Gnistrer det i ditt liv?

17.11.2020
Gnistrer det i ditt liv?
Bjørk Matheasdatter
Å løfte og bli løftet

Noe av det kjedeligste av alt, er kanskje å miste gnisten. Enskjønt – noen ganger er det både rett og riktig å stoppe opp med det en av bevisste eller ubevisste grunner holder på med, men i det dype perspektivet er det å miste gnisten både dumt og ødeleggende. Det spørs selvfølgelig gnisten i forhold til hva...

Gnist blant mennesker handler ofte om ulike typer forhold. Gnist i kjærlighetsforhold er selvfølgelig et aldri uttømmende emne, og i boken «Å løfte og bli løftet» skriver Bjørk Matheasdatter inngående om dette. Ikke vitenskapelig, men på en slik måte at både du og jeg kan forstå det. For de fleste er dette nyttig informasjon.

Noe av hemmeligheten ligger i å si ja og ikke minst å se den annen. Det er selvfølgelig ikke så enkelt, men det er en meget god begynnelse.

Altså å si ja. Si ja når det er ting du ikke vil, men som den annen spør om. Gå en tur i parken, gå på et kinobesøk du ikke nødvendigvis vil, hør en konsert du har hørt før – for den annens skyld. Si ja! - Og sier du ja, blir du som oftest møtt med et ja i 2. omgang. Det er dynamikken.

Og så: Se den annen. Vær oppmerksom for ønsker og behov. Lytt. Det er mye å lære av tausheten – «mellom linjene» så å si.

Men ingen oppskrifter på å beholde gnisten og «løfte seg» selv er enkle. Denne boken gjør derimot et meget iherdig forsøk på å få fram det beste i oss når det gjelder dette.

Matheasdatters bok er full av gode intensjoner og forslag som leseren på en eller annen måte bør få noe ut av. «Du kan nesten alltid bli litt bedre av å være noe for andre», skriver forfatteren. Selvfølgelig er dette riktig. Å gi av seg selv gir en god følelse. Denne følelsen handler det om å beholde, og den gjentar seg ved å gjenta øvelsen – «å være noe for andre».

På den annen side: Det er ikke lett å være menneske, bestandig. Av og til kan livet bli et nummer for stort for selv de beste av oss. Da gjelder det å finne nye overlevelsesmetoder som gir deg og meg fortsatt tro på oss selv. Det er mulig, og  Matheasdatters bok hjelper oss et meget godt stykke på vei.

Denne boken er positiv. Positivt ladet. Den er positiv på hver side. Det pekes på mulighetene og ikke på vanskelighetene uten at disse på noen måte underkjennes.

Boken er godt utstyrt med tekst og dikt – og gode kapittelinndelinger. Noe som gjør den til en fornøyelse til både å bla og lese i – til glede, nytte og litt forundring.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Skriv bedre engelsk – skriv!

Skriv bedre engelsk – skriv!

På 123 sider – en, to, tre – morsomt ...

Løgn på løgn på løgn på løgn

Løgn på løgn på løgn på løgn

Det er nesten fristende å åpne ...

Spennende, levende og interessant om Jugoslavia

Spennende, levende og interessant om Jug...

Boken «Jugoland» virker som en innsiktsfull ...

Legenden om St. Hallvard

Legenden om St. Hallvard

I Norge har vi beskjedne ti helgener, nemlig ...

Konge i krig og fred

Konge i krig og fred

Det andre bindet av Tore Rems gigantiske ...