Herlige matoppskrifter for Diabetes 2-rammede

22.05.2017
Herlige matoppskrifter for Diabetes 2-rammede
Diabetesboka Spis riktig og få en bedre hverdag Hege Hasler Barhaughøgda og Gunn-Karin Sakariassen - Cappelen Damm 2017

Det er befriende å støte på en bok som i tekst og bilder presenterer matrett Diabetes 2-rammede kan lage og spise, uten «dom og fordømmelse» og uten å ha dårlig samvittighet. «Den praktiske Diabetesboka» heter den og lover allerede på omslaget at du kan spise deg «frisk på 6 uker». Boken er skrevet av Gunn-Karin Sakariassen og Hege Hasler Barhaughøgda; jenter som kan faget som ernæringsterapeut og sykepleier med diabetes som spesialfelt.

La meg ta det første først: Er man først rammet av Diabetes 2 på grunn av f.eks. uvøren livsførsel og matvaner, og arv, og fått et blodsukker som krabber opp mot 8 og 9, er det ikke gjort på 6 uker å få verdiene ned enten man legger om kostholdet eller spise tabletter. Men – og dette er superviktig – blodsukkeret kan gå vesentlig ned ved hjelp av annen kost og fornuftig kosthold. Det er ingen tvil.

Et eksempel: en mann i 60-årene med diabetes 2, godt regulert med en verdi på 7.3. Pillespisende og vel orientert om kost og verdien av «sunn» mat. Verdiene blir stående. Bom fast! Mannen går til legen, og får følgende beskjed: Nå kan ikke vi gjøre mer for deg. Resten må du gjøre selv – med mosjon, med å gå. Det får ned verdiene dine. Å gjøre det kunstig med piller, har ingen hensikt, fordi verdiene er rimelig lave, men gå. GÅ!

Altså er mosjon nøkkelen. Det er ingen dum idé for den diabetes 2-rammede. Gå, gå, gå.. Det hjelper fordi kropp og muskler for annet å jobbe med, og blodsukkeret synker.

Livet er likevel mer enn å gå. Mer enn å trimme. Mer enn å hele tiden konsentrere seg om et lavt blodsukker som ikke gjør hverdagen til en dårlig opplevelse. Da kommer kosten inn i bildet, med mer enn 100 prosents styrke.

Kan man klare å lage mat som er sunn og fornuftig. Som inneholder de rette produktene. Som er av en slik beskaffenhet at blodsukkeret ikke går opp, men helst ned, ja, da er mye vunnet. Dette hjelper «Den praktiske Diabetesboka» deg og meg med. Den er rett og slett en god og praktisk kokebok som forteller om hvordan vi lager de herligste retter. «God mat på alle fat!»

Boken presenterer ukemenyer og gir massevis av råd og god veiledning til hvordan vi kan få et sunnere kosthold. Det er veldig flott gjort, og ved å gå fram trinnvis og svare på spørsmål, blir leseren klokere – og forstår mer av sin situasjon. Kanskje nettopp forståelse av hva Diabetes 2 er en del av retningen for å bli frisk?

«Den praktiske diabetesboka» vil jeg gjerne anbefale til alle som trenger noe å støtte seg til i kampen for å få ned blodsukkeret. Den er dessuten et veldig praktisk verktøy både i «helbredelsesprosessen», men også i den enkeltes sosialiseringsprosess. Bor man alene kan denne boken brukes som kokebok når man inviterer familie og venner på sunnere mat i et sunnere lag. Det gjør boken rett og slett til et funn.

Gode ideer er til for å brukes!

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Platon-Sokrates forsvarstale

Platon-Sokrates forsvarstale

I juni sendte Cappelen Akademisk Forlag ut ...

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...