Etterretningstjenesten – en hemmelig tjeneste

19.09.2022
Etterretningstjenesten – en hemmelig tjeneste
Frode Kristoffersen og Kjetil Hatlebrekke
Etterretning

Etterretningstjenesten i Norge har tradisjonelt vært noe av det mest hemmelige i samfunnet. Ingen skal vite og ingen skal kjenne noen som jobber der. Det de bedriver har vært – og er – strengt hemmelig og vel så det. Slik må det være i et demokrati som vil beskytte seg selv og være aktive for å avdekke mulige farer og angrep.

Boken «Etterretning – oppdragene, menneskene og faget – fra innsiden av den norske etterretningstjenesten» av Frode Kristoffersen og Kjetil Hatlebrekke – letter litt på sløret og forteller noe om Etterretningstjenestens arbeid og operasjoner. Det er i utgangspunktet klinkende klart at det begrenser seg, så en direkte guidet tur i norsk etterretning inneholder ikke denne boken, men mange får vite mye de ikke visste. Det er nyttig og interessant for leseren og modig gjort av de to forfatterne.

Etterretningstjenesten mantra er «å tenke det utenkelige». Det gir perspektiver som kan skremme hvem som helst i en verden hvor krigen i enkelte land raser og hvor vi ikke vet når og hvor neste angrep kommer. Det samme gjør seg gjeldende på mange området – f.eks. innenfor cyberkriminalitet. Det er ingen grenser for det, og bare fantasien kan demme opp for det utenkelig. Men her skal Etterretningstjenesten være i forkant. Det er klart det krever ressurser og kvalifisert mannskap – både soldater og offiserer.

Gjennom bokens kapitler får vi bli med ut i felten og langt på vei oppleve hvordan det er og føles – enten det er på Balkan eller et annet urolig sted hvor norske etterretningsfolk har jobbet. Å stå i denne tjenesten må nødvendigvis være et stort psykisk press som også krever stor fysisk styrke, men å tro og tenke at enhver etterretningssoldat er å sammenlikne med en uniformert utgave av James Bond, er ikke bare skivebom, men langt utenfor de faktiske forhold. Å drive etterretning er hardt arbeid både ute i felt og på analysesiden. Etterretningsopplysninger må som regel analyseres for at de skal ha noen verdi.

Boken gir leseren et spennende innblikk i norsk etterretning og de to forfatterne forteller så langt de kan uten å bryte taushetsplikten om virksomheten og sitt arbeid. Boken er gjennomgått av Etterretningstjenesten før den gikk i trykken, men tjenesten kommenterer ikke så mye som et punktum. Alt står for forfatternes regning – og risiko.

Det har så vidt vi vet ikke vært skrevet en slik bok tidligere fordi Etterretningstjenesten har holdt kortene tett til brystet. Samfunnet skulle ikke engang vite hvor de hadde kontorer, men den som visste, den visste – og i boken fremgår det også at Etterretningstjenestens kontorer lenge lå i en sidegate på Grønland i Oslo i et anonymt bygg med en ussel ringeklokke. Den som visste, visste.

Det er grunn til å hilse denne boken velkommen i den norske bokfloraen. Den åpner opp om noe de fleste ikke vet noe om og er med på å gjøre det norske samfunnet til et tryggere sted å bo. Det at noen passer på og er klare, er alltid noe å være takknemlige for.

Det er kanskje der Etterretningstjenesten har sin største oppgave og berettigelse.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Bogstadveien i Oslo har en historie å fortelle

Bogstadveien i Oslo har en historie å fo...

Til jul kunne nær sagt hvem som helst ...

Søvn – en betingelse for liv

Søvn – en betingelse for liv

Å sove er en betingelse for liv. Sover ...

Lær noe annet om all verdens land

Lær noe annet om all verdens land

Kunnskap om all verdens land kan aldri bli ...

Torstein Raaby - historien om en  ukjent eventyrer og krigshelt

Torstein Raaby - historien om en ukjent ...

Finnes det fremdeles ukjente krigshelter ...

Inger-Lise Finstads brennende hjerte

Inger-Lise Finstads brennende hjerte

«Brennende hjerter» heter en liten bok denne ...