Nakent om innestengte følelser

26.10.2022
Nakent om innestengte følelser
Forlagshuset Publica
Gro Renate Rostrup

«Karoline» har vært utsatt for manipulering og press i forholdet. Det ender med selvskading og opphold på psykiatrisk institusjon.

I Bak arrene skildres hennes innerste tanker gjennom dagboknotater. En unik bok om å takle det utenkelige.

 

Mens hun er innlagt på institusjon, fortsetter kjæresten «Børge» å presse henne. «Jeg våknet nettopp, og klokken har allerede blitt to på ettermiddagen. Jeg fikk en melding fra Børge. Han sier at han er sexavhengig. Synes nesten synd på ham. Han er så dum, stakkars,» skriver «Karoline» i dagboken sin. «Jeg tror jeg hater Børge i dag. Jeg har det veldig vondt inni meg. Jeg er sliten. Jeg orker ikke å reagere mer. Jeg vil dø.»

 

Det var tilfeldig at bokens redaktør Gro Renate Rostrup kom i kontakt med «Karoline».

– I 2014 ble jeg spurt om jeg ville lese dagbøkene til «Karoline» og se om det var noe jeg kunne bruke i en eller annen sammenheng. «Karoline» var veldig interessert i å få historien ut, men ville ikke skrive selv. Etter å ha hørt hennes historie, var det ikke vanskelig å si ja til prosjektet. Dette er virkelig en viktig historie og et viktig tema, som absolutt bør belyses.

 

Hovedtemaet i boken er selvskading og spiseforstyrrelser. Hva som ligger bak, belyses selvsagt også.

– Det er stort fokus på psykisk helse og på hva mennesker kan måtte gjennomgå når livet går en imot. Alle bør lese denne boken. Dette påvirker mennesker i alle aldre og kjønn, dessverre. Det påvirker også menneskene rundt personen i midten, både foreldre, venner og søsken, sier Rostrup.

Hun understreker at steder og navn i boken er anonymisert, av hensyn til de involverte. Sannheten er brutal. Da må menneskene i historien beskyttes.

 

På spørsmål om hva som skiller Bak arrene fra andre fortellinger om psykisk sykdom, svarer Rostrup kontant:

– Den største forskjellen er at denne teksten kommer rett fra kilden. Den kommer rett fra hodet til den personen som opplever det. Det er ikke en tolkning fra helsepersonell, eller fra noen som står utenfor og ser inn. Språket er direkte og fylt til randen av følelser. Det er ikke lagt skjul på noe. Dermed blir det ekstra sterkt å lese.

 

Gro Renate Rostrup har journalistutdanning, men jobber ikke som journalist til daglig. Hun har erfaring fra bokbransjen, og jobber i dag innen kundeservice.

– Jeg er født og oppvokst i Bergen. Mine foreldre startet en videobutikk i 1985, så min oppvekst var veldig preget av det. Det gjorde at jeg kom tidlig ut i arbeidslivet, og veldig tidlig inn i en interesse som bare har vokst siden da. Jeg ser på meg selv som en filmnerd og kaller meg selv litt «miljøskadet» på grunn av den store tilgangen på film, smiler Rostrup.

 

Senere i livet har hun jobbet innenfor ulike bransjer, og da en god del år i bokbransjen.

– Det har gitt meg litt innsikt i hvordan bokreisen foregår, både før og etter utgivelsen. Jeg har alltid likt å både skrive og lese, men den interessen har nok også økt etter at jeg begynte i bokhandel.
Rostrup bodde noen år i Oslo, og da tok hun journalistutdanning.

– Jeg ville gjerne lære hvordan man kan skrive og uttrykke seg på forskjellige måter. Jeg har kun jobbet med journalistisk arbeid på frivillig basis, så langt. Nå for tiden jobber jeg i kundeservice, og trives med det. Har du flere prosjekter på gang? Oppfølgere?
– Drømmen har alltid vært å få utgi en bok eller flere, og det er helt fantastisk å tenke på at det faktisk nå har skjedd. Jeg har skrevet på noe hele livet. Enten små historier eller litt lengre noveller. Jeg tror ikke det kommer noen oppfølger til denne boken direkte, men kanskje noe innenfor samme tema? Jeg holder også på med en nå som er fiksjon og handler om et mer religiøst tema. Det er mye som er gøy å skrive om, og jeg har forhåpentligvis flere bøker i meg, smiler Rostrup.

 

Mai Britt Hareide

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...