Reis til Stockholm – bli glad

01.03.2016
Reis til Stockholm – bli glad
Stockholm - Kagge forlag 2016

I Stockholm med nærområder bor det 1.372.565 mennesker. Det gjør Stockholm, Sveriges hovedstad, til en millionby. Byen ligger vakkert til ved innsjøen Mälaren som renner ut i Østersjøen. En million turister besøker byen hvert år. Noe av det som trekker turistene til seg Gröna Lund, Skansen, Vasamuseet, skjærgården, museer, uteliv, kultur og masse shopping.

Boken ”Stockholm” som er først i pennene av den tidligere Aftenposten-journalisten, Odd Inge Skjevesland, forteller inngående om byen og dens severdigheter. ”100 unike opplevelser” står det på omslagsside 1 til denne splitter nye boken. Og det tror vi så gjerne. Det er et uomtvistelig faktum at Stockholm har mye å by på. Kagge er forlegger.

Odd Inge Skjevesland er etter hvert blitt noe av en ekspert på Stockholm. Han har vært der mye og tar leserne med inn i kriker og kroker og leter opp spennende steder vi kan besøke innenfor restauranter og kafeer, shopping, kunst og kultur, nye steder vi selv kan oppdage, barer og konsertsteder. Alt er samlet her – enkelt og greit og uten noen vanskeligheter med å komme frem og inn hvor det enn måtte være.

Vi vet ikke om Odd Inge Skjevesland har besøkt enn si spist på alle de restaurantene han presenterer, men har han det, håper vi han har smakt på den svenske silden. Den er uslåelig og bør kunne tilfredstille selv den mest kresne gane. Svenskene kan sild! Ja, så glad er de i sild at de blander en variant av den i sin julemat Nr. 1 – ”Jansons fristelse” eller bare ”Jansons”. Det er bare å smake og nyte.

Et 30-talls ganger har også denne anmelder besøkt Stockholm til fryd og glede for både sinn, sjel og lommebok. Odd Inge Skjevesland skriver om Stadsbiblioteket og 900 år med duften av bok. Det er rett og riktig og veldig bra for kunnskapshungrige. Men den som strekker dette litt lenger, vil ha meget stor glede av å besøke Kungsgatans antikvariater. Svenskene har det med antikvariater og Stockholm bugner av dem. Et lokalt kar kan ofte vise veien, men de ligger stort sett et stykke opp i Kungsgatan. Og nede ved Sergelstog ligger AkademiBokhandlen og venter med bindsterke verk i langs billigere utgaver enn vi får kjøpt i Norge. Det er nemlig slik at svenskene er meget flinke til å utgi pocketbøker, og de selges til svært overkommelige priser. AkademiBokhandlen bugner av dem.

Jeg liker Odd Inge Skjeveslands nye Stockholms-guide. Den står seg og den hjelper deg og meg til å finne fram til glede, fred og harmoni på reisen. Boken er breddfull av bilder og gode råd og er holdt i en kortform hvor du og jeg kan finne ut av mesteparten selv når vi er på stedet. Odd Inge Skjevesland viser vei! Glimmers!

Jørn-Kr. Jørgensen

Stikkord i denne artikkelen
Odd Inge Skjevesland, Stockholm,

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...