Landets mest ukjente, kjente forfatter

21.10.2014
Landets mest ukjente, kjente forfatter
Forfatterfoto

Har du hørt om forfatteren Olai Aslagsson fra Stavanger? Ikke? Det hadde Buffalo Bill! Den amerikanske westernhelten ble en god venn av nordmannen og skal også ha inspirert ham til å skrive fortellinger fra det ville vesten. Nå kommer boken om deres vennskap.

Olai Aslagsson ble født i Stavanger i 1885 og døde i 1971. Han hadde flere årelange opphold i USA før han flyttet tilbake til Norge for godt i 1929. I USA ble han kjent med William "Buffalo Bill" Cody. Etter Aslagssons mening var det nettopp "Buffalo Bill" som hadde ansporet og inspirert ham til å begynne å skrive.

Engwall Pahr-Iversen er nå aktuell med boken om landets mest ukjente, kjente forfatter.

-Jeg var så heldig å få kjenne Olai de siste årene av hans liv. Han var en stor norsk forfatter, nesten ukjent i Norge, men i store deler av Øst-Europa og USA var hans forfatterskap godt kjent. Hans første roman ble publisert i USA før den ble oversatt og gitt ut i norsk utgave. De senere bøkene hans er alle blitt oversatt til flere fremmede språk, sier Pahr-Iversen.

Kunstnerisk familie

Olai Aslagsson, som het Abrahamsen helt til han tok navnet Aslagsson (etter sin fars fornavn), vokste opp i en familie hvor to av hans søsken også valgte en kunstnerisk karriere. Emil Abrahamsen omtales ofte som «den siste jærmaler», mens Peter Sigurth turnerte i hele Skandinavia med sin teatertrupp og med egne diktopplesninger.

William Frederick "Buffalo Bill" Cody var en amerikansk soldat, bisonjeger og showmann. Han er blant annet kjent fra sitt Wild West Show, som han turnerte USA og Europa med. Showet besøkte blant annet også Danmark, men nærmere Norge kom han ikke. Kallenavnet "Buffalo Bill" fikk han etter å ha utmerket seg som en dyktig bisonjeger hos Kansas Pacific Railway i 1867-68, der han var ansatt for å skaffe kjøtt til arbeidslagene som bygde jernbanelinjen.

Olai Aslagsson møtte Buffalo Bill første gang sommeren 1906. Det var i Cody, som er en liten landsby som ligger i staten Wyoming. Byen er forøvrig oppkalt etter Buffalo Bill. Han hadde en gift datter i Cody som het Irma. Mannen drev "Irmas Hotell". Det var det eneste virkelige hotellet i den lille wild west-byen. Den vinteren hadde Olai jobb som proviantkjører hos en entreprenør som hadde kontrakt på et overrislingsanlegg om lag tjue miles sør for Cody. Han måtte overnatte i byen og gjorde, hvis været tillot det, tre turer om uka.

-Buffalo Bill var for det meste ute på turné med sirkuset sitt, men han kom alltid hjem om sommeren for å feire Independence Day den 4. juli sammen med bysbarna sine. Olai var i byen i samme anledning. De møttes på saloonen i Cody, men hva det var som gjorde at de to ble venner, er usikkert, spesielt siden aldersforskjellen mellom dem var nesten 40 år, forteller Engwall Pahr-Iversen.

Aslagsson og Fønhus

-Aslagsson har gitt ut 14 bøker, men bare halvparten av dem i Norge. Bøkene til Aslagsson handler i all hovedsak om selvopplevde ting, eller opplevelser William Cody fortalte ham om, og da helst dyre- og naturskildringer. I Norge er det kanskje bare Mikkjel Fønhus som kan nevnes i samme åndedrag, sier Pahr-Iversen, som har merket seg at Aslagssons debutbok fra 1918, Under præriens himmel, ble skrevet like etter William Codys død.

-Vi kan slå fast at vennskapet mellom dem var både ekte og nært, sier Pahr-Iversen.

Engwall Pahr-Iversen har bakgrunn som journalist, redaktør og forfatter, blant annet som redaktør i Vestfold Arbeiderblad fra 1973-78, og i Rogalands Avis fra 1978-90. Han har også vært tilknyttet NRK som programleder. Pahr-Iversen har hatt flere studieopphold i USA og skrevet en rekke bøker med lokalhistorisk utgangspunkt.

Carsten Flo

Nyheter

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Anmeldelser

Selvmordskunnskap mellom to fagbokpermer – selvmordets gåte savner fremdeles en løsning

Selvmordskunnskap mellom to fagbokpermer ...

Noen mennesker velger å ta sitt eget ...

Bli med Benedicte Bull på en opplevelsesreise til Latin-Amerika

Bli med Benedicte Bull på en opplevelsesreise ...

I min ungdom hadde vi en diakon i ytterkanten ...

Med utsikt til Det osmanske riket

Med utsikt til Det osmanske riket

En høstdag for noen år siden kom ...

Trondheim – byen med de mange kunstverk

Trondheim – byen med de mange kunstverk

Det er nesten ukjent at Sandefjord er den ...

Mye god kjærlighet i maten

Mye god kjærlighet i maten

Dette med maten er en ting man egentlig ikke ...