Tar utfordringen

11.04.2018
Tar utfordringen
Roar Gulbrandsen

– Siden jeg har malt bilder i førti–femti år og skrevet tekster like lenge, har jeg erfart noe om hvordan tekst og bilder påvirker oss, sier forfatter Roar Gulbrandsen, som sammen med Geir Esben Østbye er aktuell med dikt- og bildesamlingen Utfordringer.

Men til forskjell fra sine seks tidligere bøker, valgte Gulbrandsen en annen innfallsvinkel på illustrasjonene denne gangen.

– Da jeg begynte med denne boka, ville jeg ikke hente bildene fra min egen malerverden, men fra bildeverdenen til Geir Esben Østbye, som jeg ble kjent med under en «Tankeranglings–festival».

Dette ga startskuddet til et interessant samarbeid mellom to kunstnere.

– Geir Esben fotograferer og redigerer noen fantastisk fine bilder, så jeg var litt engstelig: Ville skriveevnene mine låse seg av disse fine bildene? Det viste seg heldigvis at bildene hans utløste ord og setninger som jeg ikke hadde tenkt på forhånd. Samtidig var jeg spent på hva slags bilder mine tekster og utfordringer ville utløse hos ham, sier Gulbrandsen.

 

Sju tekstsamlinger

Han er tidligere yrkesmilitær, og jobbet et halvt år som «mislykket» selger før han begynte som attføringskonsulent ved Arbeidskontoret i 34 år. 70–åringen har beskjeftiget seg med skriving og maling størsteparten av livet, men det var først i 50–årsalderen han ga ut sin første bok. Totalt har det blitt sju tekstsamlinger fra den driftige pensjonisten. Prosjektet han nå gjennomfører sammen med Geir Esben Østbye er driftet av skaperevne og samhandling.

– Vi ønsker å påvirke til søken etter det ukjente i underbevisstheten, konkretisere det i virkelige handlinger, og være bevisst på forskjellen. Fiksjon og virkelighet går hand i hand, det er opp til oss å finne grensene, sier Gulbrandsen, som håper at Utfordringer vil treffe leseren mer på hjemmebane sammenlignet med hans tidligere utgivelser.

 

Begrensninger

Gulbrandsen har tanker om flere bøker, men ser samtidig sine begrensninger.

– Jeg trodde at jeg hadde to til på gang, en bok med essays og en med dikt. Men jeg vet ikke om jeg har krefter og klar bevissthet nok til at de kan gjennomføres. Alderen krever sitt, sier forfatteren, og viser til sin forrige bok, som har den megetsigende tittelen Tankevandring i slutten av livet.

 

Modig og original

Geir Esben Østbye er billedkunstner og arbeider med tegning, mixed–media, foto, film, tekster, ArtistBooks og Kunst i natur. Tidligere har han gitt ut ArtistBook, vært delforfatter på noen bøker og bidratt med bilder på noen bøker. Han har også skrevet om kunst i tidsskrifter. Det var Roar Gulbrandsens modighet og originalitet som trigget Østbye til å bli med på samarbeidet.

– Jeg liker tekstene til Roar godt, og har fulgt med på hans tidligere utgivelser. De er engasjerte, modige og originale. Dette bokprosjektet er hans idé og han inviterte meg til samarbeid. Det å la det visuelle språket sidestilles med det poetiske og se hva det kunne trigge i hjerte og hode var en spennende og åpen idé. Siden Roar også er maler, visste jeg at han ville ha en genuin kommunikasjon og respekt for selvstendige bilder fremfor å tenke på det som illustrasjon til dikt, sier Østbye.

 

Samarbeidet gikk bra, men det bød også på overraskelser.

– I praksis sendte vi hverandre tekster og bilder annen hver gang slik at det ble en utfordring og et svar. Det å svare på et bilde med tekst og å svare på en tekst med bilde åpnet for lek med underbevisstheten og det intuitive. Det er ikke alltid lett å vite hva som bor i et bilde, selv om det er mitt eget. Når det er ferdig lever det sitt eget liv og trigger reaksjoner man av og til ikke forventet. Roar er god til å reagere på bilder. Det ble mange overraskelser. Jeg valgte å gjøre dette med foto og så etter hvert at det, tross den spontane billedvariasjonen, oppstod en slags holdning, eller et "spor" innover som jeg følte var i samsvar med det sporet Roar fulgte, forteller Østbye, som avslutter med en appell til leseren:

– Jeg håper at "leserne" tar seg tid til å spørre: Ligger det noe bakom her?

 

Mai Britt Hareide

Stikkord i denne artikkelen
underbevissthet, konkretisert, handling,

Nyheter

Mer blod i landsbyen

Mer blod i landsbyen

Det er duket for mye krim og mystikk når ...

En rubel til overs …

En rubel til overs …

Kunne det være slik at jeg etter siste ...

Man blir trolig aldri utlært i farskap!

Man blir trolig aldri utlært i farskap!

Dette er en dikthåndbok for ferske fedre, ...

Gruble litt, kjenne på følelser og være takknemlig for det vi har

Gruble litt, kjenne på følelser og være takknemlig ...

– Jeg ønsker å få folk til ...

Tidligere maskør og dekorkonsulent i NRK, Wenche Johansen, debuterer med Langs eit liv

Tidligere maskør og dekorkonsulent i NRK, ...

- Flere av diktene spinner rundt hverdagslivet ...

Anmeldelser

Innsiktsfull bok om et skjult handikap

Innsiktsfull bok om et skjult handikap

«Det var gjennom fellesskap med andre mennesker ...

Kulturperle om Grønland kirke i Oslo

Kulturperle om Grønland kirke i Oslo

Er en bok om et kirkejubileum dømt til ...

De små barnas professor

De små barnas professor

Ola Didrik Saugstad heter mannen som i så ...

Interessant om spionasje og etterretning

Interessant om spionasje og etterretning

Jo da, det er interessant å lese Trine ...

Fantastisk bra om hinduismen

Fantastisk bra om hinduismen

Under en legekonsultasjon for noen år ...