Kunsten å grille

17.04.2011
Kunsten å grille
Kull på Weber

ANMELDELSE: Dersom du er grillentusiast og hobbykokk, kan denne boken være noe for deg. Helst hvis du har en Weber-grill.

"Kull på Weber" tar utgangspunkt i Weber-grillen og dens fortreffeligheter (boken er ganske sikkert sponset av denne grillprodusenten). Forfatter Jamie Purviance, som ikke engang hedres med navnet sitt på forsiden, tar til orde for bruk av grill i stedet for den altoppslukende gassen som har blitt så populær de siste årene. Han mener kullet gir en unik aroma på maten, og har helt sikkert rett i det.

Problemet er at grilling med kull skaper uendelig mye mer arbeid enn grilling på gass. Og gjennomsnittsnordmannen vil helst ikke ha noe arbeid når han (les: han) griller. Kjøttet skal på, det skal svis og det skal av. Å grille noe annet enn kjøtt, er utenkelig.

Slik er det heldigvis ikke i Purviance sin verden. Han griller alt mulig. Til og med vietnamesiske vårruller, pitabrød og pizza slenges på grillen. Dette virker litt overdrevet. Greit nok med kullaroma, men er det virkelig vits i å få kullsmak på pizzaen også? I så måte kunne vi ønsket mer fokus på kjøtt og grønnsaker fra Purviance, som presenterer et hundretalls oppskrifter, hvorav svært mange ser svært delikate ut. Dessverre er det få oppskrifter av den lettvinte sorten. De fleste krever mye arbeid for å få til.

En ting er at man må jobbe for å få kullet til å gløde på den rette måten. Noe helt annet når man må vie ganske mange timers forberedelser på kjøtt og tilbehør også. Mange nordmenn vil ha det enkelt. Grilling er synonymt med pølser og sommerkoteletter, med en dæsj ferdigkjøpt potetsalat attåt. De som foretrekker å ha det på denne måten, kan med god samvittighet gå grillsesongen i møte, uten å ha lest "Kull på Weber".

Den største nytteverdien i "Kull på Weber" er uten tvil de innledende kapitlene, hvor det serveres ulike tips for bruk av kull og briketter, ensonegrilling, tosonegrilling, tresonegrilling osv. Les og lær, akkurat disse godbitene er svært så nyttige, enten man griller pølser eller helstekt indrefilet!

BOKFAKTA:
Kull på Weber
over 100 oppskrifter til kulegrillen
(Kul på Weber)
Forfattere: Jamie Purviance,
Kirsti Vogt (oversetter)
ISBN: 9788202347703
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Format: Innbundet
Trykket: 2011
Utgitt: 2011
Sider: 211
Nivå: Voksen

Siri Pedersen

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Siri Pedersen, Kull på Weber,

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Tor Jonsson – kjærlighetsdikteren som ikke alltid nådde fram

Tor Jonsson – kjærlighetsdikteren som ikke ...

Det er nesten ingen jeg vet om som kunne ...

200 sider norsk kvinnehistorie

200 sider norsk kvinnehistorie

Å lese norsk kvinnehistorie for å ...

Kamala Harris det nye amerikanske kvinneidealet?

Kamala Harris det nye amerikanske kvinne...

Kanskje Kamala Harris – den nye amerikanske ...

Da hovedstaden luktet dyr

Da hovedstaden luktet dyr

«Dyrenes by» - «hover, klover og klør ...

Verktøymakeren som overlevde Holocaust

Verktøymakeren som overlevde Holocaust

I flommen av bøker om Holocaust er boken ...