Et gnistrende kvinneportrett - biografi om Betzy Kjelsberg

19.03.2016
Et gnistrende kvinneportrett - biografi om Betzy Kjelsberg
Magnhild Folkvord: Betzy Kjelsberg - Feminist og brubyggjar Samlaget 2016

Ikke noe mindre enn et gnistrende kvinneportrett av en foregangskvinne med tæl, Betzy Kjelsberg (1866-1950) tegner Magnhild Folkvord et tydelig bilde av i sin nye bok ”Feminist og brubyggjar” (Samlaget). Dette er en bok å bli glad i!

Kortversjonen av Betzy Kjelsberg fra Drammen er denne: Hun gjorde så mye ingen kvinne hadde gjort før henne. Han var den første fabrikkinspektøren i Norge og hadde mye av sin hverdag i fabrikkene langs Drammen-elva hvor det i de tider arbeidet både barn og kvinner – og menn. Hun var den første kvinnen som etter sigende syklet i Drammen, hun var den første kvinnen i sentralstyret i partiet Venstre og hun var den første kvinnen som tok ordet på den internasjonale arbeidskonferansen i Washington DC i 1919.

Betzy Kjelsberg var feminist, organisasjonsmenneske, sosialarbeider, sosialreformator og entreprenør. I tidsrommet fra 1894 til 1903 stiftet hun ikke mindre enn fem kvinneorganisasjoner i Drammen. Det forteller noe om et dypt engasjement i saken det gjelder – men også for de kvinnene det gjelder. Og her ligger kanskje Betzy Kjelsbergs hemmelighet: Et dypt engasjement for ”sidemannen”. Slikt borger for kvalitet.

Og det er denne kvinnen Magnhild Folkvord tegner et strålende bilde av. I en tradisjonell og ekte biografi får vi møte Betzy som den kvinnen hun var – full av liv, røre og virketrang – og noe utferdstrang. Ikke mindre enn to turer gjorde Betzy til Amerika på to år, ”i de dage” som vi gjerne sier.

Biografien er full av historier om og fra Betzy Kjelsbergs liv.  Mesteparten av hennes suksess synes å ligge i at hun hadde en god sak og at hun forberedte seg skikkelig før hun gikk inn i kampen. Betzy var med andre ord både et organisasjonstalent og en god taler. Hun kan minne om sin i noen grad samtidige, nemlig oberst Othilie Tonning i Frelsesarmeen. Begge var engasjert på den sosiale arena og begge hadde stor fidus til partiet Venstre! Det er usynlige tråder som binder mennesker sammen – og de var flere i nevnte tidsperiode.

Det forundrer denne anmelder av biografien om Betzy ikke har kommet før. Men det som burde forundre mer, er at kvinner av Betzys format knapt finnes i Norge i 2016. Og det er leit. Vi kunne ha trengt dem alle sammen. Magnhild Folkvord skriver varmt om en av de viktigste.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Spektakulær historie bak mange av Oslos gatenavn

Spektakulær historie bak mange av Oslos ...

Når man begynner å sette seg inn ...

Samenes historie og mangfold

Samenes historie og mangfold

Hvis man setter seg ned med den nye boken ...

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, menneskene og mulighetene

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, ...

Boken «Sonja – samtaler med Dronningen» av ...

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...