Farger og ord som skaper reaksjoner.

07.10.2014
Farger og ord som skaper reaksjoner.
Kenneth Laugen/Greta Høiland

Kunstnerens moderne, drømmende og fargesterke uttrykk blir akkompagnert av forfatterens tidsaktuelle tekster som både fanger og engasjerer. Både bilde og tekst utfordrer og berører fra de dype, emosjonelle sfærer til høyere, filosofiske landskap.

Greta Høiland og Kenneth Laugen har samarbeidet via Facebook, mail og telefon om boken "The Shift". De er enige om at diktene har forsterket maleriene og omvendt. Med denne sammensetningen, håper de på at de som er opptatt av dikt og malerier, vil trekkes lettere inn i boken på en sterkere måte enn ellers.

Greta Høiland (f. 1960) er oppvokst på Gvarv, men bor nå i Bø i Telemark. Hun er både utdannet frisør og adjunkt m/tillegg. Hun har de siste årene utviklet seg som klarsynt medium, og var med i TV-serien "Jakten på den 6. sans" i 2011. I 1997 begynte hun å skrive som hobby. Da medforfatter og kunstner, Kenneth Laugen, spurte om hun ville skrive dikt til maleriene hans, ble denne boken til. "The Shift" er hennes debut som forfatter.

Kenneth Laugen, 1966, født og oppvokst i Trondhjem. Hans interesse for kunst og oljemaling startet for fullt i 1993. I 2008 sa han opp jobben sin i det videregående skoleverket, og har siden den gang levd av kunsten. I tillegg til utsmykningsoppdrag og utstillinger har han også arrangert kurs innen både maling og tegning.

- Jeg har hatt en tanke en god stund om en bok med dikt til maleriene mine, men fant ikke den rette dikteren. Det skjedde ikke før jeg spurte Greta om å skrive det første diktet, og det var styrken i det diktet som gjorde at magien oppsto. Etter det ble jeg så imponert at jeg spurte om Greta kunne skrive flere, og da kom ideen om boken, sier Kenneth Laugen.

- Jeg følte at diktene ga så mye og var såpass rå og ærlige i forhold til maleriene at dette måtte vi bare fortsette med, og det ene diktet kom etter det andre, og det var så bra at det måtte bare bli flere, sier han videre. 

 I starten foreslo Kenneth malerier som jeg kunne skrive dikt til, og vi ble enige om at jeg skulle finne malerier jeg ble inspirert av, og skrive dikt til selv. Inspirasjonen jeg fikk til å skrive, var at jeg synes maleriene i utgangspunktet var fantastiske, men det var innholdet i dem som trigget skrivekløen. Det var som om det blei en dialog mellom dikteren og maleriene, sier Greta Høiland.

- Budskapet med boken er å prøve og skape noe nytt som ikke finnes helt ennå.  En "forandring", som også bokens tittel heter. Det å få folk til å reagere. Trekke folk ut av hverdagen for at de skal bli litt mer åpne på sitt indre landskap, men også verden rundt seg, som forsterkes av både maleriene og diktene, sier begge to.

Vi ønsker at dette skal være en bok for alle uansett opplevelse av boken. Enten de elsker den, eller blir provosert av den på en eller annen måte. Når det gjelder tittelen "The Shift", så viser vi til at verden i dag er mer overfladisk, og at vi blir underholdt på alle kanter via media, pc, og derfor skal det sterkere virkemidler til, som sammensetninger av farger og ord for å skape reaksjoner.

- Vi ønsker å sette i gang forskjellige prosesser i leseren. Vi har våre opplevelse av boken og prosessen, men diktene er kraftfulle, og bildene er heller ikke noen søtsuppe. Tilsammen er det rett og slett noen sterke virkemidler. Vi prøver å trigge følelsessenteret i leseren. Vi ønsker at leseren skal si: Wow, dette var sterkt. Vi vil ha mer, fortsetter de.

Diktene har litt forskjellige temaer. Men felles for dem alle er at det handler om prosesser i livet, vanskelige veivalg, forandringer og kjærlighet i bunn.

- Vi håper at folk blir fornøyd med opplevelsene boken kan gi dem, og at folk blir inspirert til å anbefale boka videre.  Men vi har også lyst til å spre innholdet selv ved å presentere malerier og dikt via utstillinger og "live" presentasjoner, kanskje også med musikk til. Vi har hatt noen tanker om å få boken oversatt til Engelsk for å nå et større publikum. Grunnen til dette er fordi vi har stor tro på at boka kan gi folk en litt annerledes reise, avslutter de.

Carsten Flo

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Livsvisdom fra eks-biskop Per Arne Dahl

Livsvisdom fra eks-biskop Per Arne Dahl

Livet er skolen et teppe vevd av snubletråder ...

Hva noen av dagene forteller

Hva noen av dagene forteller

Terje Nordby har skrevet en praktfull bok ...

Tre små leksikon om Oslo

Tre små leksikon om Oslo

Ikke noe mindre, og ikke noe annet, en tre ...

«Den som glemmer historien, må leve den om igjen»

«Den som glemmer historien, må leve den om ...

I sin nye bok – tredje bind av serien «Under ...

Les og lær om Sovjetunionen

Les og lær om Sovjetunionen

I januar i 2020, straks før koronaen ...