Taj besøker hovedstaden

03.11.2022
Taj besøker hovedstaden
Forlagshuset Publica
Sissel Moxnes Gravseth

Hunden Taj har vært ute på mange eventyr. Nå besøker han hovedstaden, hvor han får et viktig oppdrag.

Bokserien om Taj er ganske så unik. Taj er en ekte hund, ikke bare en fantasifigur. Det er matmor Sissel Moxnes Gravseth (72) som hjelper Taj med å skrive historiene, mens hunden spiller hovedrollen. Sammen går de turer hvor matmor har med seg fotoapparatet. Resultatet har blitt fire sjarmerende barnebøker, som også voksne kan ha glede av.

 

Sissel Moxnes Gravseth er pensjonert lærer. Hun hadde et kall da hun gikk var ferdig med lærerutdanningen i 1973: Å lære barn å lese. Som pensjonist følger hun kallet ved å skrive bøker for barn, pedagogiske bøker som er lette å lese og lette å forstå, takket være fotografiene. At bøkene handler om en hund, er slett ingen tilfeldighet.

– Jeg vokste opp med hund i hjemmet, og som voksen har jeg nesten alltid hatt hund i huset. Nå bor jeg og hunden min Taj på Finnskogen, nærmere bestemt Austmarka i Kongsvinger kommune, forteller Gravseth.

 

Som lærer var hun ofte med elevene sine på biblioteket. Hun registrerte at barna kastet seg over bildebøker som hadde «ekte» bilder av hunder og katter i tillegg til en lettlest tekst.

– Men utvalget i den sjangeren var ikke så stort. De fleste bildebøkene hadde bare tegnede illustrasjoner. Det var disse erfaringene som gav meg ideen om selv å skrive bøker med bilder og fortellinger om min egen hund. Som pensjonist har jeg nå realisert tanken, smiler forfatteren.

 

Målgruppa for bøkene i Taj-serien er først og fremst de «ferske» leserne.

– Det er viktig for meg at bøkene har en enkel, lettlest tekst uten for mange lange, vanskelige ord. Barna skal sitte igjen med en «godfølelse» når boka er lest, sier Gravseth, og viser til en 6 år gammel gutt som utbrøt «Å! Den var fin» etter å ha lest den første Taj-boka.

Med de flotte bildene og den enkle teksten passer bøkene for barn helt ned i 3-årsalderen og oppover, mener den pensjonerte læreren.

 

Den fjerde og hittil siste boka i serien har fått tittelen «Taj i Oslo». Matmor og hund tar turen til storbyen, hvor de hjelper en liten gutt med å finne bamsen han har mistet.

– Jeg tenker at denne boka også skal gi målgruppa litt kjennskap til Oslo og at barna kan kjenne igjen noen av stedene der bildene er tatt, forklarer Gravseth. Hun viser til en episode som involverer en 3-åring som hadde lest en av Taj-bøkene:

– Jenta var med til Morokulien på grensa mellom Norge og Sverige og ble vist den lille brua som Taj var på i «Taj hos dyrlegen»: «Opp i Norge og ned i Sverige,» sa 3-åringen. Dette kom helt spontant uten at noen hadde sagt noe som skulle minne henne på Taj-boka, smiler Gravseth.

 

Mai Britt Hareide

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...