En ambisiøs debutant

08.04.2021
En ambisiøs debutant
Forlagshuset Publica
Geir Jacobsen

Geir Jacobsen debuterer med en «skattekiste» av en roman. I Lyst mørke møter vi en tolvåring som nylig har mistet faren og som forsøker å takle livet på sin egen måte.

– Jeg ønsket å skrive en bok for voksne lesere, men hvor historien ble fortalt fra et barns perspektiv. Samtidig ønsket jeg at historien skulle utspille seg på 1980-tallet, som i mitt hode er en utømmelig skattekiste full av populærkulturelle og historisk viktige begivenheter, forteller Jacobsen.

Det har han fått til. Resultatet er blitt en roman som kan leses som det den er, en fortelling fra ende til annen, men hvor man også kan gå på oppdagelsesferd mellom linjene og la seg imponere av detaljene. Det er umulig å ikke la seg bevege av Lyst mørke.

 Bredt interessefelt

–Jeg er glad i litteratur, musikk, film og billedkunst, og jeg elsker fotball, 80-tallet, sirkus og eventyr. Legg så til en vidunderlig barndom som jeg alltid har med meg, bland alle ingrediensene sammen, og du får et fantastisk utgangspunkt for en god historie, sier Jacobsen entusiastisk.

Boka Lyst mørke handler om en tolvåring, som nylig har mistet faren sin. De to var svært tett knyttet sammen. Historien følger hovedpersonen i forsøket på å lime seg selv og verden sammen igjen, både på egen hånd og ved hjelp av sine nærmeste, samt ved tilbakeblikk til hendelser og historier fra både sitt eget og sine foreldres liv.

 Fascinasjon for 1980-tallet

– Tittelen Lyst mørke er ment å være en metafor til dualiteten i alle mennesker – svart og hvitt, godt og vondt, lys og mørke – og denne dualiteten er et underliggende tema i boka. Jeg har lagt handlingen til 1986. 1980-tallet vil forhåpentligvis fungere som et utmerket utgangspunkt for å understreke dualiteten jeg ønsker å skrive om. Et tiår med voldsomme kontraster – dekadanse og jappetid side om side med redselen for atomkrig og den totale apokalypsen, sier Jacobsen.

–Én av mine absolutte favorittforfattere, Astrid Lindgren, sa en gang at «barn skapar mirakel när de läser». Et av mine ønsker med Lyst mørke er at leseren kjenner seg igjen i noe av det hovedpersonen både lykkes og strever med. Kanskje finner de så frem eller tilbake til sine egne mirakler, eller enda bedre – skaper noen helt nye, poengterer forfatteren.

 En historie som sluker

– Jeg håper at historien sluker leseren på en måte som gjør at verden utenfor forsvinner, om ikke for særlig lenge, så i hvert fall for en liten stund. Og ikke minst håper jeg at leseren finner frem til sine helt egne bilder, lyder og lukter. Det er ingenting som kan skape like sterke indre inntrykk som en god bok, uttaler Jacobsen engasjert.

La deg rive med!

I forfatterens øyne skiller historien seg ut ved at den er myntet på voksne lesere, men er fortalt av en tolvåring. Den er sår og vakker, med tema som berører alle; barndom, familie, vennskap, sorg, savn og kjærlighet.

Videre er fortellingen full av nikk og referanser til annen litteratur, musikk, film og billedkunst, samt til fotball og sirkus, som alle er viktige ingredienser i handlingen.

Slutten på historien vil ganske sikkert overraske, og bidra til at fortellingen sitter igjen hos leseren lenge etter at boka er ferdig lest. 

 Skrivekløe

Geir Jacobsen håper og tror at det ikke bare blir med denne ene romanen. Forhåpentlig blir det etter hvert mange flere.

– Jeg skriver hele tiden, og har alltid flere ulike prosjekter på gang på samme tid. Jeg har i hvert fall veldig lyst til å skrive mer om personene som utgjør historien i Lyst mørke, avslutter Geir Jacobsen.

Dette til glede for alle dem som forhåpentligvis vil ha umåtelig stort utbytte av Lyst mørke.

 

Mai Britt Hareide

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...