Benådet av statsministeren

27.11.2023
Benådet av statsministeren
Forlagshuset Commentum
Bernt Charles Olsen-Hagen

Bernt Charles Olsen-Hagen er født og oppvokst i Hillevåg i Stavanger, men har i voksen alder bodd andre steder i landet. De siste 13 årene har han bodd i Bodø.

Nå har han skrevet bok om sin oldefar, redaktør og stortingsmann for Arbeiderpartiet, Børge Olsen-Hagen (1883-1936). Boka som kommer ut på Commentum, har fått tittelen «Fra Botsen til Løvebakken».

 

Bernt Charles Olsen-Hagen er født i 1952. I 1966 flyttet familien til Bodø, der han og familien bodde i tre år. – Utdannelse og jobb har påvirket hvor jeg senere har bodd, og jeg har aldri flyttet tilbake til Stavanger. Dragningen tilbake til min barndoms by har jeg imidlertid hatt i alle disse årene.

 

I 1925 ble Stortingets konstituerende møte utsatt for at representantene Olsen-Hagen og Tranmæl skulle kunne være til stede. Begge satt i fengsel. Tranmæl i Møllergata 19, og Olsen-Hagen i Botsfengslet.

Dette er fra åpningskapitlet til boka «Fra Botsen til Løvebakken».

I tillegg til en biografi om Børge Olsen-Hagen, er «Fra Botsen til Løvebakken» et tilbakeblikk på Stavanger for 100 år siden, om de politiske kampene som forgikk, både i bystyret og i avisene.

Boka forteller også om Arbeiderpartiets kamp for å bli akseptert av sine politiske motstandere.

 

Børge Olsen-Hagen var en av forkjemperne for arbeidernes rettigheter og la aldri skjul på sine meninger.

Som avholdsmann stod han på barrikadene for et rusfritt Stavanger. Stortingsmannen Børge Olsen-Hagen tok aktivt del i debattene og var blant representantene som hyppigst besteg Stortingets talerstol.

 

Børge Olsen-Hagen beskrives som en folkelig og jovial person. Han var en dyktig journalist og redaktør. Som politiker var hans holdninger godt tuftet på venstresiden i norsk politikk. Tross sine ytterliggående meninger var han en høyt respektert politiker, både i lokalmiljøet i Stavanger og som stortingsmann.

- Det var først i voksen alder jeg begynte å interessere meg for oldefar og hans liv. Det var noe som manglet i min egen historie som jeg måtte finne ut av. Oldefars gravsted var ukjent for meg inntil jeg begynte å skrive på denne boka. Det samme gjaldt bysten ved Stavanger rådhus i Kleivå, sier Olsen-Hagen.

- For å gi historien om Børge Olsen-Hagen en så autentisk stemme som mulig, har jeg benyttet hele eller deler av hans artikler som gjennom mange år er publisert i 1ste Mai, avisen han var redaktør for fra 1921 til 1934. Oldefars kamp for arbeidernes rettigheter og fordeling av samfunnets sosiale goder, er like viktig i dag som for 100 år siden.

 

Interessen for historie har resultert i bøker som «Offshore Helicopters» (2014) og «Livredderne – Når minuttene teller» (2015). Den siste ble stemt frem av flyentusiaster som årets flybok i 2016. I 2020 ga han ut boka «Fra Vannassen te Breiavatnet» om sin egen oppvekst i Hillevåg. «Jakten på tidevannet», om flo og fjære og mye mer, kom i 2022.

Olsen-Hagen er nå pensjonert fra et mangesidig yrkesliv. – Som pensjonist har jeg mye tid som jeg benytter til det jeg liker best. Å ferdes ute i naturen, både på fjellturer og langs fjæra. Hvis været ikke er for dårlig, tar jeg gjerne kajakken fram og tar en tur på havet.

«Fra Botsen til Løvebakken» vil gi leserne et innblikk i det politiske Norge for 100 år siden. Dagens oppvoksende generasjon vil få et historisk tilbakeblikk med ytringsfrihet som sentralt begrep.

 

Olsen-Hagen har heller ikke tenkt å gi seg med skrivingen med det første.

Han jobber nå med et prosjekt som har fått tittelen «Når tragedien rammer»:

- Dette er også en bok om Stavanger, nå med vinkling til det maritime miljøet og om de som blir sittende igjen når skuta ikke vender tilbake ...

 

Mai Britt Hareide

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Platon-Sokrates forsvarstale

Platon-Sokrates forsvarstale

I juni sendte Cappelen Akademisk Forlag ut ...

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...