Kokebok som ikke er kokebok

26.05.2023
Kokebok som ikke er kokebok
Forlagshuset Commentum
Stein Simonsen

Med boken Hjemmets bankende hjerte hyller kunstner Stein Simonsen kjøkkenet.

– Boken beskriver gleden ved å lage mat, ut fra mitt lille kjøkken. Her møter du en ærlig matlager som ikke utgir seg for å være en fullbefaren kokk, som synes at begeistrede amatører skal senke skuldrene og lage mat med følelsen av mestring. Boken er for amatøren som liker å lure på ting på kjøkkenet. Her er mest oppskrifter for dem som ikke har planer om å bruke hele dagen på å lage middagen, men som likevel har lyst til å prøve noe mer enn å lage potetstappe av posetypen, i tillegg til å ha evnen til å snappe opp idéer om andre måter å lage mat på, forklarer Simonsen.

 

Sørlendingen Stein Simonsen er grafisk designer med 35 års fartstid i faget. Han har hatt foto, kunst og matinteresse som sidefelt.

– Jeg er opptatt av prosjektarbeid og har både vilje og evne til å gjennomføre prosjektene. I årene siden midten av 1980-tallet, har jeg gjennomført et ti-talls separatutstillinger i ulike teknikker, i Kristiansand og Stavanger. Jeg har to fotobok-utgivelser bak meg. «Bytur i Kristiansand» fra 1985 og «Rett i dass» fra 2017. De siste fire årene har jeg også utviklet skulptur- og fortellerprosjektet «På kvisten», som fram til i dag omfatter et par hundre objekter objekter, sier den blide sørlendingen.

 

Han liker som sagt å utfolde seg på kjøkkenet. Og det er der hans nyeste bok har blitt til.

– Idéene til formen og innholdet i boken oppstår når for eksempel uventede ting skjer på kjøkkenet. En sammenblanding av hva som er matlaging, muikkutfoldelse, fortellerbegeistring er del av inspirasjonen til å holde på blant grytene. I stedet for å forkaste feilene som skjer, har jeg ofte valgt å la dette bli en del av videreutviklingen, som ofte finner kombinasjoner i ny form, lik boken i dette tilfelle, forteller Simonsen.
– Boken er ikke primært en kokebok, selv om det er 35 hyggelige retter som hører med til historien. Her er plass til venner, funderinger og litt kaos blir det jo også når ikke alt stemmer med planene. Beskrivelsen av hva en «dæsj» er og hvilke tanker om musikk som dukker opp mens man steker kjøttboller. Hva har folk egentlig i kjøkkenskuffene? Hva gjør du når spinatsuppa koker over? Et filosofisk øyeblikk mens kjøleskapet tines. En sitronfrisk overgang til produksjon av «Simoncello». Om handleturene i eksotiske markedsparadis. Mislykkede julekaker. Mat som kunstnerisk uttrykk og historien om en blender som eksploderte i vasken – og at det går helt fint å dyrke grønnsaker på garasjetaket. Humor har også en naturlig plass på tallerkenen, forsikrer matentusiasten.

 

Han jobber med mange prosjekter, og ramser opp:

1. «ET ØYEBLIKK» er en stor og stadig økende fotoserie av øyeblikksbilder, hvor lune tekster kompletterer bildene. Her er også inkludert prosjektet «FOLK jeg har sett og møtt».

2. «DET HAR BODD FOLK I HUSAN» er et foto- og fortellerprosjekt, bestående av bilder av forfalne hus, hvor tekstene er husenes historie, skapt av fotografen ... altså ikke den reelle historien til husene, men en skjønnlitterær beskrivelse av hva som kan ha skjedd gjennom årene. Dette er både tilpasset utstillingsformatet og som bok.

3. «PÅ KVISTEN» er videreføringen av et skulpturprosjekt basert på tørkede kvister som har leire-modellerte hoder, hvor de unike personlighetene er beskrevet for hver figur. Dette blir utstillinger, men kan også være gjenstand for bokutgivelse og å være interessant som undervisningsprosjekt i skolen.

4. En lokalhistorie-bok fra Kristiansand, «VÅGSBYGDSJELA». Dette er bygdefolkets egne historer fra Vågsbygd, som kan være med på å beskrive hva folk opplevde/opplever i de ulike områdene. Vågsbygd er et sammensatt sted med over 30.000 innbyggere. Her er mye å hente fra hendelser både i gammel og nyere tid, i skjærgård, skog, drabantby, industri, jordbruk til forstadsidyll.

5. Videre er også et par illustrerte barnebøker på planleggingsstadiet ...

 

Mai Britt Hareide

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Spennende og informativt om Islam

Spennende og informativt om Islam

Det synes fremdeles å være uklart ...

Gråten tar meg ...

Gråten tar meg ...

Det er ingen tvil om at det er en prestasjon ...

Trondheim Torv – en studie

Trondheim Torv – en studie

Det er sagt at det store torvet i Krakow ...

Kjærlighetens brukermanual...?

Kjærlighetens brukermanual...?

Lar det seg gjøre å skrive en brukermanual ...

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig vri

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig ...

«Verden bli ikke den samme» slår Janne ...