Navn er en viktig del av vår kulturhistorie

29.10.2021
Navn er en viktig del av vår kulturhistorie
Stian Hårsted og Ivar Berg
Namn langs Orkla

At navn også kan være kulturhistorie er Stian Hårstad og Ivar Bergs bok «Namn langs Orkla – namnehistorie frå Orkelsjøen til Orkedalsøren» et meget godt eksempel på. De to forfatterne har smidd sammen en bok som fortjener både oppmerksomhet og å bli lest; kanskje særlig av folk som kjenner områdene de skriver om, men også av andre som vil tilegne seg kunnskap om denne delen av landet vårt. Om det nødvendigvis ikke er så spennende og spektakulært, er det nyttig kunnskap fordi det dreier seg om en del av norsk kulturhistorie.

«Orkla utgjer sjølve livåra til eit gamalt kulturlandskap», skriver de to forfatterne på boken bakside og allerede her har de satt en standard for hva leseren kan forvente seg: kultur og kulturformidling, noe av det viktigste man kan bedrive i et lokalsamfunn. Det handler om noe så viktig som å ta vare på røttene.

Fordi de to forfatterne beveger seg over et stort geografisk område, har det vært vanskelig å få med alle navn. Det skulle bare mangle, men de har gjort skjønnsomt utvalg av bygder, gårder, elver og mindre steder. Å overkomme alt er en umulighet.

Innledningsvis skriver de to forfatterne om stedsnavns språkhistorie, litt om hvordan navnene ble til. Det er i seg selv en hel vitenskap som kunne kalle på mange bøker, ja, et helt bokverk, men her gir de to oss en liten innføring som en innledning til selve navnene.

Nå vil det føre mye for langt å fortelle i en enkel bokomtale om alle navn i boka, men la meg konsentrere med om ett, et kjent stedsnavn som mange har et forhold til fordi det ligger «langs veien» – nemlig Berkåk i Rennebu.

Om Berkåk kan det fortelles mye, men hvis man setter seg ned og leser det de to forfatterne bringer til torgs, vil man i løpet av et par, tre sider ha ervervet seg kunnskap om navnet «Berkåk». Først og fremst brukt som navn på et tettsted som siden1960-tallet har vært sentrum i Rennebu kommune.

Opprinnelig hørte navnet til en gård i de bratte bakkene ned mot Orkla. Den siste delen av navnet, som kommer fra gammalnorsk åkr (åker), kan tyde på at dette først var et navn på et bruk under en større gård, men man vet ikke hvilken.  Den eldste skrivemåten har forfatterne funnet fra 1400-tallet da det ble skrevet slik Berkakre. På 1500-tallet har forfatterne gravd fram Berkirakre og Birchager. På et fransk kart fra 1668 er stedet omtalt som Bickager - det må være Berkåk! Og slik kan man lese seg fram til hvordan ordene ble til stedene – og Berkåk til Berkåk i liene under fjellet Mjuken 761 moh. Og slik kan man holde på. Det ene stedsnavnet tar nesten det andre og forklaringene kommer på løpende bånd. Det er det vi i videste forstand forstår med «heimstadlære».

Boken heves vesentlig av mange fine, nye bilder av fotograf Marianne Dolpen, men også av gamle bilder tatt av andre fotografer. Dette gjør «Namn langs Orkla» til en historiebok for de distriktene den beskriver, og som sådan er den et funn for alle som bor i eller kommer fra dette området.

Våre røtter forteller oss hvem vi er. «Namn langs Orkla» er en god hjelp i denne prosessen.

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Krim fra virkeligheten

Krim fra virkeligheten

Fra den virkelige verden presenterer Rune ...

Livsvisdom fra eks-biskop Per Arne Dahl

Livsvisdom fra eks-biskop Per Arne Dahl

Livet er en skole - et teppe vevd av snubletråder ...

Hva noen av dagene forteller

Hva noen av dagene forteller

Terje Nordby har skrevet en praktfull bok ...

Tre små leksikon om Oslo

Tre små leksikon om Oslo

Ikke noe mindre, og ikke noe annet, en tre ...

«Den som glemmer historien, må leve den om igjen»

«Den som glemmer historien, må leve den om ...

I sin nye bok – tredje bind av serien «Under ...