Kjærlighetens brukermanual...?

17.07.2023
Kjærlighetens brukermanual...?
Jay Shetty
8 regler for kjærligheten

Lar det seg gjøre å skrive en brukermanual for kjærligheten? Finnes det en oppskrift en kan lese seg til som gjør at kjærligheten kan håndteres som en hvilken som helst annen vaskemaskin? Finnes det en bruksanvisning med punkter fra 1 til 100 eller fra A til Å som gjør det lettere å finne frem i det landskapet kjærligheten representerer og har å by sine brukere på?

Nå har Jay Shetty gjort et forsøk på å skrive en slik bok. Det er han ikke alene om. Mange forfattere – både kvinner og menn – har nesten siden tidenes morgen skrevet bøker med oppskrifter på kjærligheten. «8 regler for kjærligheten» heter Shettys bok. Han har tidligere skrevet «Tenk som en munk».

La det være sagt fra denne pennefører så godt som med en gang: Jeg har ikke tro på regler for kjærligheten. Men, Shetty kommer med noen råd og vink det kan være klokt å tenke over. For eksempel skriver han om karmaen – noe mange mennesker ikke bryr seg om i det hele tatt.

Karma er læren om at handlinger gjort mot andre har konsekvenser for en selv i dette eller senere liv. De færreste av oss tror kanskje på gjenfødelse, men karmaen kan vi tro på. Den er «levende» og fungerer blant levende mennesker i dag.

Sagt i klartekst: det betyr at det du gjør mot andre kommer på en eller annen måte tilbake til deg. Det er nesten bibelsk: «Vær mot andre slik du vil andre skal være mot deg.» Vidløftig? Kanskje, men ofte oppleves karmaen nærmere og sterkere enten du og jeg tror på den eller ikke.

Karmaen i kjærlighetslivet betyr altså å være snill, kjærlig, forstandig og oppmerksom. Du blir møtt på samme måte av «motparten» – nå eller senere.

Det tar tid å finne ut av sin egen karma, men det nytter hvis man er oppmerksom på den – og det er ikke det minste mystisk. Det handler rett og slett om krefter som virker mellom mennesker. De kreftene er vi alle en del av.

Jay Shetty har satt dette inn i sin litterære kontekst og gitt det betingelser og rammer for sin bok, og kaller regel nr. 2: «Ta hensyn til din karma».

Hva så med foreliggende bok – 360 sider med råd om kjærligheten, med øvelser, skjemaer og «tabeller». Det er til å bli tullerusk av. Likevel – her og der er det gullkorn som kan øke leserens forståelse, skape litt vidd og litt visdom – og kanskje også smette inn en aha-opplevelse her og der. Men som oppskriftsbok på kjærligheten... Nix!

Hva er det så som virker i kjærlighetslivet?

Kanskje det først og fremst er viktig å huske på og ha i bakhodet og i kroppen at kjærligheten er den sterkeste kraften som finnes mellom oss mennesker. Den som rammes av den vil aller helst aldri bli «frisk». De aller, aller fleste mennesker vet hva kjærligheten er når de møter og opplever den. Da trengs det ingen manual eller et skjema. Når kjærligheten oppstår må «alt annet» vike.

Kjærligheten går sin egen vei. Heldigvis!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Platon-Sokrates forsvarstale

Platon-Sokrates forsvarstale

I juni sendte Cappelen Akademisk Forlag ut ...

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...