Ferie bortom allfarveg med en splitter ny opplevelsesbok

28.04.2021
Ferie bortom allfarveg med  en splitter ny opplevelsesbok
Gunnar Garfors
Bortom allfarveg

Ikke noe annet enn en nytelse er det å bla i og lese Gunnar Garfors siste bok «Bortom allfarveg» utgitt av Skald Forlag i Leikanger. På 319 sider tar han oss med til 81 steder langs hele Norge, steder som mange faktisk ikke kjenner, men som i mange tilfeller er perler. Derfor blir det litt «bortom allfarveg». Jeg har stor sans for det. Det er nemlig «bortom allfarveg» det meste er å finne.

Gunnar Garfors som til daglig er journalist med mange oppdrag for NRK, har vært i alle verdens 198 land, to ganger! Om det er rekord, vet jeg ikke, men det er noe bortimot rekord å skrive «Bortom allfarvei». Den inneholder nemlig så mange detaljer, så mange gode bilder, og som mye innsikt i stedene som besøkes, at det er en fryd for både leseøyet og bildeøyet. «Gode greier», ville min far ha sagt.

Han besøker f.eks. Ny-Hellesund helt sør i Norge og Grense Jakobselv i nord. Mellom disse to stedene foretar han sin norske reise. Det er spektakulært nok så det holder.

La meg bare referere til ett sted: Utskarpen i Rana, en bygd med ca. 900 sjeler, butikk, kafé og bygdemuseum. Det er alt. Og alt dette forteller Gunnar Garfors om på en ypperlig måte. Han leter etter «ukjente» detaljer, snakker med folk, finner ut av ting – og formidler det videre. Dette gjør «Bortom allfarvei» til ikke bare en slags turistbok, men til en viktig opplevelsesbok.

Og som Utskarpen kunne jeg tatt for meg flere av de 81 stedene han besøker og fortelle hva som finnes og hva som skjedde dag forfatteren var der, men det skal jeg la ligge. Det skal leseren få gjøre selv og på den måten være med på reisen utenfor allfarveg.

Det er noen som har sagt og mener at det er forsinkelsene, misforståelsene og feilene som gjør at en opplever noe når man er på reise. Langt på vei kan dette være riktig. Gunnar Garfors gir oss ikke så mye rom verken for misforståelser, forsinkelser eller feil. Han går rett på sak og forteller med stor fortellerglede om selv det minste sted. Det er som om vi langt på vei er med han på ferden.

Det er grunn til å både bla i og lese «Bortom allfarveg». Den forteller kanskje ikke noe nytt, men den forteller noe mer. Det er bokens styrke i tillegg til mange av fotografier som gjør leseropplevelsen sterkere.

Det er ingen grunn til å sitte hjemme. Legg i vei og ta med deg «Bortom allfarveg» i sekken, og skulle det slumpe at du er på en eller flere av de 81 stedene forfatteren forteller om, har du på en, to, tre en glimrende reiseguide mellom hendene.

Husk gode sko!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...