Trondheim Torv – en studie

24.07.2023
Trondheim Torv – en studie
Julian P. Cadamarteri, Ian Reed og Beate A. Pedersen
Torvet i Trondheim

Det er sagt at det store torvet i Krakow er et av Europas største torv. Main Square kalles det og ligger midt i Krakow sentrum. På polsk så bærer plassen navnet Rynek Główny. Markedsplassen er datert tilbake til 1257 og var fra tidlig av et samlingspunkt for handel, festivaler, offentlige samlinger og henrettelser. Med sine 40 000 kvadratmeter er plassen den største plassen fra middelalderen i Europa.

Å ha noe å stille opp mot dette er ikke gjort i en håndvending, men i Trondheim – i selveste Stiftsstaden – ligger det et torv som er både spektakulært og fremfor alt innbydende. Det heter rett og slett Trondheim Torv.

Nå foreligger det en gedigen praktbok om nettopp Trondheim Torv; en bok som plukker nesten hver krik og krok fra hverandre på den enorme plassen og lar leserne – kanskje for første gang – få innsyn i hva som skjuler seg bak «nesten den minste spiker». Dette er lærdom og kunnskaper som nesten enhver Trondhjemmer bør kjenne til. Det angår Trondheim og de som bor der, men også den som kommer på besøk og vil vite mer.

Midt på torvet står den praktfulle statuen av Olav Tryggvason reist i 1921 og 18 meter høy. I bunnen er det et solur. Dette kan ta pusten fra nesten hvem som helst, og statuen må knive om 1. plassen bland store og kanskje også mer gedigne monumenter ute i Europa. Men at Olav Tryggvason utgjør en 1. plass på Trondheim Torv, er det ingen tvil om.

Nevnte bok tar for seg statuen, men også alle omkringliggende bygninger og hus, gater, veier og bakgater rundt torvet. Det er bare å sette seg ned å lese og bli opplyst.

Det vil føre for langt å nevne alt, men bare en bygning skal trekkes fram: Hornemanns-gården. Den har sin spesielle historie og var i mange, mange år byens politistasjon – en gedigen bygning hvor mang en konstabelsko har satt sin fot. I dag Hornemanns-gården et aktivt eldresenter; et helt lite «universitet» for eldre hvor aktiviteten er på topp fra tidlig til sent. I 1. etasje er det både café og lokaler for kunstutstillinger og mye annet som forteller om at gården så langt fra har sett sine beste dager. Det er mer å hente og mer å oppleve her midt på torvet.

Kjøpesenteret Trondheim Torg hører også med i denne sammenheng. En gedigen bygning som strekker seg langt ut i utbredelse og som inneholder både kontorer og forretninger. Det er storslått.

I tillegg kommer alle de unevnelige plassene som boken peker på og trekker frem. Det gjør at den som vil kan drive både historietime og anskuelighetsundervisning i dag, ja, i uker og måneder. Det er mye å se, mye å lære og nok å ta av.

Boken er en studie som tar den som vil videre inn i de historiske fakta. Det er et praktfullt stykke arbeid av de tre redaktørene Johan P. Cadamarteri, Jan Reed og Beate A. Pedersen.

Det er bare å bli imponert – og lese. 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...