Bli kjent med dine nye nabo!

30.05.2016
Bli kjent med dine nye nabo!
Vi trenger hverandre!

Jeg tror vi trenger de utlendingene vi har i Norge. Vi trenger dem til å hjelpe oss med å bygge dette landet videre.

Jeg klar over at mange er uenige i dette og mener at de utlendingene som bor i Norge bare kan reise hjem igjen. For noen år siden fikk jeg et brev hvor det blant annet stod: «Jeg var med på å kaste ut tyskerne av Norge i 1945. Nå vil jeg gjerne være med på å kaste ut innvandrerne.»

 

Det ligger en misforstått lojalitet i dette. At brevet også var ganske rasistisk, er en ting, men å sammenligne tyskere i Norge i 1945 med utlendinger som bor i Norge – blir galt i forhold til all tankegang. Dessuten er det p.t. flest polakker (ca. 100 000) av utlendinger som bor i Norge, og de er stort sett opptatt med å jobbe og å gjøre et ærlig stykke arbeid.

 

Det jeg tror mange ikke liker, er hudfargen. Det interessante spørsmålet er hva dette kommer av. Er det fordi de fargede har en annen hudfarge enn oss hvite? Er det altså selve fargen noen reagerer på?

 

Hva hvis innvandrerne hadde vært blå eller grønne, eller røde? Hadde det vært det samme da? Ville noen ha kastet dem ut da også?

 

Jeg tror rasismen og fremmedhatet i Norge har noe med mørkesidene i oss å gjøre. Jeg tror det aktiviserer en redsel og en angst som det er vanskelig å få tak i i det antirasistiske arbeidet.

 

Dette har også noe med holdninger å gjøre? Hvorfor er noen for og noen mot? Og hvorfor går det ut over innvandrerne? Kunne det ikke like godt ha vært hvite fra Nederland eller fra hvor som helst ellers i verden?

 

Dette reiser mange tankekors, men jeg tror ikke løsningen ligger i å kaste folk ut. Vi trenger hverandre uansett hvem vi er og hvor vi kommer fra. At noen

innvandrergrupper dessverre utøver en kriminalitet som det er vanskelig for oss å forholde oss til, er noe vi må leve med.

 

Nordahl Grieg skrev: «Vi er så få her i landet. Hver mann er en bror og en venn». Det er en viktig sannhet som gjelder like mye i dag som den gangen den ble skrevet.

 

Dessuten, vi trenger folk om vi skal få dette landet til å gå rundt i årene som kommer. Norge trenger arbeidskraft, folk og mennesker som vil være med å bygge landet. Kriminelle og de som er her uten lovlig opphold, er vi nok tjent med å vurdere statusen til med tanke på utsendelse.

 

Men samtidig en sterk oppfordring: Er din nabo utlending, så ta kontakt. Kanskje du vil lære noe nytt, få nye inntrykk og opplevelser, lære mer om mat kultur og nye måter å både se og gjøre ting på. Det er spennende. Bli kjent med din nye nabo, ta kontakt, og bli kjent med både deg selv og andre!

 

Som du sår, skal du høste.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...