Solid bok om tidebønner

05.08.2021
Solid bok om tidebønner
Tidebønner gjennom året

«Bønn forandrer ikke Gud, men den forandrer mennesket», sa den danske eksistensfilosofien Søren Kierkegaard. Fra tid til annen er det kommer ut bøker med titler som «Hvordan skal jeg be?», «Mitt bønneliv» og «Mens tiden går» blant mange andre.

De alle fleste mennesker som ber til Gud, velger å be frie bønner i forvissningen om at Gud hører. Han ikke bare hører de uttalte bønnene, men også de bønnene vi ikke klarer å uttrykke og som vi ber inne i oss. Men det hender vi går tomme likevel og ikke har noe å si hverken «innvortes» eller «utvortes».

Boken «Tidebønner gjennom året» skal hjelpe oss med dette, slik at vi får en form og en struktur på de bønnene vi ber og bønnelivet. På ikke mindre enn vel 750 sider får vi presentert bønner. Hver dag dreier det seg om fire bønner – morgenbønn, bønn i løpet av dagen, kveldsbønn og bønn for natten – og det er ulike bønner hele veien.

Jeg har bladd og lest, lest og bladd i dette jeg ikke nøler med å kalle en «gigantisk» bønnebok og jeg er mektig imponert over presentasjonen, fremgangsmåten og ikke minst bønnene. Jeg begynte først å bla, deretter å lese og endelig for å be høyt for meg selv. Tankene gikk i alle retninger og jeg gjorde fort den oppdagelsen at skal jeg få noe igjen for det jeg ber, så må jeg konsentrere meg om hvert eneste ord. Det nytter ikke å ta lett på dette. Gjør man det, kan man like godt bruke denne flotte boken som bokstøtte under resten av de bøkene man måtte ha eller den kan stå å støve ned.

«Tidebønner gjennom året» er en praktisk bruksbok man får ro i sjelen av å bruke, og selv om bønnene er ferdig skrevet, er det ingen som hindrer verken deg eller meg i å legge til en setning eller flere med egne bønnebehov og ønsker. De er like viktig som den trykte teksten. Våre bønner må ikke bli borte i det profesjonelle – og slik er det sikkert ikke tenkt fra de som har laget denne boken. Forfattere er ikke oppgitt, men et innledende forord forteller at boken bygger på et svensk opplegg som er oversatt til norsk. Luther forlag er den norske utgiveren.

Innledningsvis heter det: «I lengden er det ikke mange som klarer å holde liv i bønnen på egen hånd». Med respekt å melde må jeg si at dette er en sannhet med modifikasjoner. Det tusenvis og atter tusenvis, ja hundretusenvis og millioner av mennesker som har bedt til Gud et langt liv uten å ane at det finnes en bønnebok – og det vil fortsatt være det. Men denne boken kan være til stor hjelp for den som vil be planmessig og mer konkret. Systematisk, om du vil.

«Tidebønner gjennom året» skinner i bevisstheten når man begynner å lese. Når man konsentrerer seg om det man leser (ber) og når man gjerne leser og ber det en gang til, får man nok mest igjen for det. Søren Kierkegaard sa ikke at bønnen ikke skulle kreve noe av oss, men at den forandrer oss. Bønnen åpner på sett og vis en port, en kanal, til Gud hvor han lytter – og i samvær med Gud i bønn blir nærværet og gleden merkbar i ens egen private dimensjon.

Albert Einstein innførte tiden som en egen dimensjon. Han fant selvsagt ikke opp tiden, for tiden har vært der siden tidenes morgen, men han mente at tiden er en dimensjon i likhet med bredde, lengde og høyde. Kan vi bruke noe av denne tiden til å be utsetter vi oss selv for forandring – og velsignelse.

Her kan boken «Tidebønner gjennom livet» være til god hjelp.

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Krim fra virkeligheten

Krim fra virkeligheten

Fra den virkelige verden presenterer Rune ...

Livsvisdom fra eks-biskop Per Arne Dahl

Livsvisdom fra eks-biskop Per Arne Dahl

Livet er en skole - et teppe vevd av snubletråder ...

Hva noen av dagene forteller

Hva noen av dagene forteller

Terje Nordby har skrevet en praktfull bok ...

Tre små leksikon om Oslo

Tre små leksikon om Oslo

Ikke noe mindre, og ikke noe annet, en tre ...

«Den som glemmer historien, må leve den om igjen»

«Den som glemmer historien, må leve den om ...

I sin nye bok – tredje bind av serien «Under ...