Menneskeverdets kår de siste 100 år

12.11.2013
Menneskeverdets kår de siste 100 år
Hedda Zwerg Fylling

Rettferdigheten skal seire. Urett skal nedkjempes, og fortellingene om den skal bevares for ettertiden. Med diktsamlingen ”Et skritt ut av skyggen” tar jærbuen Hedda Zwerg Fylling (f. 1989) oss med på en reise fra skyttergravene under 1. verdenskrig via 2. verdenskrig med fokus på Holocaust og inn i vår tid.

- Drivkraften til boken er at jeg har så mye på hjertet for å gjøre folk oppmerksomme på de ulike temaene. Jeg tror det er utrolig viktig at man av og til tar seg tid til å stoppe opp og stille seg de vanskelige spørsmålene, våge å se seg over skulderen, tørre å se de som virkelig trenger å bli sett. I tillegg til diktene som omhandler tema fra fortiden, reiser jeg en rekke andre spørsmål som er av stor betydning i dagens samfunn. Selv i et av verdens rikeste land, er det ikke alle som har det like godt, sier Zwerg Fylling.

Hun er student på tredje året i rettsvitenskap ved universitetet i Stavanger, men den utviklede rettferdighetssansen hennes er av en langt eldre dato.
- Det hele begynte med et prosjekt vi hadde på ungdomskolen i 9. klasse, som omhandlet Holocaust. Det var da jeg skrev det første diktet. Ettersom vi hadde en del om 1. og 2. verdenskrig på skolen, ble dette tema som gikk igjen i skrivingen. Det er viktig å lære av historien slik at den ikke får gjenta seg, fortsetter Zwerg Fylling.

Tittelen ”Et skritt ut av skyggen” har hun hentet fra et intervju i Gatemagasinet Asfalt. Det slo henne at det nettopp er dette diktsamlingen handler om: det å tørre å ta det ekstra skrittet, se rundt seg og legge merke til hvordan andre har det, ikke bare leve i sin egen boble.

Blant hendelser i nær fortid har hun latt seg prege av Alvdal-saken. I sitt siste dikt er hun inspirert av boken ”Mammas svik” av Anne-Britt Harsem som omhandler denne tragedien.
- Jeg valgte å la denne teksten komme til slutt fordi jeg vil at leseren skal sitte igjen og fundere over at dette faktisk har skjedd. Disse barna kunne ha sluppet mange traumer dersom menneskene rundt dem hadde våget å gripe inn, hevder hun.

Hun velger ut diktene ”Det angår også deg” og ”Våg å spørre hvorfor” som representative for boken. Den første teksten dreier seg om rus, mens den andre tar for seg Alvdal-saken som er blitt betegnet som den største overgrepssaken i nyere norsk tid. Framfor å reagere, er det så mye lettere å snu seg bort og velge ikke å tro det man faktisk ser. Det er derfor hun mener dette er det viktigste diktet i boken. Begge tekstene spiller på nødvendigheten av å ta et skritt ut av skyggen.

Det angår også deg (utdrag)
De tigger og ber
Folk går rett forbi, men ser
De ser mennesker uten trygghet,
uten mat og uten ly
Dette er de som spør
om å få lov til å starte på ny.
De er alltid sultne,
de har ingen penger
De får aldri sove
i varme, myke senger.

Våg å spørre (utdrag)
Hun var åtte første gangen
da han tok henne med
Spørsmålet hun stilte var:
«Hvordan kunne mamma la dette skje?»
Han tvingte henne ned i sengen
med sin store, tunge kropp

I starten på studiene syntes hun det var vanskelig å prioritere pensum framfor lyrikk. Det hendte at det som skulle ha vært forelesningsnotater i blokken, ble til dikt i stedet. Men nå må diktene vente til hun kommer hjem. Hun ser med spenning fram til boklanseringen.

- Jeg håper diktsamlingen vil skille seg positivt ut ved at jeg tar opp emner mange vil kunne kjenne seg igjen i og ha et forhold til. De fleste av oss har hørt om fangene på Guantanamo- basen og sett en narkoman eller en prostituert på gaten. Vi liker det ikke, men det hjelper ingenting bare å snu seg bort, avslutter Zwerg Fylling.

Christian W. Holst

Stikkord i denne artikkelen
Hedda Zwerg Fylling,

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...