Både seriøse og lekne dikt

13.09.2022
Både seriøse og lekne dikt
Lyrikkforlaget
Jan Terje Våga

Lyrikkens lykketreff er det som skal til.
Lyrikken lever hvis leseren vil.

Jan Terje Våga har alltid likt å leke med ord og uttrykk. Resultatet er blitt diktsamlingen Rette linjer, som han håper kan engasjere både unge og gamle.

 

– Diktene mine passer for alle typer publikum i alle aldre som er engasjert i samfunnsutviklingen. Mange av diktene handler om tidsaktuelle temaer som dominerte og dominerer vår hverdag: pandemi, vårt forhold til den digitale hverdag, våre sosiale medier, bærekraft og ellers generelt politisk engasjement av ulike slag, forteller Våga.

 

I 38 år var han lektor i den videregående skolen i Haugesund, før han sluttet seg til pensjonistenes rekker.

– Jeg er en person som alltid har likt å lese og skrive. Gjennom et langt utdanningsstudium fikk jeg tilgang til noe av det beste og flotteste som er skrevet av ulike litteratursjangre på norsk og engelsk, og jeg har alltid sett opp til forfattere og deres håndtering av det skrevne ord, forklarer diktdebutanten.

Da han var elev i videregående skole, fikk han treffe ulike forfattere, noe som gjorde stort inntrykk.

– Da jeg selv ble lektor i den videregående skolen, var min første undervisningsstilling som vikar for en av landets store diktere og Haugesunds egen poet, Kolbein Falkeid. Å være så nær ham gjorde jo ikke min interesse for litteratur mindre, smiler Våga.

Så begynte han å lage lyrikk selv.

– Da hadde jeg allerede i mange år drevet med akvarell- og oljemaling, og disse aktivitetene henger naturligvis sammen og utfyller hverandre.

 

Etter tiår med skriving, hadde Våga etter hvert opparbeidet seg en ganske stor samling. Diktene var varierte i lengde og form, både tradisjonelle, med faste mønstre og strofeoppbygging, og mer modernistiske, med fri form og gjerne mer hverdagslige bilder.

– I tillegg hadde jeg alltid likt å leke med ord og uttrykk, bryte opp gamle sammensetninger og lage nye. Det gikk opp for meg at såpass varierte og tidløse dikt kunne ha allmenn interesse og være til glede og underholdning for andre. Derfor bestemte jeg meg for å prøve å få dem gitt ut i bokform. Jeg tok kontakt med det forlaget jeg fant mest naturlig i saken, Lyrikkforlaget, og resten er altså etter hvert kjent historie, forklarer forfatteren.

 

Han mener boka skiller seg ut fra andre diktbøker.

– Litteraturkritikere kan godt finne på å kalle denne boken ujevn, men jeg selv kaller den variert og allsidig, og det er nøye gjennomtenkt fra min side å sette sammen tekster som er lange og korte, seriøse og lekne, tradisjonelle og modernistiske i sine skråblikk på sider ved vårt samfunn. Dette er en bok som på variert vis avspeiler et allsidig samfunn og oppfatninger omkring det, understreker Jan Terje Våga.

Så er det store spørsmålet: Kommer det flere bøker fra Vågas penn?

– Dette er min debutbok, men hvis det er opp til meg, kommer det mer. Rette linjer inneholder mine første hundre dikt, men jeg har flere liggende klare. Så lenge jeg koser meg med å skrive dikt, er det helt greit for meg at andre kan kose seg med å lese dem.

 

Mai Britt Hareide

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...