsker å gå turer i fjellet og gå på ski om vinteren.

 

Hun tror Pensel og poesi kan være et pust i hverdagen.

– I en tid da mange er under hardt press både økonomisk og sjelelig på grunn av covid-pandemien, kan leseren finne styrke i boken. Noen av diktene, slik som «Hengekøye» og «Tango», har en humoristisk undertone. Tre av diktene er inspirert av norsk litteratur. Det siste diktet, «En ny hverdag», gir en beskrivelse av hvordan mange kan oppleve situasjonen vi befinner oss i og som vi fortsatt må forholde oss til, men gir også et håp om at hverdagen vil vende tilbake til slik vi hadde det før pandemien startet, sier lyrikeren, og fortsetter:

– Livet har sine opp- og nedturer. Det slutter aldri å overraske. Derfor kan vi mennesker aldri ta livet for gitt. Det vesentlige er at det alltid finnes håp. Vi må ta vare på hverandre, inspirere og oppmuntre hverandre. Sammen vil vi alltid stå sterkere.

 

Kristin Yvonne Brevig Karlsen har studert featurejournalistikk ved OsloMet. Hun har arbeidet som språklærer ved Steinerskolen, som morsmålslærer i tysk og i mange år innen voksenopplæring. Dansing og turn har stått sentralt i livet hennes.

– Som barn drev jeg med konkurranseturn og etter hvert gikk jeg over til ballett, som har vært min store lidenskap gjennom hele livet. Jeg har vært med i utallige ballettforestillinger, revyer og også i operetten «Den glade enke», hvor vi fikk en profesjonell ballettpedagog fra Den norske opera til å instruere oss i Molde. Også i voksen alder har jeg tatt klasser i klassisk og jazzballett på Ålesund ballettskole, smiler Brevig Karlsen.

Hun har tidligere utgitt en barnebok og jobber nå med flere tekster, både for liten og stor.

– Jeg har mange dikt på lager både på norsk, engelsk og tysk, så det kan godt hende at det kommer flere bøker med poetisk innhold. Dessuten er jeg allerede i gang med å skrive en barnebok med morsomme fugle- og dyrehistorier på rim til barn i alderen 4 til 8 år.

Mai Britt Hareide

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Platon-Sokrates forsvarstale

Platon-Sokrates forsvarstale

I juni sendte Cappelen Akademisk Forlag ut ...

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...