Ungdomsprostitusjon, vennskap og selvmord

03.07.2014
Ungdomsprostitusjon, vennskap og selvmord
Lisette Askø

Layla har havnet på skyggesiden i livet. Hun kjemper daglig mot seg selv, de rundt seg, og ikke minst, Gaute. Hun har bestevenninnen Erja, som er i samme situasjon som henne selv. Gaute har lurt begge jentene til å ha sex med menn, og de får penger for det. Ingen av jentene ønsker det livet de lever, og begynner å planlegge hvordan de kan klare å komme seg ut av det…

Lisette Askø (f.1981) er fra Åros, men bosatt i Drøbak. Hun har utdannelse i teater og pedagogikk, og har skrevet flere teaterstykker. Debutromanen "Synnes puslespill" fikk hederlig omtale i forbindelse med Uprisen 2012, og "Tyrann" fikk det samme i 2013. "Synnes puslespill" var også med i tXts Leselystaksjon i 2013. "Skygge" er hennes tredje roman.

Ideen kom etter jeg hadde sett en krim-serie som handlet om en politietterforsker som etterforsket en sak. I saken kom han borti ei ung jente som var prostituert. Det var veldig lite fokus på jenta i serien, og jeg ble nysgjerrig på hennes historie. Da jeg ikke fikk noen svar fra serien (ettersom det ikke handlet om henne), bestemte jeg meg for å skrive den selv. Det er ingenting fra tv-serien som er med i boken, det var kun som inspirasjon for å skrive om ei jente som er alt for ung til å være blandet borti slikt.

-Jeg er i utgangspunktet fasinert av forskjellige mennesker, og hva som er grunnen til at man drives til våre forskjellige valg. Her er det snakk om et enkelt valg som former hele Laylas liv, sier hun.


I første omgang var dette ment som en ungdomsbok, men hun har også fått tilbakemeldinger på at denne også kan passe for voksne. Layla har gjort et valg som har gjort slik at hun har havnet i skyggen. Både i skygge i forhold til omverdenen og sin egen mor, men mest av alt for seg selv. Hun er glad i metaforer, og Skygge kan bety mørke, bortgjemt og tilsidesatt. Layla sitter alene, i skyggen av seg selv…

Boka handler om to unge, eventyrlystne jenter som plutselig befinner seg i en kamp på liv og død. Lisette Askø har skrevet en drivende spennende ungdomsbok, men den er også en tankevekkende, skremmende bok om hvilke uhyggelige situasjoner unge, eventyrlystne jenter kan komme i. Det som gjør det hele så gruvekkende og bekymringsfullt, er at alt ser greit og normalt ut for dem som er rundt jentene. Det hele er så uhyggelig at foreldre i sin villeste fantasi ikke kan tenke seg at dette gjelder deres barn. Dette gjør at denne boka også er aktuell for foreldregenerasjonen. Boka tar opp vanskelige tema som ungdomsprostitusjon, vennskap, selvmord, og også et viktig tema som ungdoms ensomhet og behov for støtte og å bli sett av foreldrene. Lisette Askø har en skrivestil som gjør boka til en meget spennende og intens leseropplevelse.

 Skriveprosessen var intens denne gangen. Jeg formet historien mer eller mindre i hodet i flere uker, uten å skrive noe som helst. Da jeg satte meg ned for å skrive, skrev jeg omtrent et halvt kapittel. Jeg la bort boken og fortsatte med tankeprosess. Etter enda flere uker følte jeg at jeg hadde det jeg trengte og satte meg ned med pc’en. Jeg skrev dag og natt i fem-seks uker før jeg var ferdig med førsteutkastet. Så fikk jeg hjelp av min kjære ektemann, Per Erik, som leste, rettet, og mente ting som ga meg inspirasjon til små endringer.

 Det er alltid spennende å stå med boken sin for første gang. En prosess er avsluttet, en ny starter. Jeg er spent på hva leserne syns om boken. Dette er den boken jeg har fått best tilbakemeldinger på før den gikk i trykken. Jeg har tenkt til å melde den opp på Uprisen igjen, og gleder meg veldig til tilbakemeldingene der. Det jeg håper mest hver gang jeg gir ut en bok, er at mine lesere liker den, fortsetter hun.

 Jeg er mamma til to herlige barn, ei jente på tre og en gutt på snart to. De er min drivkraft i livet. Jeg er gift og bor i Drøbak. Jeg driver mye med teater, hvor jeg både skriver, produserer og regisserer. Jeg har også jobbet en del som skuespiller, selv om det ikke har blitt så mye av det i det siste. 

 Om jeg skal beskrive meg selv med ett ord ville være "kreativ". Jeg elsker å fordype meg i teater, skriving, musikk, maling/tegning eller foto. Det er teater og skriving jeg har lyst til å gjøre mest av alt, men det er fantastisk å kunne utrykke seg kreativt på forskjellige ting. Ellers er jeg ei jente som liker at det skjer ting rundt meg, samtidig som jeg også liker å legge beina på bordet og ta det med ro, avslutter hun, og røper nesten at det kommer enda en bok.

Carsten Flo

Stikkord i denne artikkelen
Lisette Askø, Skygge, ungdomsbok,

Nyheter

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Intellektuell melkespreng

Intellektuell melkespreng

Drew Rodgers skriver dikt preget av ironi ...

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...