Høyt og lavt med en vaskeekte gründer

03.12.2015
Høyt og lavt med en vaskeekte gründer
Høyt og lavt - Aschehoug 2015

Norwegian-direktør Bjørn Kjos sin bok ”Høyt og lavt” er om ikke en høydare så i hvert fall en beretning om en spennende manns liv, en gründers liv, et liv om en mann hvis far en gang sa at han var født med en sølvskje i munnen. Dette er morsomt lesestoff for den interesserte.

Bjørn Kjos trenger ingen nærmere presentasjon. Han er flygeren og advokaten som satset "og vant hele kongeriket” og vel så det. Som grunnlegger av lavprisselskapet Norwegian har han fått smake både surt og søtt, men fremfor alt – og det er kanskje det viktigste – har han bygget opp arbeidsplasser og skapt virksomhet både i Norge og utlandet.

Han autoriserte selvbiografi gir leserne et innblikk i hans liv og vi velger å tro at Bjørn Kjos er ærlig i fremstillingene av seg selv og hva som skjedde. Ting som ikke har vært så kjent fra tidligere kommer frem og det virker som om han forteller det som det var – om ikke fra A til Å, så et langt stykke ut i alfabetet.

Bjørn Kjos skriver varmt og godt om kona si, og han forteller om familien sin på en måte som gir nærhet til personen Bjørn Kjos. En ting er å drive butikk – har ikke hjemmefronten det bra, kan det fort halte. Bjørn Kjos fikk til begge deler og har så langt hatt suksess.

Historien om Bjørn Kjos bør leses av mange fordi det forteller om fremgang og muligheter som unge mennesker i dag kan lære av – og kanskje også ta etter.

Det er ingen hemmelighet at Bjørn Kjos er et raust menneske. Dette kommer også frem i boken. Han deler og byr på seg selv. Han ble aldri noe flyger-ess i ordets egentlige betydning, men han ble et lavpris-ess som har sørget for at hele Norge og vel så det har fått se og oppleve steder som kanskje ellers hadde vært umulig. Bare det er en god fortjeneste som krever honnør.

Jeg har sans for Bjørn Kjos og jeg flyr Norwegian, og jeg koser meg med boken om hans liv.  Det vil gjøre det morsomme å fly! Alt er ikke bare solskinn og glede, fred og harmoni. Det er også hardt arbeid, lange kvelder, økonomiske risikoer og våkenetter. Men det er også spennende!

Det er grunn for noen og enhver til å bli med Bjørn Kjos på ytterligere en flytur i denne boken. En eventuell paperbackutgave kunne deles ut til passasjerer på Norwegian til USA eller andre eksotiske destinasjoner. Da ville hans få ekstra mye goodwill og passasjerene ville kanskje være vunnet for all fly-fremtid

Boken er full av illustrasjoner og er holdt i et enkelt språk. Herved er den anbefalt like mye til ”fag” som til ”underholdning”.

Jørn-Kr. Jørgensen

Stikkord i denne artikkelen
Bjørn Kjos, Norwegian, Aschehoug,

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Spektakulær historie bak mange av Oslos gatenavn

Spektakulær historie bak mange av Oslos ...

Når man begynner å sette seg inn ...

Samenes historie og mangfold

Samenes historie og mangfold

Hvis man setter seg ned med den nye boken ...

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, menneskene og mulighetene

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, ...

Boken «Sonja – samtaler med Dronningen» av ...

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...