Kan man lære å leve?

04.03.2016
Kan man lære å leve?
årets mest solgte selvhjelpsbok i Sverige

Det er kanskje ikke noe godt påfunn å fortelle andre mennesker hvordan de bør leve. Vi har alle ansvar for vårt eget liv og vi står selv ansvarlig for hva vi gjør og de valg vi tar. Det hører på en måte til de menneskelige friheter.

Likevel – hvert år utgis det en rekke bøker som forteller både deg og meg om hvordan vi bør leve og mestre hverdagen. Bakgrunnen for dette er selvsagt at ikke alle makter dette like godt, og da er en god bok å bla i en god trøst og en god veiledning. Et og annet tips er det å hente både her og der.

Noen veier å gå

I det siste er kommet to bøker som kanskje kan hjelpe til i noe av denne prosessen, nemlig Sølvi Foss ”Ekte hverdag” og Mats og Susan Billmarks bok ”Lær deg å leve”.

Sølvi Foss skriver om ”12 steg til et litt bedre liv” og kommer med råd og vink for hver måned året igjennom.  Hun vil gjerne at vi skal finne gleden over den helt vanlige dagen – finne den tilbake, og leve! Kanskje snu alt på hodet og ta for seg av det som er best. Det er som kjent flest hverdager i livet og ofte mye trivialitet, så hvorfor ikke finne på noe helt nytt? Sølvi Foss peker på noen veier å gå.

En arbeidsbeskrivelse

Ekteparet Mats og Susan har skrevet det som er omtalt som ”årets mest solgte selvhjelpsbok i Sverige”. Her handler det for en stor del om nærværets betydning, kommunikasjon og kreativitet -  og om å skape mindre stress i parforholdet.

Man behøver selvsagt ikke ha noen krystallkule å se i for å forstå at kommunikasjon er mer enn viktig i ethvert parforhold. Det faktum av vi snakker sammen om det som er bra og godt, og det som er vanskjelig og problematisk. Det er faktisk fremdeles slik i livet at det lar seg gjøre å ”snakke seg ut av” problemene slik at man på den måten ”snakker seg sammen”. Men det krever motivasjon og vilje til kjærlighet. Lykkelige forhold er dessverre ikke et slumpetreff, men hardt arbeid. Boken ”Lær deg å leve” er på mange måter en god arbeidsbeskrivelse.

Man bør ikke se seg blind på selvhjelpsbøker. Man bør leve livet selv og finne ut av det. Det er fortsatt slik at ”veien blir til mens man går”.  De viktigste stikkordene tror jeg er: respekt for seg selv og andre.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...