Gnistrer det i ditt liv?

17.11.2020
Gnistrer det i ditt liv?
Bjørk Matheasdatter
Å løfte og bli løftet

Noe av det kjedeligste av alt, er kanskje å miste gnisten. Enskjønt – noen ganger er det både rett og riktig å stoppe opp med det en av bevisste eller ubevisste grunner holder på med, men i det dype perspektivet er det å miste gnisten både dumt og ødeleggende. Det spørs selvfølgelig gnisten i forhold til hva...

Gnist blant mennesker handler ofte om ulike typer forhold. Gnist i kjærlighetsforhold er selvfølgelig et aldri uttømmende emne, og i boken «Å løfte og bli løftet» skriver Bjørk Matheasdatter inngående om dette. Ikke vitenskapelig, men på en slik måte at både du og jeg kan forstå det. For de fleste er dette nyttig informasjon.

Noe av hemmeligheten ligger i å si ja og ikke minst å se den annen. Det er selvfølgelig ikke så enkelt, men det er en meget god begynnelse.

Altså å si ja. Si ja når det er ting du ikke vil, men som den annen spør om. Gå en tur i parken, gå på et kinobesøk du ikke nødvendigvis vil, hør en konsert du har hørt før – for den annens skyld. Si ja! - Og sier du ja, blir du som oftest møtt med et ja i 2. omgang. Det er dynamikken.

Og så: Se den annen. Vær oppmerksom for ønsker og behov. Lytt. Det er mye å lære av tausheten – «mellom linjene» så å si.

Men ingen oppskrifter på å beholde gnisten og «løfte seg» selv er enkle. Denne boken gjør derimot et meget iherdig forsøk på å få fram det beste i oss når det gjelder dette.

Matheasdatters bok er full av gode intensjoner og forslag som leseren på en eller annen måte bør få noe ut av. «Du kan nesten alltid bli litt bedre av å være noe for andre», skriver forfatteren. Selvfølgelig er dette riktig. Å gi av seg selv gir en god følelse. Denne følelsen handler det om å beholde, og den gjentar seg ved å gjenta øvelsen – «å være noe for andre».

På den annen side: Det er ikke lett å være menneske, bestandig. Av og til kan livet bli et nummer for stort for selv de beste av oss. Da gjelder det å finne nye overlevelsesmetoder som gir deg og meg fortsatt tro på oss selv. Det er mulig, og  Matheasdatters bok hjelper oss et meget godt stykke på vei.

Denne boken er positiv. Positivt ladet. Den er positiv på hver side. Det pekes på mulighetene og ikke på vanskelighetene uten at disse på noen måte underkjennes.

Boken er godt utstyrt med tekst og dikt – og gode kapittelinndelinger. Noe som gjør den til en fornøyelse til både å bla og lese i – til glede, nytte og litt forundring.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Kulturforståelse læres i opplevelsen

Kulturforståelse læres i opplevelsen

Det er noe med kulturen. Den er vi helt avhengige ...

T-banen som utvidet byen

T-banen som utvidet byen

T-banen i Norge er et Oslofenomen, mens Bybanen ...

Historien om «Stay Behind»

Historien om «Stay Behind»

Få historier i Norge er så hemmelig ...

Tømmermannen fra Krakow

Tømmermannen fra Krakow

Noen gang finner en leser det som gjerne ...

«Fordømmelse i et rom som skal være Guds hus»

«Fordømmelse i et rom som skal være Guds ...

Hva er det viktigste budskapet i Anne-Britt ...