Mye god kjærlighet i maten

14.12.2021
Mye god kjærlighet i maten
Tom Victor Gausdal
Tradisjonsmat

Dette med maten er en ting man egentlig ikke bør spøke med, men ta alvorlig. Ikke så å forstå at man ikke kan glede seg over et godt måltid mat. Snarere tvert imot. Men dypt «der inne», «der nede» ... er maten noe mer enn mat. Maten er et uttrykk for kjærlighet.

Det er noen som har sagt at «det ligger mye god kjærlighet i et måltid vellaget mat». Noen tar maten veldig enkelt – en hamburger, ei pølse og en pizza. Det siste til og med på selveste julaften for den som tar det lettvint og ikke er så bundet i tradisjoner. Enskjønt tradisjoner og tradisjoner, god mat bygger på tradisjoner. Og den som har mistet tradisjonene står i fare for å miste seg selv. Så viktig er maten – og kjærligheten. Det er vanskelig å komme forbi. «Gå utenom», sa Bøygen. Det gjelder ikke når det gjelder mat.

I boken «Tradisjonsmat» av Tom Victor Gausdal får du de oppskriftene du trenger for å lage tradisjonsrik og god mat. Jeg skal ikke argumentere så mye mot nye «ny» mat; mat som serveres i flotte lokaler med moderne møbler og hippe malerier og bilder på veggene og en egen aviskurv ved inngangen. Menyen på disse stedene er ofte skrevet på fransk som det nesten er umulig å forstå for en som bare et par, tre ganger i året unner seg luksusen å gå på restaurant. Og når en endelig får bestemt seg for noe på menyen, uten at man har forstått hva det er, blir man kanskje skuffet over matopplevelsen. Da er det bare å spise ferdig, betale og gå.

Hadde vi hatt restauranter – ja, vi har noen meget, meget få av dem – som hadde servert tradisjonsrik, norsk mat, ville det ha vært en innertier. Og salget hadde gått både strykende og som en lek.

Boken «Tradisjonsmat» hjelper oss til å forstå noe om dette og hva tradisjonsmat er. Det begynner allerede på side 18 etter innledende forklaringer – med Bergensk fiskesuppe og tomatrestesuppe. Kan du tenke deg noe enklere enn tomatrestesuppe? Den kan du ha nær sagt hva du vil oppi, og det smaker like godt. Det samme med den Bergenske fiskesuppen som bør inneholde sei, pale eller torsk.

Denne boken er – så langt jeg leser den – satt sammen slik at rettene presenteres som tradisjonen sier – kjøttkaker og karbonader – og så kan du sette til den det hjertet og smaken behager. På den måten blir tradisjonsmaten enda mer tradisjonsbundet fordi den også får med seg en lokal variant. «Den mot laget».

Det var min far som laget mat hjemme. Han hadde alltid Farris i kjøttdeigen sammen med muskat, og i karbonadedeigen hadde han litt bakepulver. Det ga «spenstigere» kaker – med «sprett i», som han gjerne sa.

Og slik kan man ta for seg den ene retten etter den andre i denne gjennomillustrerte boken enten det handler om supper, fisk, kjøtt eller grønnsaker, desserter eller bakst og grøt. Tydelige oppskrifter forteller fremgangsmåten, og begynner man først å lage mat på den tradisjonelle måten, vil man finne ut at det også er morsomt.

«God mat på alle fat», er parolen – og boken «Tradisjonsmat» viser «vei i vellinga».

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Lær noe annet om all verdens land

Lær noe annet om all verdens land

Kunnskap om all verdens land kan aldri bli ...

Torstein Raaby - historien om en  ukjent eventyrer og krigshelt

Torstein Raaby - historien om en ukjent ...

Finnes det fremdeles ukjente krigshelter ...

Inger-Lise Finstads brennende hjerte

Inger-Lise Finstads brennende hjerte

«Brennende hjerter» heter en liten bok denne ...

Bli med Tomm Kristiansen på den  siste reisen til Afrika mellom to permer

Bli med Tomm Kristiansen på den siste reisen ...

Tomm Kristiansens siste bok hadde knapt kommet ...

Ole Hallesby - aktuell også i 2022

Ole Hallesby - aktuell også i 2022

Det kan hende det i moderne tid ikke er noen ...