En av de viktigste bøkene etter annen verdenskrig

01.02.2021
En av de viktigste bøkene etter annen verdenskrig
Berit Reisel
Hvor ble det av alt sammen?

Berit Reisel har skrevet en meget viktig bok – kanskje vårens viktigste – om oppgjøret med de norske jødene etter krigen. Det hun skriver om er hvordan det såkalte «Skarpnes-utvalget» ble til og hvordan de jobbet seg frem til en løsning; dvs. det ble ingen løsning. Norske myndigheter gikk for mindretallsforslaget.

Denne 359 siders boken med tittelen «Hvor ble det av alt sammen» er egentlig et eneste langt møtereferat fra Skarpnes-utvalgets møter, og for mange kan dette rent umiddelbart høres kjedelig ut, men det er feil. Denne boken er også full av spenning. Den ene siden driver den andre frem og leseren spør seg om hva som skjedde.

Underveis får vi en sjelden detaljert innføring i hva som skjedde når jødenes «gods og gull» ble beslaglagt under annen verdenskrig. Vi får møte mange mennesker underveis og vi får etter hvert som sidene skrider frem en dyp innsikt i det jeg vil kalle en tragedie. Det er rett og slett like tragisk som leit hvordan mennesker kan behandle hverandre selv om de sitter aldri så mye i et offentlig utvalg sammen.

Svært mange av aktørene får sine pass påskrevet så det holder. Uten at det på noen måte er uredelig eller stygt, forteller Berit Reisel hvordan det var i utvalget og om hvordan andre aktører oppførte seg i forbindelse med det aktuelle oppgjøret. Det virker hele tiden som om det ligger noe bak, uten at jeg har klart å gripe det. Er det fremdeles jødehatet som florerer? I så fall er det noen som ikke noe har lært – ikke en gang av det som ble sagt etter annen verdenskrig og Holocaust: «Aldri mer!»

Berit Reisels bok er full av detaljer. Hun tok gode notater underveis i hvert utvalgsmøte og etter hvert utvalgsmøte. Det har gitt henne en førstehåndskilde som er helt unik. Derfor er denne boken til å stole på.

«Hvor ble det av alt sammen» er en bok mange burde lese. Det forteller og forklarer og opplyser om en av de største forbrytelser i norsk historie. «Hvor ble det av alt sammen»

«Hvor ble det av alt sammen» er en meget lærerik bok. Den er nyttig og samfunnsaktuell – og full av informasjon som enhver med interesse bør kjenne til. Det finnes fremdeles mennesker i Norge som lider under den norske delen av Holocaust. Desto viktigere er det at alle disse opplysningene kommer til overflaten.

Det er grunn til å takke Berit Reisel for løftet om å skrive denne boken. Den går inn blant de aller viktigste bøkene som er skrevet i Norge etter annen verdenskrig.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

Anmeldelser

Vonde følelser «mellom to permer»

Vonde følelser «mellom to permer»

Følelser er mangt og mye – og i sin ...

Gråt Treblinka

Gråt Treblinka

Av og til blir en bok meg for meget. Innholdet ...

Mer og mye å lære om imperialismen

Mer og mye å lære om imperialismen

Som et spennende alternativ til våren ...

India - “a never ending story”

India - “a never ending story”

Hva skal vi si om det veldige landet India? ...

Oppbruddsteologi og sosialetisk vekkelse ble viktige elementer for resten av livet

Oppbruddsteologi og sosialetisk vekkelse ...

Den sosialetiske vekkelsen i Norge kaster ...