- Vi er alle Charlie Hebdo

09.01.2015
- Vi er alle Charlie Hebdo
Forleggerforeningen
"Je suis Charlie" er slagordet etter terroraksjonen mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

Den internasjonale forleggerforeningen (IPA) erklærer i pressemelding i dag at arabiske og internasjonale forleggere går sammen om å forsvare ytringsfriheten i forbindelse med terrorhandlingen mot det franske satirebladet Charlie Hebdo.

Styreleder i Den norske Forleggerforening, Tom Harald Jenssen, sier at terrorhandlingen ikke skal hindre norske forlag i å komme med kontroversielle utgivelser: -"Morderne i redaksjonslokalet trakk ikke opp grensene for ytringsfriheten, men flyttet grensene for hvor langt ytringsfrihetens motstandere er villige til å gå. I forlagenes rolle som garantist for ytringsfrihet ligger viljen til å utfordre fastlåste forestillinger, sikre samfunnets hukommelse og gi rom for ny kunnskap, kritisk opposisjon og kunstnerisk nyskaping. Vårt svar må derfor være fortsatt å utgi viktige bøker som setter dagsorden, legger premisser for debattene og tilfører kunnskap og sammenheng der dogmer og intoleranse råder grunnen".

Egyptiske Assem Shalaby, som er president i den arabiske forleggerforeningen, uttaler at dette ondsinnede angrepet går på tvers av Islams prinsipper og profetens budskap. Den arabiske forleggerforeningen er en paraplyorganisasjon for lokale, arabiske forleggerforeninger og har medlemmer fra Libanon, Saudi-Arabia, Syria, Jordan, Somalia, Marokko, Algerie, Libya, Forente arabiske emirater, Irak, Palestina, Yemen, Tunis og Kuwait foruten Egypt.

Styreleder Ibrahim El Moallem for det største arabiske forlaget, Dar El Shorouk, uttaler at angrepet er en forferdelig forbrytelse mot menneskeheten, ytringsfriheten, Islam og muslimer.

IPAs president, Richard Charkin, sier at angrepet på Charlie Hebdo er et angrep på utgiveres kjerneverdier: ytringsfrihet, trykkefrihet og retten til å kritisere og polemisere. IPA ber alle utgivere, forfattere, journalister og tegnere om å stå sammen om å forsvare disse verdiene. -"Vi er alle Charlie Hebdo".

Vincent Montagne, president i den franske forleggerforeningen Syndicat national de l'édition, sier de er dypt sjokkert av det morderiske angrepet på forfattere, journalister og tegnere. -"Barbari og fanatisme vil ikke få det siste ordet".

Ola Wallin, leder for IPAs Freedom to Publish committee sier at attentatet i Paris er en forbrytelse mot hele publiseringsindustrien. -"De ansatte i Charlie Hebdo ofret livene sine for ytringsfriheten".

Generalsekretær Jens Bammel i IPA sier at vi ikke bør tillate radikale minoriteter å tilsmusse budskapet fra alle de store religionene: fred, omtanke, kjærlighet og respekt.

Den norske Forleggerforening slutter seg til Bammels ord om at hele forlagsverdens tanker er med ofrene og deres familier.

Trond Nilsen

Nyheter

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Anmeldelser

Å få mennesker til å virke sammen

Å få mennesker til å virke sammen

Jeg ser på meg selv som pasifist. Jeg ...

Spennende bok om vanskelig drapsetterforskning

Spennende bok om vanskelig drapsetterfor...

Boken «Drapet i Söndagsvägen» ...

Krigshelten Ingeborg Holm ut av skyggenes dal

Krigshelten Ingeborg Holm ut av skyggenes ...

Ut av skyggen stiger Ingeborg Holm fra Bindal ...

Bli med på reise i det norske Storbritannia

Bli med på reise i det norske Storbritan...

Gry Blekastad Almås sin lengde bebudede ...

Trine-Lise Rygh aktiviserer en tankeprosess som både er vond og nyttig

Trine-Lise Rygh aktiviserer en tankeprosess ...

Det er som om denne boka – «Hundedager» ...