Herlige matoppskrifter for Diabetes 2-rammede

22.05.2017
Herlige matoppskrifter for Diabetes 2-rammede
Diabetesboka Spis riktig og få en bedre hverdag Hege Hasler Barhaughøgda og Gunn-Karin Sakariassen - Cappelen Damm 2017

Det er befriende å støte på en bok som i tekst og bilder presenterer matrett Diabetes 2-rammede kan lage og spise, uten «dom og fordømmelse» og uten å ha dårlig samvittighet. «Den praktiske Diabetesboka» heter den og lover allerede på omslaget at du kan spise deg «frisk på 6 uker». Boken er skrevet av Gunn-Karin Sakariassen og Hege Hasler Barhaughøgda; jenter som kan faget som ernæringsterapeut og sykepleier med diabetes som spesialfelt.

La meg ta det første først: Er man først rammet av Diabetes 2 på grunn av f.eks. uvøren livsførsel og matvaner, og arv, og fått et blodsukker som krabber opp mot 8 og 9, er det ikke gjort på 6 uker å få verdiene ned enten man legger om kostholdet eller spise tabletter. Men – og dette er superviktig – blodsukkeret kan gå vesentlig ned ved hjelp av annen kost og fornuftig kosthold. Det er ingen tvil.

Et eksempel: en mann i 60-årene med diabetes 2, godt regulert med en verdi på 7.3. Pillespisende og vel orientert om kost og verdien av «sunn» mat. Verdiene blir stående. Bom fast! Mannen går til legen, og får følgende beskjed: Nå kan ikke vi gjøre mer for deg. Resten må du gjøre selv – med mosjon, med å gå. Det får ned verdiene dine. Å gjøre det kunstig med piller, har ingen hensikt, fordi verdiene er rimelig lave, men gå. GÅ!

Altså er mosjon nøkkelen. Det er ingen dum idé for den diabetes 2-rammede. Gå, gå, gå.. Det hjelper fordi kropp og muskler for annet å jobbe med, og blodsukkeret synker.

Livet er likevel mer enn å gå. Mer enn å trimme. Mer enn å hele tiden konsentrere seg om et lavt blodsukker som ikke gjør hverdagen til en dårlig opplevelse. Da kommer kosten inn i bildet, med mer enn 100 prosents styrke.

Kan man klare å lage mat som er sunn og fornuftig. Som inneholder de rette produktene. Som er av en slik beskaffenhet at blodsukkeret ikke går opp, men helst ned, ja, da er mye vunnet. Dette hjelper «Den praktiske Diabetesboka» deg og meg med. Den er rett og slett en god og praktisk kokebok som forteller om hvordan vi lager de herligste retter. «God mat på alle fat!»

Boken presenterer ukemenyer og gir massevis av råd og god veiledning til hvordan vi kan få et sunnere kosthold. Det er veldig flott gjort, og ved å gå fram trinnvis og svare på spørsmål, blir leseren klokere – og forstår mer av sin situasjon. Kanskje nettopp forståelse av hva Diabetes 2 er en del av retningen for å bli frisk?

«Den praktiske diabetesboka» vil jeg gjerne anbefale til alle som trenger noe å støtte seg til i kampen for å få ned blodsukkeret. Den er dessuten et veldig praktisk verktøy både i «helbredelsesprosessen», men også i den enkeltes sosialiseringsprosess. Bor man alene kan denne boken brukes som kokebok når man inviterer familie og venner på sunnere mat i et sunnere lag. Det gjør boken rett og slett til et funn.

Gode ideer er til for å brukes!

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mer blod i landsbyen

Mer blod i landsbyen

Det er duket for mye krim og mystikk når ...

En rubel til overs …

En rubel til overs …

Kunne det være slik at jeg etter siste ...

Man blir trolig aldri utlært i farskap!

Man blir trolig aldri utlært i farskap!

Dette er en dikthåndbok for ferske fedre, ...

Gruble litt, kjenne på følelser og være takknemlig for det vi har

Gruble litt, kjenne på følelser og være takknemlig ...

– Jeg ønsker å få folk til ...

Tidligere maskør og dekorkonsulent i NRK, Wenche Johansen, debuterer med Langs eit liv

Tidligere maskør og dekorkonsulent i NRK, ...

- Flere av diktene spinner rundt hverdagslivet ...

Anmeldelser

Innsiktsfull bok om et skjult handikap

Innsiktsfull bok om et skjult handikap

«Det var gjennom fellesskap med andre mennesker ...

Kulturperle om Grønland kirke i Oslo

Kulturperle om Grønland kirke i Oslo

Er en bok om et kirkejubileum dømt til ...

De små barnas professor

De små barnas professor

Ola Didrik Saugstad heter mannen som i så ...

Interessant om spionasje og etterretning

Interessant om spionasje og etterretning

Jo da, det er interessant å lese Trine ...

Fantastisk bra om hinduismen

Fantastisk bra om hinduismen

Under en legekonsultasjon for noen år ...