Trondheim Torv – en studie

24.07.2023
Trondheim Torv – en studie
Julian P. Cadamarteri, Ian Reed og Beate A. Pedersen
Torvet i Trondheim

Det er sagt at det store torvet i Krakow er et av Europas største torv. Main Square kalles det og ligger midt i Krakow sentrum. På polsk så bærer plassen navnet Rynek Główny. Markedsplassen er datert tilbake til 1257 og var fra tidlig av et samlingspunkt for handel, festivaler, offentlige samlinger og henrettelser. Med sine 40 000 kvadratmeter er plassen den største plassen fra middelalderen i Europa.

Å ha noe å stille opp mot dette er ikke gjort i en håndvending, men i Trondheim – i selveste Stiftsstaden – ligger det et torv som er både spektakulært og fremfor alt innbydende. Det heter rett og slett Trondheim Torv.

Nå foreligger det en gedigen praktbok om nettopp Trondheim Torv; en bok som plukker nesten hver krik og krok fra hverandre på den enorme plassen og lar leserne – kanskje for første gang – få innsyn i hva som skjuler seg bak «nesten den minste spiker». Dette er lærdom og kunnskaper som nesten enhver Trondhjemmer bør kjenne til. Det angår Trondheim og de som bor der, men også den som kommer på besøk og vil vite mer.

Midt på torvet står den praktfulle statuen av Olav Tryggvason reist i 1921 og 18 meter høy. I bunnen er det et solur. Dette kan ta pusten fra nesten hvem som helst, og statuen må knive om 1. plassen bland store og kanskje også mer gedigne monumenter ute i Europa. Men at Olav Tryggvason utgjør en 1. plass på Trondheim Torv, er det ingen tvil om.

Nevnte bok tar for seg statuen, men også alle omkringliggende bygninger og hus, gater, veier og bakgater rundt torvet. Det er bare å sette seg ned å lese og bli opplyst.

Det vil føre for langt å nevne alt, men bare en bygning skal trekkes fram: Hornemanns-gården. Den har sin spesielle historie og var i mange, mange år byens politistasjon – en gedigen bygning hvor mang en konstabelsko har satt sin fot. I dag Hornemanns-gården et aktivt eldresenter; et helt lite «universitet» for eldre hvor aktiviteten er på topp fra tidlig til sent. I 1. etasje er det både café og lokaler for kunstutstillinger og mye annet som forteller om at gården så langt fra har sett sine beste dager. Det er mer å hente og mer å oppleve her midt på torvet.

Kjøpesenteret Trondheim Torg hører også med i denne sammenheng. En gedigen bygning som strekker seg langt ut i utbredelse og som inneholder både kontorer og forretninger. Det er storslått.

I tillegg kommer alle de unevnelige plassene som boken peker på og trekker frem. Det gjør at den som vil kan drive både historietime og anskuelighetsundervisning i dag, ja, i uker og måneder. Det er mye å se, mye å lære og nok å ta av.

Boken er en studie som tar den som vil videre inn i de historiske fakta. Det er et praktfullt stykke arbeid av de tre redaktørene Johan P. Cadamarteri, Jan Reed og Beate A. Pedersen.

Det er bare å bli imponert – og lese. 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Krim fra virkeligheten

Krim fra virkeligheten

Fra den virkelige verden presenterer Rune ...

Livsvisdom fra eks-biskop Per Arne Dahl

Livsvisdom fra eks-biskop Per Arne Dahl

Livet er en skole - et teppe vevd av snubletråder ...

Hva noen av dagene forteller

Hva noen av dagene forteller

Terje Nordby har skrevet en praktfull bok ...

Tre små leksikon om Oslo

Tre små leksikon om Oslo

Ikke noe mindre, og ikke noe annet, en tre ...

«Den som glemmer historien, må leve den om igjen»

«Den som glemmer historien, må leve den om ...

I sin nye bok – tredje bind av serien «Under ...