Fra Horten til multiverset

10.09.2021
Fra Horten til multiverset
Publica
Tore Grønlien

Etter å ha bodd flere steder i landet havnet Tore Grønlien og kona i Horten, der de fremdeles bor. I Horten foregår også deler av handlingen i «Tangeringer», Grønliens nyeste roman, som utkommer på Publica. Perspektivene i boka favner imidlertid langt, langt bredere enn en liten by på Østlandet …

Roman nr. 3

Tore Grønlien er ikke ukjent med forfattergjerningen. I tillegg til «Tangeringer», hans tredje roman, har han tidligere utgitt «Andrea Steins planeter» i 1997 og «Skorpionene» i 2011. Foruten skrivingen er det gitarklimpring som gjelder – på 12-strengsgitarer, som han eier opptil flere av. – Det må vel kalles en lidenskap, forteller Grønlien. – Og musikken jeg spiller, er for det meste blues og gamle rockelåter. Nakkebøyle og munnspill må til for å få den grooven jeg søker.

«Tangeringer» er en sprø og fartsfylt historie med kosmiske overtoner. Inspirasjonen til boka er blant annet Grønliens fascinasjon for moderne kosmologi. – Jeg har bestandig vært interessert og opptatt av universets hemmeligheter, så etter at de nye teoriene om mange universer begynte å spre seg i faglitteratur og i tv-dokumentarer, sådde det nok et frø hos meg, forteller han – Likevel gikk det flere år før idégrunnlaget til «Tangeringer» var modent.

Leker med multiverset

– Grunntanken i romanen er at hvis det finnes mange universer som alle utvider seg, så må de nødvendigvis komme i nærheten av hverandre, en eller annen gang. Og dermed dukket det store spørsmålet opp: Hva kan finne på å skje da? Uten å avsløre for mye, så kan jeg jo fortelle at kaos er et nøkkelbegrep, både for verden som sådan og for hovedpersonene. Ting som egentlig ikke skal kunne skje, de skjer, like forbannet.

– Jeg har ønsket å gjøre umulige hendelser mulige gjennom å trikse med romtiden. Persongalleriet opplever at de ikke har den fjerneste kontroll over hva som skjer med dem. Verden havner på hodet, maktbalansen forskyves, og folk som før bestemte, begynner å rote det til for seg selv. Big time. Naturligvis klarte jeg ikke å la musikken ligge, så rock og jazz har en ganske framtredende rolle, om enn ikke akkurat slik man vanligvis får den servert.

En spennende bok for de fleste

Grønlien har ikke skrevet boka med noen spesiell målgruppe i tankene. – Alle kan i utgangspunktet lese «Tangeringer», sier han. Boka berører også en rekke aktuelle temaer innen politikk og samfunnsliv. – Jeg har rensing av plast i havet som et av undertemaene i «Tangeringer», og jeg berører flere av de mest brennbare problemene i vår tid, fortsetter han. – En del fabulering om løsninger finnes også i teksten.

– Skriveprosessen begynte sakte, men etter hvert som jeg syntes form og spenningsmomenter begynte å sitte, vokste drivkraften, forteller forfatteren.

Håper boka vekker begeistring

Grønlien gleder seg stort over utgivelsen, og tror «Tangeringer» kan begeistre leserne. – Jeg håper først og fremst at temaene i boka skal fenge leserne, men også at romanen skal gi ettertanke. Jeg tror ikke det er utgitt veldig mange romaner som leker med multiverset på denne måten. Jeg er rimelig sikker på at leserne vil bli både overrasket og nysgjerrige på hva som skjuler seg i neste kapittel.

Det er heller ikke slutt på skrivingen for Grønliens del. – Det er slett ikke umulig at det kommer flere bøker, men det holder jeg for meg selv enn så lenge.

Vi gleder oss!

Audun Rømcke

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Ny bok om Kompani Linge trekker frem ukjente helter

Ny bok om Kompani Linge trekker frem ukjente ...

Det er – holdt jeg på å si – nær ...

Gunvor Hofmos prosatekster mellom to permer

Gunvor Hofmos prosatekster mellom to per...

Det er noen bøker det er lettere å ...

Katti Anker Møller – skapes det slike kvinner i dag?

Katti Anker Møller – skapes det slike kvinner ...

Endelig foreligger det en ny bok om Katti ...

Filosofering om det å bli gammel

Filosofering om det å bli gammel

Ingrid Strümke heter en voksen dame ...

«Kan jeg, kan du…»

«Kan jeg, kan du…»

Ganske morsomt ... Stortingsrepresentant ...