København i våre hjerter

11.05.2017
København i våre hjerter
København - Geir Terje Ruud - Kagge forlag 2017 ISBN: 9788248918530

Hvor ellers skulle København være, hvis det ikke er i våre hjerter?
Nå foreligger den nesten ultimate turistguiden til Kongens egen by, København, og den bør ikke gå verken 1., 2., 3. eller mangegangsturisten hus forbi. Her er det mye å hente for alle som vil lære mer om den mest kontinentale byen i Europa.

Denne nye boken – Som rett og slett heter «Købehavn», er ført i pennen av Geir Terje Ruud og utgitt på Kagge Forlag. Den inneholder 180 sider med rent «Københavnstoff». «100 unike opplevelser», står det på forsiden. Det kan bli mange flere for den som søker det danske eventyret.

For Danmark generelt og København spesielt er et eventyr for mange nordmenn, fremdeles. En ting er de kjente stedene som Tivoli, Rundetårn, Kongens Nytorv, Gråbrødretovet og Strøget – noe ganske annet er det som ligger «litt bakenfor» og som er like så severdig og vel så det som «de gamle magnetene». Bare på veien til Carlsberg Bryggeri er det mye å se!

København inneholder mange og mye – Antikvariater med en høy standard og lave priser, motebutikker med de absolutt siste motene fra Kontinentet, restauranter, barer, kroer, kirker, museer, båtturer, gater og veier.. Det er kort sagt en uendelighet av muligheter for den som vil bruke tid som turist i «Køben».

La meg nevne en ting først: Det danske smørbrød. Et av dem heter «Dyrlegens nattmad». Det er helt fantastisk. I tillegg kommer nærmest en uendelighet av andre varianter innen sild, laks, egg, dill og annet godt som man kanskje ikke bør spise for mye av, men som er med på å utfylle et opphold i denne vakre byen.

Mer mat: Den danske frokost kalles «morgenmad», og den danske lunsj kalles «frokost». Det er lett å gå seg vill. «Frokosten» serveres gjerne på tre-etasjes fat og byr på de herligste retter. Det er bare å forsyne seg og nyte. Så finnes det noe som heter «Pariser-bøff». Den smaker som den heter. Forsøk neste gang du er i Købehavn! «Pariser-bøff» - Den er helt kontinental.

Boken «København» er en meget god veiviser i byen. Dessuten kan man lese litt om utflukter, om f.eks. «Den sorte diamant» som viser seg å være Det kongelige bibliotek. Ganske nyåpnet, lyst og flott - Det må besøkes. Museumsbutikken i 1. etasje er fantastisk. Det samme er kaffen.

Jo, København er ennå er sted å reise til. Opplevelsene, synsinntrykkene og «eventyret» ligger på rekke og rad. Og det skuffer sjelden en som reiser med et åpent sinn. Og all den gode osten! Den kan du også lese om, og kanskje kjøpe med deg et stykke hjem til Norge. Da kan flere få ta del i reisen.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Bokbransjens hederspris til Foreningen !les

Bokbransjens hederspris til Foreningen !...

Foreningen !les mottok i går bokbransjens ...

«Galderstjerna» av Asbjørn Rydland vant Uprisen 2017

«Galderstjerna» av Asbjørn Rydland vant Uprisen ...

«Galderstjerna» er kåret til vinner ...

Historisk begivenhet på Lillehammer

Historisk begivenhet på Lillehammer

Torsdag 1. juni skrives det historie på ...

Utdeling av Uprisen 2017

Utdeling av Uprisen 2017

Torsdag 1. juni klokken 1300 deles Uprisen ...

Nå er det snart revolusjon på gang

Nå er det snart revolusjon på gang

Programmet til Kapittel 17 tar form! Kapittel ...

Anmeldelser

I møtet med det ukjente er vi alle fremmede

I møtet med det ukjente er vi alle fremm...

Usikkerhet i forhold til religionsmangfoldet ...

Baltikum i våre hjerter

Baltikum i våre hjerter

Hva skal vi si om Baltikum? Kanskje noen ...

Lærerik biografi om «mannen som  gjorde Norge større» - Jens Evensen

Lærerik biografi om «mannen som gjorde Norge ...

Endelig er det kommet en biografi som «veier» ...

Siste nytt fra NTB

Siste nytt fra NTB

Alf R. Jacobsen har skrevet Norsk Telegrambyrås ...

Med Jahn Otto Johansen på jakt etter fortiden

Med Jahn Otto Johansen på jakt etter for...

”De gamle er eldst”, heter det. Og det slår ...