Omgitt av mormorer

06.11.2020
Omgitt av mormorer
Lyrikkforlaget
Marthe Austegard

Marthe Austegard debuterer med diktsamlingen «Mormors kalde kluter» på Lyrikkforlaget. Boka er blitt en flott hyllest til mormorer av alle slag og er rikt illustrert av samboeren Martin Moldrheim.

Med mormor på loftet

Austegard er 34 år gammel og bor i Bergen sammen med samboer, tre barn, en katt og «mormor på loftet». Hun bor altså i generasjonsbolig med sin egen mor. – Jeg er utdannet sosionom og jobber til daglig med enslige mindreårige flyktninger, forteller hun. – Jeg elsker å være utendørs, ved sjøen, på fjellet og i skogen. 

Boka er inspirert av både Austegards egen mormor og bestemorsrollen generelt. – Jeg har vokst opp med min mormor i nabohuset, min bestemor på tunet over, og bor nå med mine barns mormor, forteller forfatteren. – Det å vasse slik i mormorer setter sitt preg på hverdagen. Min egen mormor har spilt en enormt stor rolle for min oppvekst og min ungdomstid. Hun er klok og kanskje viktigst av alt – rett frem. 

Vil ikke skjønnmale

– Jeg ønsket å male et realistisk bilde av hvordan mormorer kan være, som ikke idylliserer og rosemaler, forteller Austegard. – Denne boka er snarere en realistisk hyllest til de mormorene som engasjerer seg i rollen som mormor på godt og vondt. Besteforeldrerollen har vært i endring de siste årene, og det er kanskje mest av alt 80- og 90-talls-mormorene jeg forsøker å beskrive. Samtidig som min egen mor er representert ...

– Budskapet i boka er kanskje mest av alt hvor stor rolle en mormor faktisk kan ha i det å forme og være med å oppdra et lite menneske. En mormors ærlighet og kjærlighet kan virkelig sette spor, på godt og vondt. Drivkraften i skriveprosessen har vært minner fra hverdagene med mormor og sterke inntrykk fra når mine barndomsvenner fikk besøk av sine mormorer.

– Materialet i boka er hentet fra virkeligheten, men ikke alt er min egen mormor eller mine barns mormor, noe er andres mormorer, og det er flere av diktene som omhandler en blanding av ulike mormorer. 

En annerledes bok

Austegard gleder seg til utgivelsen, og ikke minst: – Jeg håper mormor vil elske den!

Hun mener også at diktsamlingen skiller seg ut. – Jeg liker å tro at diktene er mer rå og ekte enn mange av diktene man kan google seg frem til når man skal skrive på et bursdagskort til mormor, forteller hun. – Jeg tror at alle som har en mormor, er en mormor eller kjenner en mormor, kan kjenne seg igjen i situasjoner og sinnsstemninger i diktene. Jeg tror mange kan reise 20–30 år tilbake i tid når de leser. Og jeg tror de vil like min samboers fantastiske illustrasjoner! 

Flere prosjekter på skriveblokka

«Mormors kalde kluter» er Austegards første utgivelse, men hun håper at det kan bli den første i en lang rekke. Hun har heller ikke lagt skrivingen til side. – Jeg arbeider med en diktsamling om bestefedre, samt manus til en oppvekst-roman, hvor vi følger en liten gutt gjennom livet, forteller hun. – Halve handlingen utspiller seg innenfor systemet i velferdsstaten Norge. Den andre halvdelen befinner vi oss i Brasil.  Jeg jobber også med et manus til en barnebok som handler om en liten jente som blir misbrukt, og hvordan en våken lærer og en lyttende bestemor kan utgjøre en stor forskjell. 

Audun Rømcke

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Spennende og informativt om Islam

Spennende og informativt om Islam

Det synes fremdeles å være uklart ...

Gråten tar meg ...

Gråten tar meg ...

Det er ingen tvil om at det er en prestasjon ...

Trondheim Torv – en studie

Trondheim Torv – en studie

Det er sagt at det store torvet i Krakow ...

Kjærlighetens brukermanual...?

Kjærlighetens brukermanual...?

Lar det seg gjøre å skrive en brukermanual ...

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig vri

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig ...

«Verden bli ikke den samme» slår Janne ...