En mangfoldig bok

06.11.2020
En mangfoldig bok
Publica
Erlend Waade

Erlend Waade debuterer som forfatter med boka «Ord hogd i stein, skrift rissa i sand», som utgis på Publica. Det er blitt en svært vakker bok der Waade formidler refleksjoner og livsvisdom gjennom dikt, noveller og fotografier.

Erlend Waade er 65 år og bor i Kristiansand. Han stortrives med livet som pensjonist og bestefar. I tillegg er han med i frivillig arbeid blant ungdom og innvandrere. – Det holder meg ung til sinns og får meg til å føle at jeg gjør nytte for meg, forteller han. – Jeg blir lett engasjert av det som skjer rundt meg. Derfor skriver jeg mye, fordi det hjelper meg å rydde i tankene mine, og slik får jeg utløp for engasjementet mitt. Jeg har også min egen blogg der jeg skriver om alt mulig mellom himmel og jord. Som yrkesaktiv har jeg hovedsakelig jobbet som kateket i Folkekirken. Men jeg har også vært lærer i voksenopplæringen og ungdomsskolen.

Waades blogg finner du her: www.himmel-jord.com

Nesten slukt av mørket

– Det har over lang tid vokst frem et behov hos meg for å forstå hva livet mitt har handlet om, forteller Waade. – Det er kanskje fordi det har vært mange motbakker, men også på grunn av at mye har vært vanskelig å forstå. Så dukket den tanken opp; at jeg kunne lage en sammenhengende fortelling ut av de ulike aspektene og fasene av livet mitt. Og at jeg kunne bruke mange ulike virkemidler; både fortellinger, dikt, betraktninger og egne bilder.

– Boka består av mange enkeltstående tekster. Samtidig forteller den i sammenheng om min livsvandring fra starten av, der det var så mye å finne ut av, til jeg kom til et sted i livet der mørket holdt på å sluke meg, og jeg på mange måter mistet fotfestet. Siste delen av boka handler om min vandring mot et tryggere ståsted – mot å komme hjem, som jeg kaller det. Samtidig tror jeg at fortellingen om mitt liv grunnleggende er fortellingen om alle menneskers liv, så jeg tror mange kan kjenne seg igjen i mye av det jeg skriver om.

Å forstå seg selv bedre

Waade har ikke tenkt på noen bestemt målgruppe da han skrev boka. – Jeg skrev først og fremst for meg selv, forteller han. – Likevel er det nok de som har levd en stund, som vil få mest utbytte av boka. Hovedbudskapet kan sammenfattes i en setning fra boka: «Som alt annet liv er jeg her for å vokse og bli voksen. Modnes og bære frukt.»

Drivkraften i prosessen har vært ønsket om å forstå seg selv bedre. – Det var også inspirerende å oppdage at jeg kunne få fram noe ord alene ikke kunne si, ved å blande tekst og bilder, forteller Waade. – Jeg oppdaget også at jeg fikk nye innfallsvinkler på eget liv gjennom å blande ulike tekstsjangre.

– Alt i boka speiler ting jeg selv har opplevd eller tenkt. Samtidig har jeg prøvd å gjøre det jeg skriver, allment. For meg handler boka derfor like mye om det som alltid har hendt, og om ting folk alltid har reflektert over.

Inspirasjon og visdom

Waade gleder seg til utgivelsen og synes selv at resultatet er blitt veldig bra. Han tenker også at boka skiller seg ut i mengden. – Den henvender seg til mange sanser gjennom bruk av ulike sjangre, og ikke minst gjennom alle bildene, forteller han. – Jeg tror også boka egner seg både til å leses i små biter, og flere ganger.

– Jeg tror jo alle trenger litt inspirasjon og visdom på livsvandringen sin. Og jeg tror de kan få det gjennom å ta seg litt tid med denne boka. Det er lite lettvinte floskler og råd i boka, men mange gjennomlevde erfaringer og refleksjoner. Jeg tror også boka egner seg som gavebok til alle slags mennesker i mange ulike livssituasjoner.

På spørsmål om han har flere prosjekter på trappene, svarer han: – Jeg har ingen flere bokprosjekter på gang nå. Men jeg har mange andre jern i ilden. Og kanskje prøver jeg meg på en roman en gang.

Vi håper det blir flere bøker!

Audun Rømcke

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...